Ядрени отпадъци от АЕЦ Козлодуй може да бъдат заравяни в

...
Ядрени отпадъци от АЕЦ Козлодуй може да бъдат заравяни в
Коментари Харесай

Ядрените отпадъци - в Добруджа или Странджа?

Ядрени боклуци от АЕЦ " Козлодуй " може да бъдат заравяни в Добруджа или Странджа. Двата региона в България са подобаващи за погребение на радиоактивни боклуци, излиза наяве от писмен отговор на министъра на енергетиката Румен Радев на депутатско запитване.
Проучванията посочили, че в страната съществуват подобаващи геоложки обединения за погребение на радиоактивни боклуци (РАО), като гранити (в Югоизточна България) и мергели (в Дунавската равнина), написа в отговора на министъра без да има по-подробна информация тъкмо за кои региони става въпрос.
Но в Югоизточна България е Странджа планина, а част от Дунавската низина е Добруджа.
В началото на месеца от Съвета за стопански разбори към Министерския съвет бе направено изследване по какъв начин обществото приема радиоактивните боклуци от обществото. Затова депутатът пита дали в националната енергийна тактика ще залегне създаване в България на вместилище за дълготрайно предпазване на отработено нуклеарно гориво.
В отговора си министърът изяснява, че до момента България е разчитала на контракт с Русия за предпазване и преправяне на отработеното нуклеарно гориво от АЕЦ “Козлодуй ”. Но заради променената геополитическа среда взаимоотношенията с Русия пораждат неустановеност и опасности. Освен това съветското нуклеарно гориво последователно ще бъде сменено с американско и френско.
Това постанова смяна на Стратегията за ръководство на отработено нуклеарно гориво (ОЯГ) и радиоактивни боклуци (РАО), както и за разглеждане на вероятни сюжети за предпазване и погребение на ОЯГ и РАО.
Водят се диалози с интернационалните компании за изследване на софтуерни благоприятни условия за преправяне на ОЯГ от реакторите на АЕЦ “Козлодуй ”, написа в отговора на министъра. Но даже в този случай, остава открит въпросът за съхранението на по този начин наречения скъп материал - изотопи на плутония и урана, който ще се получи и в този случай на преправка. Този материал се остъклява в контейнери, само че още веднъж би трябвало да бъде съхраняван някъде. Използването на тези нуклеарни материали за цивилен цели е лимитирано, а разноските за предпазване в друга страна са високи, написа в отговора на министъра. В Русия създават реактори от последващо потомство, в които може да употребяват ОЯГ от работещите в този момент нуклеарни реактори.
Трябва да бъдат разграничени процесите на предпазване от тези на погребение на РАО и ОЯГ, написа в отговора на министъра. Той показва, че България проблем със съхранението, в това число и дълготрайно няма. У нас има вместилище за РАО на площадката на АЕЦ “Козлодуй ”. Но все пак министърът декларира, че “направените досега изследвания дават превес на тезата, че построяването на надълбоко геоложко вместилище се обрисува като най-устойчивата национална опция за решение на въпроса за ръководство от ОЯГ, без значение дали ще бъдат погребвани остъклени високо дейни боклуци или отработено нуклеарно гориво ”.
" Съвременната процедура е ориентирана към създаване на уреди за погребение в дълбоки постоянни геоложки обединения, като евентуалните скали са гранити, плътни и глинести мергели или в подобаващи минни изработки ", написа в отговора. Възможните разновидности за погребение са в подземни уреди с галерии или посредством сондажен прийом.
Но министърът пропуща да означи, че в света към момента няма построено нито едно вместилище за надълбоко геоложко погребение на ОЯГ. Той показва, че когато има съответно софтуерно решение за погребение на РАО, ще се премине към търсене на единодушие с локалните общности. Най-ефективен наподобява разновидността на доброволния принцип - на база оценка за подобаващи региони се дава опция на локалните общности да одобряват или отхвърлят съществуването на вместилище на тяхна територия посредством референдум, написа в отговора на министъра на енергетиката Румен Радев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР