Ядрена катастрофа във Фукушима: Активисти маршируват срещу плана за отпадъците на Токио

...
Стотици хора на южнокорейски излязоха по улиците на Сеул в
Коментари Харесай

Стотици хора на южнокорейски излязоха по улиците на Сеул в събота, за да протестират срещу спорния план на Япония за освобождаване на обработени ядрени отпадъчни води в Тихия океан.

Токио ще изпусне водата от ударената от цунамито атомна централа Фукушима по-късно този месец.

Той беше одобрен от ядрения надзорен орган на ООН и южнокорейска оценка установи, че отговаря на международните стандарти.

Но протестиращите се опасяват морският живот ще бъде унищожен и морските дарове ще бъдат замърсени.

Марширувайки в центъра на Сеул, те държаха плакати с надписи „Защитете Тихия океан“ и „Ядрена енергия? Не, благодаря!“ .

Choi Kyoungsook от активистката група Korea Radiation Watch каза, че радиоактивните вещества във водата "в крайна сметка ще унищожат морската екосистема".

"Морето не е само за японското правителство, но и за всички нас и за човечеството", каза тя.

Миналия месец Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) публикува доклад, одобряващ плана на Япония.

Няколко дни по-късно Южна Корея публикува своя собствена оценка, която установи, че изхвърлянето на водата "не трябва да има никакво значимо въздействие върху нашите океански райони", според правителствения министър Банг Мун-кю.

Япония обаче е изправена пред критики у дома и в чужбина.

Групи от индустрията за риболов и морски дарове в Япония и по-широкия регион изразиха загриженост относно прехраната си, тъй като се страхуват, че потребителите ще избегнат да купуват морски дарове.

И няколко международни експерти споделиха опасенията си относно плановете, включително един в Китай, който каза, че докладът на МААЕ е „прибързан“, според китайския държавен вестник Global Times.

Смята се, че повече от един милион тона пречистена радиоактивна вода се съхраняват в отказалия завод в северната част на Токио. Водата е използвана за охлаждане на реакторите, разрушени от опустошителното земетресение и цунами през март 2011 г.

Планът на Япония за изхвърляне на водата в океана беше обявен за първи път през 2018 г., където се каза, че процесът ще бъде внимателно управляван и водата ще бъде допълнително разредена от морска вода преди да бъде освободен.

Президентът на САЩ Джо Байдън трябва да се срещне с южнокорейския си колега Юн Сук Йол и министър-председателя на Япония Фумио Кишида следващата седмица за тристранна среща на върха, на която противоречивият план ще да бъдат обсъдени.

"Правителствата на Южна Корея, САЩ и Япония трябва да гледат на това като на екологична катастрофа, а не на политически въпрос, и да се съгласят да го блокират за бъдещите поколения ”, каза г-жа Чой.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР