Ямболен“ АД, който от години е спрял основното си производство,

...
Ямболен“ АД, който от години е спрял основното си производство,
Коментари Харесай

Ямболен ще има собствена фотоволтаична централа за над 14.4 млн. лв.

„ Ямболен “ АД, който от години е спрял главното си произвеждане, възнамерява да построи лична фотоволтаична централа. Това излиза наяве от материалите за идно общо заседание на акционерите, което ще се състои на 18 февруари в Ямбол. Целта е с приходите от продажбата на непотребния ток сдружението да покрие насъбраните с годините загуби. Именно, с цел да реализира стабилизиране на финансовата си самостоятелност, сдружението счита да се пренасочи към потреблението на активите си, от които да генерира приходи. След голям брой съвещания със експерти от енергийни ясектор е взето решението за създаване на фотоволтаична електроцентрала.

Дружеството има лиценз за произвеждане на електрическа и топлинна сила за период от 25 години, показва се в отчета на управлението.

Мениджърите оферират подписване от „ Ямболен ”, като възложител, и " Пи Ви Консулт " ООД, като реализатор, на контракт за планиране, осъществяване на строителни и монтажни действия и доставка на съоръжение на фотоволтаична апаратура за лична консумация и продажба на електрическа енергия. Тя ще е  с конфигурирана мощ 9998.46 kWp в региона на град Ямбол. Цената на придобиваното имущество е в размер на 5 813 355 евро без Данък добавена стойност. Предвижда се планиране и строителство на две фотоволтаични съоръжения - една на покриви на здания и една на терен. Инсталираната мощ се планува да е малко под 10 хиляди киловатпика (kWp). Общата стойност на инвестицията с Данък добавена стойност възлиза на 7.375 млн. евро (14.42 млн. лева).

Изградената вследствие на осъществяването на контракта фотоволтаична централа  става благосъстоятелност на общественото сдружение „ Ямболен ”.

По отношение на активността, която се реализира сега, се обрисуват следните цели: понижаване на енергийните разноски, последователно възобновяване на машинния парк за повишение на продуктивността и понижаване на себестойността на продукцията, определяне на бизнес контакти за осъществяване на поръчки за машиностроителни произведения и структури и увеличение на заетостта на хотелския комплекс „ Ямболен “, който да генерира спомагателни доходи.

„ Ямболен “ възнамерява да финансира инвестицията с заем от „ Интернешънъл Асет Банк “ АД. В ход са и процедурите в общита Ямбол, свързани с разрешаването на строителството на обекта, както и съгласувателни процедури пред КЕВР е Електроенергийния систематичен оператор.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР