Ямбол и Сливен дърпат 1/6 от България към дъното в

...
Ямбол и Сливен дърпат 1/6 от България към дъното в
Коментари Харесай

Ямбол и Сливен дърпат 1/6 от България към дъното в ЕС

Ямбол и Сливен дърпат 1/6 от България към дъното в Европейски Съюз. Европейската комисия сложи още един български район на нежелано място в ранглиста за местата, в които има интерес да се прави бизнес.
Всъщност страната ни е с двама
представители измежду 10-те най-слабо конкурентни района в Европейски Съюз – Северозападният и Югоизточният, демонстрира показателят за районна конкурентоспособност на Европейска комисия. Първият събира 46,9 точки и е в най-слабата категория с под 50 пункта.
В него влизат областите Видин, Враца,
Ловеч, Монтана и Плевен. Югоизточният има 52,6 точки, там са областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Според анализатори и представители на локалния бизнес повода за незадоволителното място са Ямбол и Сливен, както и Странджа, до момента в който в Бургас и Стара Загора
стопанската система се развивала добре.
Олег Стоилов – ръководител на Търговско-промишлената палата в Стара Загора, не е склонен с дадените единствено 52,6 точки в показателя.

Според него промишлеността върви добре, има съществени вложения, изключително в региона на Бургас. А интернационалната конюнктура в този момент
разрешавала да се развива военна индустрия
и в Старозагорско. Градът се канел и да стане център на атомна котловина. Това показвало, че Югоизточният регион има добър капацитет да е прелъстителен за вложителите, а оценката на Европейска комисия може да се одобри и като тласък за по-сериозна работа отсега нататък.

Стоилов обаче показва, че
незнайните към бъдещето на
въглищната индустрия и комплекса “Марица-изток ” лимитират капиталовата сигурност, а Стара Загора няма и одобрен проект за стабилно развиване и обективен преход.

Румяна Грозева – изпълнителен шеф на Агенцията за районно развиване в Стара Загора, също е обезпокоена по отношение на въглищния преход и бъдещето на индустрията. Това кара хората да се усещат несигурни и да напущат региона. Икономическите благоприятни условия
на Ямбол и Сливен са лимитирани,
единствено Бургас доста мъчно може да дърпа напред целия Югоизточен регион,

показва Грозева.

В общината в морския град също не са съгласни с оценката на Европейска комисия. “Бургас е административен център, трудовата миграция е ориентирана към него, безработицата е ниска, а броят на вложителите през последните години се усилва. Дори статистическите данни за област Бургас не са съизмерими с тези на общината ”, разяснява шефката на дирекция “Стопански действия ” Ивелина Стратиева.
Наскоро в Буграс стартира и построяването на
първия цех за бронирани коли у нас. Новата северна промишлена зона към този момент е 100% запълнена, което наложи локалната администрация да освободи огромен общински терен за нов промишлен парк в южната част на града.

Положението обаче не е такова в по-малките общини от региона и прилежащите Сливен и Ямбол, които дърпат надолу индикаторите за Югоизточния район.
В последните години в тези два града има
миграция към Бургас. Влияние има и Странджа, която е най-слабо обитаемият регион в България с съвсем нулеви вложения. Югоизточният район обгръща и огромна територия, в която попадат едни от най-бедните общини – пограничните Малко Търново и Средец, полупланинските Сунгурларе и Руен. Това
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР