Ягоди и малини от няколко региона се очаква да влязат

...
Ягоди и малини от няколко региона се очаква да влязат
Коментари Харесай

Ягоди и малини от малки български производители стигат до потребителя чрез Lidl

Ягоди и малини от няколко района се чака да влязат в магазините на Лидл България в края на май като част от ограниченията в осъществяване на Постановление №70 на Министерски съвет за поддръжка на дребните производители. До момента веригата се е свързала с над 100 аграрни производители от описите, предоставени от МЗХГ. Повечето стопанства осъществят своята продукция за преправка – заледяване, произвеждане на сладка, консервна индустрия и така нататък, което изисква разнообразни процеси на произвеждане и сортове от тези за директна консумация. Поради тази причина съществуването на продукция е много лимитирано. Конкретно за доставката на ягоди и малини, които изискват най-бърза реализация, веригата договаря с трима производители – от районите на Боровец, Шумен и Добрич.
Асортиментът от свежи плодове и зеленчуци в Lidl включва многообразие от над 100 продукта всеки ден, измежду които висококачествени пресни български плодове и зеленчуци. Предвид характера на производството, съвсем целогодишно във веригата се оферират българските краставици, чесън, розови домати и салати като предлагането нараства доста според от сезона. През пролетта и лятото се включват и български череши, тиквички, зеле, патладжани, чушки, тикви, кайсии, дини и пъпеши.
Свежите български плодове и зеленчуци идват в Lidl от всички обичайни аграрни райони на страната – Сандански, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Варна, Плевенско, Силистренско и други Броят на производителите варира поради сезонността на производството – през зимата са към 15, до момента в който през лятото всекидневно нарастват до 25 производителя. Някои от тях с изключение на със лична продукция, обработват и оферират продукцията и на голям брой дребни стопанства, които не разполагат с нужните благоприятни условия и съоръжение за логистика, депозиране и опаковка.
Един от българските снабдители на плодове и зеленчуци на Лидл България е Хепи фрутс ООД, които работят с веригата от самото си основаване. Те са снабдител на ябълки, круши, череши, десертно грозде, бяло зеле, пипер-капия и сиврия, патладжани, салати, разнообразни подправки (босилек, девесил, кориандър, джоджен, див лук, риган, майорана).
„ Като огромна верига Lidl без подозрение има голяма роля за реализацията на нашата продукция като дружно споделяме едни и същи разбирания за чистотата на земеделските артикули и нуждата от поддържане на непроменяемо високо качество при всяка една доставка, за всеки един артикул. За нас като снабдители на Lidl, прогнозируемостта на поръчките, ясните критерии, положителният ред при банкет на стоките, редовността на заплащанията са от голямо значение. Със своята ангажираност в предлагането на българска земеделска продукция и неотклонното и поредно използването на най-високите стандарти, Ldil спомогна за установяването на критерии за качество и метод на работа, които ни оказват помощ да се развиваме и да вървим напред “, съобщи Асен Багашев, шеф на Хепи Фрутс ООД.
Всички плодове и зеленчуци, които се оферират във веригата, в това число тези от български производители, са със международен документ, тъй като компанията изисква от своите снабдители да оферират продукция от ферми със сертифицирани процеси по GlobalG.A.P. – най-популярният и публикуван стандарт за положителни селскостопански практики в света, поръчител за безвредно и стабилно земеделско произвеждане.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР