Ябълките са универсален плод - можем да ги консумираме по

...
Ябълките са универсален плод - можем да ги консумираме по
Коментари Харесай

Най-добрият начин да не потъмняват нарязаните ябълки

Ябълките са повсеместен плод - можем да ги консумираме когато и да е на годината, заран, обед и вечер, в сладки и солени ястия, като сок или добавка на греяно вино, изсушени или пресни.

Един проблем обаче остава - по какъв начин да ги съхраним без да потъмнеят, откакто ги нарежем.

Над него се е замислил и обичания ни кулинарен уебсайт The Kitchn, който тества редица способи, по които да предпазим резените ябълка от оксидиране допустимо за най-дълго време. Така можем да имаме мостра за къс, топъл пунш или просто плодова салата.

Сред тестваните способи си да потопим нарязаните ябълки във вода с лимонен сок, във вода с лимонтозу, във вода със сода с лимон, единствено в лимонен сок, във вода, в която сме разтворили мед и във вода със сол.

Оказва се, че последните два метода дават най-хубави резултати. Останалите защищават ябълките бели за два-три часа, като при някои (като този с лимонтозуто) има и странични резултати като прекомерна киселинност.

За сметка на това съхраняването на нарязаните късчета във вода с мед или вода със сол е запазила ябълките свежи за към 12 часа. Методът е следният - оставяме ябълките в сместа за от 5 до 20 минути, измиваме и прибираме в найлонов плик в хладилника.

И в двата случая не се усеща послевкус на сол или мед. От The Kitchn избират втория способ по чисто стопански аргументи - солта е по-евтина от меда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР