Ябълката на раздора между НИМХ и БАН са имотите на

...
Ябълката на раздора между НИМХ и БАН са имотите на
Коментари Харесай

Имоти, а не наука, стоят зад раздорите между БАН и НИМХ

Ябълката на раздора сред Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките са парцелите на Българска академия на науките, а не науката, сподели доцент доктор инж. Лиляна Вълчева, ръководителят на Националния браншов профсъюз " Висше обучение и просвета “ – КНСБ. " Трябва да се реши въпросът с парцелите. Сега биваме нападнати и поради това “, добави тя, представена от " Канал 3 ".

" Ръководните органи на Българска академия на науките са хвърлили в тази игра доста държавни институции. Ние влязохме в този спор, помолени от тях – с цел да им окажем помощ ", разясни доцент Вълчева.

" На първо място тази седмица Българска академия на науките споделят, че научните институти не са самостоятелни, след това споделят, че са. Друга неистина – първо ни споделят „ помогнете “, след това ни споделят " кои сте вие да ни помагате със съглашението “. Звънна ми ръководителят на Българска академия на науките и споделя: " Напишете го – вие имате повече опит “. Договаряме се да го поднесат на директорски съвет и все пак не пожелаха да го подпишат.

Следваща неистина – споделят " дайте предложение за краткотрайно изпълняващ длъжността. шеф на Национален институт по метеорология и хидрология “, след това внезапно имат техен претендент “, съобщи още тя. " Договорихме се за съглашение, което е в съгласие към този момент със Национален институт по метеорология и хидрология, МОН и Българска академия на науките и те отново го отхвърлиха.

Много е неточно да информираш хората по твой метод., добави още тя. „ Ситуацията, която се случва в Национален институт по метеорология и хидрология не е под отговорността на Национален институт по метеорология и хидрология, а е под отговорност на Българска академия на науките. Казусът има освен публичен, само че и стопански, обществен и интернационален темперамент “, сподели още Вълчева.

Борба се води и кой да бъде краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на Национален институт по метеорология и хидрология откакто бе отхвърлен проф. Христомир Брънзов. " Българска академия на науките ни даде ултиматум да изберем който и да е претендент за в.и.д. шеф на Национален институт по метеорология и хидрология, единствено не и проф. Христомир Брънзов ", разкри Антон Петров от Национален институт по метеорология и хидрология на конференция на синдикалната организация на КНСБ в Национален институт по метеорология и хидрология.

" Вчера на събранието в Национален институт по метеорология и хидрология всички единомислещо приехме съглашението. Приемайки го, направихме и другата стъпка по т.11 от това съглашение, а точно да изберем двама претенденти за в.и.д. шеф на Национален институт по метеорология и хидрология.

Това, което видях на уеб страницата на Българска академия на науките като предложение демонстрира, че на нас желаят да ни наложат извън някакви правила и да ни кажат вместо нас кой човек може да ръководи по-добре. Ние от Национален институт по метеорология и хидрология сме зад проф. Христомир Брънзов и настоявахме той да поеме длъжността в.и.д. шеф, при което Българска академия на науките ни даде ултиматом да изберем който и да е претендент без проф. Христомир Брънзов “, добави той.

По думите му, в случай че не се реализира консенсус и от Българска академия на науките откажат да подпишат това съглашение, отговорността за злополуката, която би последвала и която ще унищожи работа със 128 години история ще лежи на плещите на управлението на Българска академия на науките.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР