Ямбол. Общината ще отбележи коледните празници с традиционния фестивал на

...
Ямбол. Общината ще отбележи коледните празници с традиционния фестивал на
Коментари Харесай

Ямбол: Общината ще отбележи коледните празници с традиционния фестивал на коледарския буенек

Ямбол. Общината ще означи коледните празници с обичайния фестивал на коледарския буенек. Това оповестиха от пресцентъра на Община Ямбол . Със завладяващия танц на неповторимите ямболски коледари градът ще означи още веднъж най-светлия християнски празник – Рождество Христово. Уникалната за България традиция на танцуващите коледари, присъща само за град Ямбол, е декларирана от общината в Петентното ведомство за вписване на „ Ямболски коледарски буенек “ като запазена марка.
На 25 декември най-хубавите коледарски групи ще покажат майсторство с ритъма на мъжкия буенек. Празникът чака всички поданици и посетители на града от 11.30 часа в Градския парк на сцената до централния шадраван. За начало ямболлии ще могат да се насладят на празничния концерт на Професионален фолклорен отбор „ Странджа “. От 12.40 часа стартира тържествената Коледна гала с празничното послание на кмета Георги Славов и Рождественското обръщение на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. В 13.00 е началото на представянето на танцуващите коледари. Общо 11 групи (куди) ще вземат участие в дефилето. Всички те са в вписани в специфичния Регистър на коледарските групи и отличени като образец за запазване на достоверната ямболската традиция. От предходната година представянето на кудите няма конкурсен темперамент. Всички позволени до присъединяване са покрили предварителните критерии за придържане към откритите обичаи и обезпечаване тяхната последователност. В надиграването на Коледа всяка група ще потвърждава на многочислената аудитория своето майсторство в пресъздаването на неповторимия ямболски бит – с танц, облекло, персонажи, асортимент на песни и благословии. Всички групи получават диплом за присъединяване и парични награди като тласък за поддържането на традицията.
На 21 декември ще бъде Празникът на детските коледарски групи. Общо 15 са участници от разнообразни ямболски учебни заведения и детски градини. Представянето им стартира от 11.00 часа на сцената в Голямата зала на общината.
Детският коледарски празник ще бъде придружен от благотворителен базар с направени играчки и други празнични аксесоари и украса. Изделията са дело на малчугани от детските градини. Събраните средства ще бъдат импортирани във фонда на обичайна Коледна благотворителна акция на община Ямбол „ Подай ръка – избави живот “. В допълнение на празничната атмосфера, във фоайето на залата ще бъде подредена и галерия базар „ От Коледа до Васильовден “, провеждана годишно от Общинския детски комплекс.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР