Якоб Вайцман, датски студент в Карловия университет в Прага, е

...
Якоб Вайцман, датски студент в Карловия университет в Прага, е
Коментари Харесай

Оцелял при стрелбата в Прага: Дания, Сърбия, сега и Чехия - това става вирус в Европа

Якоб Вайцман, датски студент в Карловия университет в Прага, е на изпит в четвъртък, когато чува изстрели и писъци. Първият му инстинкт бил безспорен потрес, признава той. Якоб в никакъв случай не е предполагал, че покрай него, в Европа, ще се случи пукотевица в учебно заведение.

" Живях в Съединени американски щати доста дълго време, в случай че можеше да се случи някъде, това е Съединени американски щати ", сподели той по-късно пред CNN. " Сега се популяризира като болест и в Европа. "

Той уточни скорошната вълна от стрелби на други места на континента, като сподели: " Виждате, че това се случва в Дания, Сърбия, а в този момент и тук. Това е необикновено плашещо, разбирате ли? "

Вайсман и неговият професор заключили вратата на стаята си за изпити. Те са я барикадирали със столове и маси, оставайки вътре един час, до момента в който полицията не ги извежда от постройката.

Стрелецът умъртви минимум 15 души и рани 25 в най-смъртоносната всеобща пукотевица в Чешката република от десетилетия. Полицията сподели, че стрелецът, 24-годишен мъж, е бил студент във факултета по изкуствата в университета, само че не е публично разпознат заради тежестта на пострадванията му. Той не е назван.

Властите към момента проверяват претекста.

Вайцман споделя, че като интернационален студент е имал разнообразни образователни кръжоци от локалните чешки студенти и по тази причина не е познавал стрелеца.

Чешката република е последната в поредност от европейски страни, претърпели всеобща пукотевица от типа, който стана всеобщ в Съединените щати.

През юни 2022 година въоръжен мъж умъртви трима души и рани няколко други в търговски център в датската столица Копенхаген. Насилието с оръжие е относително рядко събитие в Дания, която се счита за една от най-рестриктивните закони за използването на оръжие в Европа.

А през май тази година Сърбия остана разтърсена след две всеобщи стрелби за по-малко от 48 часа. 13-годишно момче умъртви минимум осем деца и охранител в учебното заведение си в столицата Белград. Само ден по-късно 21-годишен стрелец с автоматизирано оръжие умъртви осем души в село Дъбона.

Притежаването на оръжие е високо в Сърбия, само че типът всеобщи стрелби, които се следят всекидневно в Съединени американски щати, са извънредно редки в балканската страна. До май стрелбата в учебно заведение в Сърбия беше съвсем нечувана.

Джулиет Кайем, старши анализатор по националната сигурност на CNN и някогашен помощник-секретар в Министерството на вътрешната сигурност, сподели, че има риск от държание на подражател, когато става дума за всеобщи стрелби в онлайн ерата.

" Това е тип просвета на обществените медии, че тези хора се популяризират ", изяснява тя. " Социалните медии нямат граници, тъй че хората в други страни ще стартират да ги следват или копират, или ще видят типа на известността, която се надига. "

Тя предизвести, че при стрелбата в Прага претекстовете на стрелеца към момента се проверяват, само че обществените му мрежи безспорно ще бъдат част от това следствие.

Стрелецът от Прага е имал позволение за оръжие и е имал няколко оръжия, съгласно президента на чешката полиция Мартин Вондрашек.

Чешката република има релативно демократични закони за оръжията спрямо останалата част от Европейския съюз. За да получи законно оръжие, обещано лице се нуждае от публично позволение за огнестрелно оръжие, което изисква медицински обзор, изпит за притежаване на оръжие и липса на предходно престъпно досие.

Според формалната полицейска статистика повече от 300 000 души имат законно позволение да имат оръжие. Към 2022 година съвсем 1 милион законно притежавани оръжия са били публично регистрирани в Чехия.

Но тази пукотевица може да провокира по-голям народен спор по отношение на притежанието на оръжие и рестриктивните мерки. Въпреки че страната има по-либерални правила за владеене на оръжие от доста от своите съседи, ще бъдат заложени въпроси дали Чешката република би трябвало да одобри " някои от по-строгите закони в целия Европейски съюз ", споделя Кайем.

В Съединени американски щати притежанието на оръжие е конституционно право и е доста по-разпространено от Европа. Има 120 оръжия на всеки 100 американци, съгласно основаното в Швейцария Small Arms Survey (SAS). Никоя друга нация няма повече цивилни оръжия.

В Съединени американски щати е имало 642 всеобщи стрелби до момента тази година, съгласно архива на насилието с оръжие. Повече от 80 от тези стрелби са осъществени в учебни заведения и университети, съгласно разбор на CNN.

Почти 42 милиона американци са живели на една миля от всеобща пукотевица от 2014 година насам, съгласно разбор на CNN на данни от Архив за принуждение с оръжие (GVA) и Бюрото за броене на популацията на Съединени американски щати.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР