Ябълката на раздора е кибератаката NotPetya от 2017 година Нов

...
Ябълката на раздора е кибератаката NotPetya от 2017 година Нов
Коментари Харесай

Застраховател отказа да изплати 100 млн обезщетение на производител на храни

Ябълката на раздора е хакерската атака NotPetya от 2017 година

Нов юридически спор със осигурителен привкус набира скорост, откакто швейцарският осигурител Zurich Insurance отхвърли за изплати обезщетение на американския производител на леки закуски Mondelez. Става дума за $100 млн. загуби, нанесени на Mondelez в резултат на хакерската атака NotPetya от юни 2017 год.
В правосъден иск американците показват, че компанията е била подложена на мощна хакерска атака двукратно, в резултат на което 1700 нейни сървъри и 24 хиляди компютри по целия свят са били изведени от строя.
От Zurich в началото възнамерявали да създадат промеждутъчно заплащане на $10 млн., само че по-късно отказали да покрият вредите с аргумента, че в контракта има уговорка за " враждебни или военни дейности ", която изключва изплащането на обезщетение при офанзиви на държавно равнище, какъвто е казусът с посочената хакерска атака. Целта на NotPetya била политическа и икономическа дестабилизация.
Според Дебора Чанг, вицепрезидент на компанията HackerOne, която се занимава с проучване на киберуязвимости, правосъдният иск може да се трансформира в казус и да окаже значително въздействие на по-нанатъшното развиване на киберзастраховането.
Сега, след хакерите, думата имат юристите.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР