Ядрената енергия има големи надежди да се завърне като сериозен

...
Ядрената енергия има големи надежди да се завърне като сериозен
Коментари Харесай

Малката лаборатория, която революционизира ядрената енергетика

Ядрената сила има огромни очаквания да се завърне като сериозен съперник в комуналния бранш. Най-голямата вяра сякаш се крие в развиването на технологиите за нуклеарен синтез, което обаче изисква огромни вложения и години тежък труд, преди създадената технология да завоюва регулаторно утвърждение. Плътният плазмен фокус (Dense plasma focus - DPF) обаче може да даде подтик на нуклеарния синтез и да го направи доста по-бърз и стопански изпълним.

Базираната в щата Ню Джърси Lawrenceville Plasma Physics, известна още като LPPFusion, скоро може да изиграе водеща роля по пътя за прекосяване към нуклеарен синтез посредством DPF, пишат създателите на ОilPrice.

Досега скъпите огромни пробни уреди, употребяващи лазери с висока мощ и микровълнови генератори, атомни частици, великански свръхпроводящи магнитни системи и други модерни технологии, са като норма за плановете за нуклеарен синтез. Но всичко това излиза много скъпо и изисква няколко години в развой на тестване и разработка. Един от най-големите от тези термоядрени планове е гигантският интернационален пробен реактор (International Torus Experimental Reactor - ITER), който се построява в Южна Франция. Сега приблизителните разноски по него възлизат на над 40 милиарда $.
 Съединени американски щати влага над $65 млн. за научни проучвания в региона на нуклеарната енергетика
Съединени американски щати влага над $65 млн. за научни проучвания в региона на нуклеарната енергетика

Ядрената сила е с максимален дял от нисковъглеродна електрическа енергия на страната, повече от всички ВЕИ взети дружно

Технологията DPF обаче отваря вратата към съвременно и относително на ниска цена бъдеще за нуклеарния синтез - и за продобиване на повече поддръжка за нуклеарната сила като образован източник на сила. И това идва години, откакто сегашната технология за нуклеарно разделяне загуби поддръжка в международен мащаб поради рисковете, които крие.

Оглавяван от физика Ерик Лернер, който се счита за един от водещите международни специалисти по потреблението на плазма за нуклеарен синтез, екипът на LPPFusion реализира забележителен триумф през 2016 година, когато устройството на учените доближи йонна температура от 2,8 милиарда градуса - най-високата температура, реализирана при всички опити до момента. Тази температура е към над 200 пъти по-голяма от тази в центъра на слънцето и над 15 пъти по-висока от плануваната оптималната температура, която вероятно ще бъде достигната от ITER във Франция.

LPPFusion подвигна летвата и се доближава до основаването на условия, задоволително положителни за реализиране на чисто произвеждане на сила - което се изравнява с брутното произвеждане на електрическа енергия, минус потреблението на спомагателните услуги на електроцентралите. И до момента това е направено със скромния бюджет от 7 милиона $, който лабораторията е вложила, с поддръжката на няколко профилирани сътрудници. Лернер и екипът споделят, че са повишили работата на своята DPF технология и са покрай основаването на условия, задоволителни за генериране на чиста сила - още един безапелационен мотив за приемане на поддръжка за технологията.
 Англия
Англия " налива " £40 млн. за развиване на дребни модулни нуклеарни реактори

Три плана ще бъдат финансирани с по 10 млн. паунда, а останалите средства ще бъдат вложени за изследвания

Генераторът на мощ на учените употребява водород-бор, вместо употребяваните в общоприетото гориво деутерий-тритий. Водородният бор не генерира никакви радиоактивни боклуци и се смята, че от него има безграничен ресурс (от гориво). Горивото също по този начин предлага опция за непосредствено превръщане на термоядрената сила в електрическа сила.

Ядреният синтез има впечатляващи бранители по света като създателя на Microsoft Бил Гейтс и норвежката петролна и газова компания Equinor. Но като цяло възобновимите енергийни източници, в това число вятър, хидро и слънчева сила, в този момент са главният съперник на нуклеарната сила.

Американската администрация за енергийна информация заяви, че през 2019 година нуклеарната сила съставлява 20% от целия енергиен микс в Съединени американски щати, следвана от възобновимите енергийни източници с 17%. Природният газ е отпред с 38%, следван от въглищата с 23%. Оказа се и че цели 55% от нисковъглеродната сила в първата международна стопанска система идват точно от нуклеарни мощности, което е повече от всички ВЕИ взети дружно.
 55% от нисковъглеродната електрическа енергия в Съединени американски щати идва от нуклеарни мощности
55% от нисковъглеродната електрическа енергия в Съединени американски щати идва от нуклеарни мощности

Цената на електрическата енергия от АЕЦ е спаднала с 32% за 8 години

Самото създаване на електроцентралите може да бъде още едно конкурентно преимущество на DPF технологията пред по-скъпите термоядрени генератори. Неговите електроцентрали с водороден бор биха предложили дребен размер на самите мощности, ниска капиталова цена, невисок разход на гориво и високо равнище на сигурност. Според прогнозите DPF технологията може да понижи разноските за произвеждане на електрическа енергия 10 пъти или повече в съпоставяне със съществуващите стандартни и различни енергийни технологии.

DPF технологията съществува в разнообразни форми от 60-те години насам. Тя е употребена в няколко академични и държавни лаборатории по целия свят за проучвания на качествата на плазмата. Технологията се употребява и като източник на рентгенови лъчи и неутрони.

Привържениците се надяват, че DPF технологията ще се трансформира в по този начин нужния мост за нуклеарния синтез, тъй че нуклеарната сила ​​да доближи равнището на поддръжка, належащо за прекосяване на държавните регулации и приемане на нужните финансови средства, което да помогне технологията да се трансформира във водещ различен източник на електроцентралите.
 Първият нуклеарен реактор с 3D отпечатано ядро ​​ще бъде подготвен до 2023 година
Първият нуклеарен реактор с 3D отпечатано ядро ​​ще бъде подготвен до 2023 година

Рекаторът от ново потомство ще интегрира необятен набор от нови технологии
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР