Ядрено гробище на 90 км от София ще съхранява отработеното

...
Ядрено гробище на 90 км от София ще съхранява отработеното
Коментари Харесай

Опасно!: Ядрено гробище на 90 км от София ще съхранява отработеното от АЕЦ „Козлодуй” гориво!

Ядрено гробище на 90 км от София ще съхранява отработеното от АЕЦ „ Козлодуй ” гориво. Експерти от Министерството на енергетиката трескаво търсят са разкрили площадка, на която да създадат нуклеарно гробище за отработеното гориво на Westinghouse, което ще зарежда блок V на АЕЦ „ Козлодуй ”, заяви човек във властта.

Идеята е нуклеарното вместилище да се направи на 90 км от София и единствено на 10-ина от Панагюрище – в региона на „ Асерел Медет ”. Според източника, една от площадките, където ще се изсипва използваното нуклеарно гориво, е в региона на Панагюрище и по-конкретно Минно-обогатителния комбинат „ Асарел-Медет ”.

Според непотвърдени публично данни и сега 400 касети с отработено нуклеарно гориво стоят на площадката в изчакване на място за заравянето им.

В АЕЦ „ Козлодуй ” за гориво се употребява слабообогатен уран (3.6-4.4% U 235 и почти 96% U 238) във тип на уранов двуокис. Това гориво се създава във формата на таблетки, ситуирани в херметично затворени „ тръбички “ от циркониева сплав, тъй че урановото гориво и продуктите на разделяне не са в директен досег с топлоносител.

До момента, съгласно сделката, употребяваното нуклеарно гориво заминаваше за предпазване в Русия и България нямаше ангажимент за неговото дълготрайно предпазване. Оттам го и купувахме на 2 пъти по-ниска цена. Същото гориво е и три пъти по-ефективно от US продукта на Westinghouse. Но следва подмяна на съветското с нуклеарно гориво на американската компания „ Уестингхаус ” и на френската „ Фраматом ”, което слага въпроса какво да бъде правено с отработеното нуклеарно гориво.

На договорката с Русия беше комплициран край.

Сега единият реактор на АЕЦ „ Козлодуй ” безусловно до дни ще проработи с американско нуклеарно гориво, което след отработване няма къде да се съхранява, с изключение на в България.

Вече е ясно, че АЕЦ „ Козлодуй “ е подала поръчка за първата доставка на гориво на Westinghouse, което ще бъде употребявано за V блок на централата, оповестиха от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) в годишната си конференция. Очакванията са, че първото зареждане ще се случи в средата на май. Към края на април реакторът ще излезе в планов ремонт.

Ядрено гробище на 90 км от София

Горивото на Westinghouse към момента няма утвърждение от АЯР – специалистите чакат още спомагателна информация, с цел да бъдат избрани изискванията за използването му в реактора взаимно с съветското гориво на ТВЕЛ. Към момента няма разпознат проблем, които да компрометира периодите, означи ръководителят на организацията Цанко Бачийски.

Той отхвърли да се ангажира с съответни периоди за издаването на лиценза.

„ Нека не приказваме за периоди, няма да застрашим работата на V блок “, безапелационен беше той и добави, че периодите за оценката са били „ напрегнати “.

Основното му безпокойство за политически напън за утвърждение не се е състояло и процесът е минал безпрепятствено, добави ръководителят на регулатора.

През тази пролет 1/4 от горивото на V-ти блок в нуклеарната ни централа ще бъде сменено с това на Westinghouse, или общо 42 горивни касетки.

Те ще бъдат докарани от Швеция и съхранени в специфичен склад, до момента в който стане време да бъдат употребявани. В началото на годината АЯР към този момент даде утвърждение за предпазване на нуклеарното гориво у нас на територията на АЕЦ „ Козлодуй “.

България има потенциал за предпазване на отработеното нуклеарно гориво в вместилище от влажен вид до 2030 година, стана ясно още по време на конференцията. В момента у нас в изсъхнало вместилище се съхраняват нуклеарните боклуци от дребните блокове, които бяха изведени от употреба и може да се разшири, тъй че да бъдат добавени и от „ хилядниците “.

“Радиоактивните боклуци (РАО) изискват особено предпазване, защото част от тях са мощно радиоактивни и остават такива в продължение на стотици, даже хиляди години ”, написа в разбора.

Всички решения за предпазване на високоактивни боклуци, прилагани до момента по света и в България, са с краткотраен темперамент. Според вида боклуци тези краткотрайни решения биват басейни, складове за изсъхнало предпазване или контейнерни системи за изсъхнало предпазване.

Авторите на разбора показват, че е добре да бъде открито дълготрайно решение на казуса с нуклеарните боклуци.

“Изборът на локация за геоложко вместилище е комплициран въпрос с геологически и социално-икономически аспекти. Първо, належащо е скалната маса да има ниска водопропускливост. Това предотвратява проникването на радиоактивни субстанции в подземните води при положение на щета на контейнерите, а също и защищава от навлизането на вода в хранилището. Скали с такова свойство са да вземем за пример така наречен монтморилонити. Второ, належащо е хранилището да се намира в област с ниска сеизмична интензивност, защото по-сериозни трусове могат да го повредят ”, четем в разбор по тематиката на Съвета за стопански разбори към Министерския съвет.

Дали на всички тези условия дава отговор регионът на Панагюрище, следва да се разбере.

Източник – 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР