Яхия Синвар ръководи “Хамас в Газа от 2017 г., след

...
Яхия Синвар ръководи “Хамас в Газа от 2017 г., след
Коментари Харесай

“Ходещ мъртвец, лицето на злото, касапинът от Хан Юнис”: Кой беше убитият лидер на “Хамас” Яхия Синвар?

Я хия Синвар управлява “Хамас ” в Газа от 2017 година, откакто се причислява към редиците му при започване на 80-те години. 

След убийството на Исмаил Хания в Техеран през юли Синвар го наследи като началник на политическото бюро, поемайки контрола над цялата формация. 

If the DNA test confirms that Yahya Sinwar is dead, it also confirms that he was not hiding under tunnels and was killed in active combat.

This was not a targeted assassination, and proves that it was always about Israel flattening Gaza and killing maximum number of civilians.
— المجهول... عدوا التطبيع (@AlsltanB38300)
Смятан за проектант на офанзивите от 7 октомври, той е най-издирваният от Израел - „ ходещ труп “ съгласно министър-председателя Бенямин Нетаняху, който в един миг твърди, че го е „ обкръжил и изолирал “ в бункер. 

Малко повече от година след началото на най-новата ескалация в района, на 17 октомври Израелските сили за защита (IDF) потвърдиха, че са умъртвили 61-годишния мъж, чиито прякори включват „ лицето на злото “ и „ касапинът от Хан Юнис “ - по отношение на 12-те обвинени информатори, които се смяташе, че е умъртвил. 

Кой беше водачът на “Хамас ” Яхия Синвар? 

Синвар е роден през 1962 година в бежански лагер в Хан Юнис, южната част на Газа. Учи арабски език в Ислямския университет в Газа, учреден през 1978 година от двама мъже, които съвсем десетилетие по-късно основават “Хамас ”. Там той става изключително непосредствен с един от тях, духовника Ахмед Ясин. 

Ясин и Махмуд ал Захар основават “Хамас ” през 1987 година като политическа група, отделила се от Мюсюлманското приятелство в Газа.   

Според израелски отчети Синвар споделя, че Ясин му е дал фетва (решение в ислямското право) да убива всеки, обвинен в съдействие с израелците.   

Yahya Sinwar Tewas, Bagaimana Nasib Hamas Selanjutnya?

~N
— Kompas.com (@kompascom)
За първи път е задържан за подривна активност през 1982 година В пандиза се среща с други основни членове на “Хамас ”, в това число Салах Шехаде, някогашен водач на военното крило на Хамас - бригадите „ Касам “.   

След като е задържан и още веднъж вкаран в пандиза през 1985 година, той е назначен за началник на звеното за вътрешна сигурност на “Хамас ” - „ Majd Force “, което търси и убива обвинени израелски шпиони.   

Д-р Ахрон Брегман, някогашен майор от израелската войска, а в този момент старши учител по военни проучвания в Кралския лицей в Лондон, споделя: „ В продължение на доста години израелците се опитваха да го вербуват като помощник, предлагайки му големи тласъци. Но той в никакъв случай не се съгласява. Всъщност той стана прочут с това, че убиваше палестинци, обвинени в съдействие. “ 

Научил свободно иврит в затвора    

През 1988 година оказва помощ за отвличането и убийството на двама бойци от израелските отбранителни сили, поради което е наказан на 22 години в израелски затвор.   

Въпреки че е в пандиза, Синвар употребява времето в своя изгода - научава свободно иврит, с цел да разбере по-добре врага си, и се издига до водач на пандизчиите на “Хамас ” в Израел. 

Д-р Брегман споделя: „ Той ежедневно чете израелски вестници. Разбираше ги доста по-добре, в сравнение с те разбираха него - отсам и способността му да ги заблуди и да ги хване неподготвени, като реализира военната си интервенция толкоз дейно през октомври 2023 година “   

Петнадесет години след приключването на присъдата му в пандиза той излиза по израелската телевизия и приказва на иврит, като приканва за помирение с “Хамас ".   

Освободен е през 2011 година като част от размяната на повече от 1000 палестински пандизчии против един пленник - израелския боец Гилад Шалит. 

„ Те желаеха пандизът да бъде гроб за нас. Мелница, която да смила волята, решимостта и телата ни ”, споделя Синвар за прекарването си зад решетките.    

„ Ние превърнахме пандиза в светилища за поклонение и академии за образование “, добавя той.   

" Mereka akan berkata, ini adalah gambar kemenangan, berakhirnya pertempuran dan kami telah membunuh Sinwar, SILAKAN. " - Yahya Sinwar, 26 Mei 2021

Kredit: Warfare Analysis
— Rizal Abd. Razak (@djrizzhaikal)
Принуждават обвинен осведомител да погребе личния си брат   

Обратно в Газа той продължава да усилва въздействието си измежду най-високите редици на “Хамас ”.   

Остава предан на първичната си задача да разобличава и убива предатели - както израелски сътрудници, по този начин и членове на конкурентни бойни групировки.   

Бивш чиновник на израелското разузнаване споделя пред „ Файненшъл таймс “, че един път се похвалил, че принудил член на “Хамас ”, обвинен в доносничество за конкурентна секта, да „ погребе брат си жив “.   

Смята се, че през 2015 година той е взел участие в измъчването и убийството на различен пълководец на “Хамас ” - Махмуд Иштиуи.   

Той е упрекнат в заграбване и „ морални закононарушения “, в това число хипотетична хомосексуална интензивност, като се счита, че Синвар е провел убийството му заради опасения, че може да компрометира групировката.   

Коментирайки метода, по който е умъртвил различен помощник, той споделя по какъв начин дружно с група други хора са поставили превръзка на очите на мъж и са го закарали до спонтанен гроб, след което са го удушили с кафия (арабска мъжка забрадка) и са го погребали там.   

„ Митична фигура “ в палестинската история   

Същата година, в която се счита, че е умъртвил мъжът, той е разгласен за терорист от държавното управление на Съединени американски щати.   

В началото на 2017 година той заменя Хания като водач на “Хамас ” в Газа и е избран отново през 2021 година, като по-късно оцелява след опит за ликвидиране.   

Три години по-късно, след възможното ликвидиране на самия Хания в Техеран, Синвар още веднъж го наследи като политически началник.   

Като водач той усилва използването на мощ от страна на групировката, засилвайки митингите и ракетния обстрел на израелската граница.   

Благодарение на военния си опит той е считан за човек, кадърен да сплоти въоръжените и политическите крила на “Хамас ”.   

Д-р Брегман го разказва като „ натурален водач... харизматичен, загадъчен и манипулативен “.   

Yahya, gli ultimi minuti prima dell'eliminazione e quel gesto contro il drone... | GUARDA
— IL TEMPO (@tempoweb)
„ Той ще бъде запомнен като архитекта на офанзивите от 7 октомври и индивида, който аргументи на израелците най-страшното злополучие след основаването на страната им през 1948 година “, добави той.   

Главният боен представител на Израел, контраадмирал Даниел Хагари, също упрекна Синвар за нападението от 7 октомври.   

Въпреки че методите му са били „ безчовечен “, доктор Брегман има вяра, че 7 октомври ще бъде обсъждан „ от палестинска позиция, макар ужасната цена, която заплащат в този момент, като огромна победа “.   

„ Синвар си е заслужил място в пантеона на великите палестински водачи “, счита специалистът.    

Свидетелствата на хората на място в Газа обаче сочат, че неговите насилствени способи са оставили доста от тях разочаровани от “Хамас ”. 

“Синвар ще остане в палестинската история като митична фигура ”, безапелационен е Брегман. 

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР