Ядрената енергетика е стратегически отрасъл за България. В момента говорим

...
Ядрената енергетика е стратегически отрасъл за България. В момента говорим
Коментари Харесай

Радев очаква по-бързо да се изчисти проблема с лиценза на АЕЦ Белене

Ядрената енергетика е стратегически бранш за България. В момента приказваме за лицензи, за планове и вложения, само че най-важното в нуклеарната енергетика са хората. Това съобщи президентът Румен Радев в Козлодуй.

Държавният глава акцентира, че страната ни може да се гордее със експертите, които е обучила в областта на нуклеарната енергетика, само че е належащо да се вземат ограничения за своевременното образование на млади фрагменти, които да обезпечат нейното бъдеще в България . Около половината от жителите на Козлодуй са директно ангажирани с този стратегически за страната бранш.

Ядрената енергетика дава на България съвсем една трета от енергийния микс и е извънредно значимо да се откри най-накрая отговор на въпроса дали ще имаме втора атомна централа в България , разяснява президентът в отговор на журналистически въпрос за плана " АЕЦ Белене ".

" Очаквам българското държавно управление по допустимо най-бързия метод да почисти казуса с Европейската комисия по отношение на лиценза на АЕЦ " Белене " , в случай че има подобен ", уточни още Румен Радев.
 COVID-19 не отхвърли вложителите за АЕЦ
COVID-19 не отхвърли вложителите за АЕЦ " Белене "

Това удостовери енергийният министър Теменужка Петкова

" Не можем да се опитваме да строим исполин с глинени крайници ", означи президентът и акцентира, че в случай че няма лиценз, планът се връща в изходно състояние, а това ще бъде пагубно.

" Европа към този момент потегля по различен път и времето е основен фактор ", съобщи още президентът и добави, че се желаят бързи, решителни ограничения и най-накрая би трябвало да стане ясно каква е енергийната тактика на България , която трябваше да бъде призната от дълго време, тъй като хоризонтът на актуалната изтича през 2020 година

По-рано президентът беседва с кмета на града Маринела Николова и представители на общинското управление. На срещата бяха разисквани планове, по които общината работи, и политиките на общината в региона на образованието и опазването на здравето.
 Европейска комисия: За да се строи АЕЦ „ Белене”, е необходим нов лиценз – остарелият е недействителен
Европейска комисия: За да се строи АЕЦ „ Белене ”, е необходим нов лиценз – остарелият е недействителен

България даже не е поискала ново лицензиране...

Маринела Николова означи дейната финансова поддръжка на " АЕЦ Козлодуй " за реализирането на инфраструктурни планове. Перспективата за основаване на туристическо пристанище в Козлодуй и привличане на финансиране в границите на Дунавската тактика на Европейски Съюз също бяха дискутирани по време на диалога.

Подкрепям всеки кмет, който поставя старания жителите в неговата община да живеят по-добре. Кметове би трябвало да бъдат подкрепяни без значение на партийната им принадлежност, акцентира Румен Радев.

Президентът беше безапелационен, че партийната принадлежност не би трябвало да е фактор и при отпущането на дотации за общините , само че това зависи от политиката на държавното управление.

Привличането и построяването на способни фрагменти в нуклеарната енергетика беше измежду акцентите на срещата на президента и с управлението на АЕЦ Козлодуй. По думите на Румен Радев страната би трябвало да излъчи ясни и безапелационни сигнали за резистентност и вероятност за развиването на нуклеарната енергетика у нас, а това изисква опазване и привличане на експертите в тази сфера.

Държавният глава посети машинна зала и блочен щит за ръководство на 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР