Якутският регион в Северен Сибир е едно от най-негостоприемните и студени

...
Якутският регион в Северен Сибир е едно от най-негостоприемните и студени
Коментари Харесай

Адът на Земята съществува и там живеят коне: как оцеляват при температура -70°C

Якутският район в Северен Сибир е едно от най-негостоприемните и студени места на Земята - температурите тук от време на време могат да доближат невероятните -70°C, само че това не пречи на живота да процъфтява в такива условия.

Изследователите са открили, че даже при такива рискови условия някои скотски типове съумяват да процъфтяват. Например якутските коне, със своята зимна четина, приведено тяло и къси крака, са изненадващо добре приспособени към мразовития климат - учените считат, че имат потребен трик в ръкава си.

За да се оправят с рискови метеорологични условия, сибирските коне са развили способността да понижават скоростта на метаболизма си и да намаляват главната си телесна температура, пише IFLScience. Не е загадка, че някои животни, които спят зимен сън, вършат същото, като любопитните арктически земни катерици.

Разликата е, че презимуващите животни са неактивни през този интервал, до момента в който якутските коне не престават да се движат и да си правят работата. Учените са нарекли това необичайно умеене на конете „ хибернация в изправено състояние “. Освен това, доколкото науката знае, никоя другя конскя порода не прави нещо сходно.

Също толкоз изумително, споделят откривателите, е скоростта, с която конете са развили метаболитни, анатомични и физиологични акомодации. Всъщност това е един от най-бързите случаи на акомодация към рискови температури в Арктика, за които учените знаят. По време на проучването учените са анализирали геномите на актуалните якутски коне, както и фосили, датиращи от началото на 19 век, както и останките на коне, живели на Земята преди към 5200 години. След това учените съпоставят пробите с геномите на късния плейстоцен и актуалните коне на Пржевалски.

Резултатите демонстрират, че актуалните якутски коне не произлизат от локалните коне, които преди са обитавали района. Вероятно са пренесени тук след миграцията на якутите преди няколко века. Така учените считат, че тази удивителна дарба се е развила в локалните коне извънредно бързо – единствено за няколкостотин години, което е изненадващо бързо от еволюционна позиция.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР