Ягуарът е истински самотник сред котките в Южна Америка –

...
Ягуарът е истински самотник сред котките в Южна Америка –
Коментари Харесай

Единствената голяма котка в Южна Америка

Ягуарът е същински отшелник измежду котките в Южна Америка – просто тъй като е единствената огромна котка на континента.

Ягуарът (Panthera onca) е животно от семейство Коткови. Той е най-голямата котка в западното полукълбо и третата най-голяма в целия свят (след лъва и тигъра). Може да доближи впечатляващата дължина от 190 см, като единствено опашката му е варира сред 45 и 80 см. По-силните мъжки могат да доближат тегло от 110 кг.

Рекорден по размери е ягуар, уловен в Гаяна, покрай границата с Венецуела, е тежал 213 кг.

Обитава главно блатисти местности или наоколо до вода.

Неговото име идва от Южноамериканската индианска (най-вероятно от езика тупинамба) дума „ jaguarete “, която значи „ звяр “, като наставката „ ete “ значи „ същински “.

Често го бъркат с леопарда , само че той е по-голям, с необятна глава и по-къси крайници и опашка. Всъщност съгласно метода си на живот и средата, която населява, ягуарът повече наподобява на тигъра. Има крепко, мощно и натъртено тяло, бездънен гръден панер и къси постоянни крайници. Ушите му са закръглени. Отличава се със едва неясно леке на гърба.

Едно от най-удивителните творения на природата са черните ягуари, наричани пантери – те съставляват необикновен генетичен вид с типична форма на меланизъм.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР