Ядрената агенция на ООН съобщава със „съжаление“ за липса на напредък в наблюдението на нарастващата програма на Иран за обогатяване

...
Объединените нации — Няма напредък“. Това е най-новата оценка на Агенцията
Коментари Харесай

Объединените нации — „Няма напредък“. Това е най-новата оценка на Агенцията на ООН за ядрени наблюдатели на международните усилия за наблюдение и проверка на ядрената програма на Иран.

Работата на глобалния орган, произтичаща от вече несъществуващото ядрено споразумение с Иран от 2015 г. (JCPOA), свързана с " проверката и наблюдението бяха сериозно засегнати от решението на Иран да спре да изпълнява ангажиментите си, свързани с ядрената енергия, съгласно JCPOA", се казва в един от двата доклада от 4 септември.

Във все още непубликуваните тримесечни доклади, получени от CBS News, за ядрения напредък на Иран се казва, че „ситуацията е изострена от последващото решение на Иран да премахне цялото оборудване за наблюдение и наблюдение, свързано с JCPOA на Агенцията.

p>споразумение, постигнато преди шест месеца между Гроси и ирански официални лица, Иран се съгласи "на доброволна основа" да "изпълни по-нататъшна подходяща проверка и наблюдение", но последващият доклад на МААЕ от май каза, че "не е имал достъп до събраните данни и записи чрез неговото оборудване за наблюдение, използвано за наблюдение на центрофуги и свързаната с тях инфраструктура в хранилището, и от 10 юни 2022 г., когато това оборудване беше премахнато, не е извършено такова наблюдение."

МААЕ наистина отчете известен ограничен напредък в наблюдението през май, но не както се изисква съгласно условията на ядрената сделка от 2015 г., която на практика се разпадна въпреки усилията на европейските лидери да я спасят, след като тогавашният президент Доналд Тръмп изтегли САЩ едностранно от споразумението през 2018 г.

Според МААЕ, обогатяването на уран в Иран до 60% чистота е продължило, като се смята, че се е забавило от почти 20 килограма на месец до около 6,5 повече периодът от публикуването на последния доклад през май. Някои западни дипломати виждат това като малка отстъпка от страна на Иран, тъй като инспекторите казаха, че запасите от високообогатен уран на Иран са нараснали със 7% през последното тримесечие в сравнение с 30% през предходното.

САЩ и някои от техните съюзници отдавна вярват, че Иран се опитва да прикрие тайна работа за програма за ядрени оръжия, въпреки че ислямската република винаги е отричала това. Докато 60% обогатен уран не се счита за оръжеен клас, той е сравнително кратка техническа стъпка от нивото на чистота, изисквано за ядрени оръжия.

„Като технически въпрос, забавяне от 60% ще Не правя много, за да разсея опасенията за неразпространение на ядрени оръжия“, каза д-р Али Ваез, директор на проекта Иран и старши съветник на президента на мозъчния тръст The Crisis Group, каза пред CBS News в понеделник. „Иран все още разполага с достатъчно делящ се материал за множество оръжия, ако бъде обогатен до оръжеен клас. Времето за пробив [за хипотетично стартиране на оръжейна програма] остава близо до нула. Достъпът на МААЕ остава ограничен и въпросите за предпазните мерки остават нерешени.“

Ваез добави обаче, че забавянето на програмата за високо обогатяване от Иран все още може да има някакво значение.

„Като дипломатически сигнал, това ще бъде първата истинска индикация за известна степен на забавяне от страна на Техеран след няколко години на непрекъснато разширяване“, каза той пред CBS News.

Двамата последните доклади на МААЕ ще бъдат публикувани в труден момент за американските преговарящи, които работят за преговори за размяна на затворници и по дискусии за освобождаването на милиарди долари в ирански активи, оградени от правителството на САЩ. Това също идва по петите на най-добрия преговарящ на САЩ Роб Мали, който напусна ролята си.

Западните сили твърдят, че независимо от постепенното забавяне на производството на високообогатен уран, Иран се доближава твърде много, за да се утеши от теоретичната способност за производство на ядрени оръжия. Съществуващият запас от уран на Иран, ако бъде допълнително обогатен до оръжеен клас, би бил достатъчен за производството на две ядрени бомби, според предишния доклад на МААЕ от май.

На необичайно строг език, новите доклади на МААЕ казват, че Иран решението за премахване на цялото оборудване за наблюдение на агенцията "е имало пагубни последици за способността на агенцията да предостави уверение за мирния характер на ядрената програма на Иран."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР