XVI Евразийски икономически форум във Верона определи формулата за съгласуване

...
XVI Евразийски икономически форум във Верона определи формулата за съгласуване
Коментари Харесай

Северна Евразия все повече се отдалечава от Европа

XVI Евразийски стопански конгрес във Верона дефинира формулата за координиране на ползи

Не беше мъчно да се прокламира концепцията за многополюсен свят и да се следи в действително време изпълването на тази наклонност с съответно наличие. Истинското предизвикателство беше координирането на методите за създаване на многостепенна, хетерогенна и гъвкава - по формулировка - архитектура на подобен комплициран композиционен свят.

Днес Евразийският стопански конгрес във Верона остава една от стратегическите дискусионни платформи. Създаден през 2007 година по самодейност на италианската асоциация с нестопанска цел „ Разбиране на Евразия “ и нейния буен водач, професор Антонио Фалико, този конгрес се трансформира в ефикасен инструмент за сравняване на отзиви, от време на време разногласия и намиране на компромис, тъй като без това няма да може да се реализира съглашение.

На 3-4 ноември в Самарканд (Република Узбекистан) се организира XVI Веронски евразийски стопански конгрес. Градът по време на разцвета си през 15 век при просветения държател Улугбек, който построява астрономическа обсерватория, покровителства мъдреците и възпитава дервиши, има към един милион поданици, което надминава съвсем всички европейски столици.

При избора на място за форума във Верона изборът падна върху Самарканд като най-стария кръстопът на търговски пътища, по-специално Великия път на коприната. Името Самарканд идва от думата „ самария “, която на санскрит значи „ място за срещи “. Градът е служил от епохи като център на тежестта и смесител на разнообразни „ езици “ и култури в пространството на това, което все по-често се назовава Голяма Евразия.

На този континент се правят тектонични промени, водещи до фундаментално пренастройване на интернационалните връзки. Ключовият състезател или по-скоро ръководителят на преустройството на несправедливия международен ред е Русия. Няма причина да забравяме какво тъкмо сподели китайският президент Си Дзинпин на Владимир Путин на верандата на Големия Кремълски замък, завършвайки визитата си в Москва: „ Сега има промени, които не са се случвали от 100 години. Когато сме дружно, ние движим тази смяна. "

„ Ние сме в развой на преход към плуралистичен и многополюсен свят “, сподели професор Антонио Фалико от трибуната на форума Верона-Самарканд. Трябва да сте готови „ не за пасивна, а за дейна акомодация “. Разработват се сюжети за развиване на международната стопанска система, вършат се както оптимистични, по този начин и песимистични прогнози. „ Как да се ориентираме в този безреден свят? “ – Професор Фалико зададе въпроса и изрази мнението си: „ Ще има два процеса, регионализация и фрагментация на търговията, които ще вървят ръка за ръка с остатъчната глобализация. “

Привържениците на глобализацията, принадлежащи към неолибералната транснационална „ дълбока страна “, са решени да предотвратят гибелта на еднополюсния свят. Неслучайно груповият Запад (с цялата конвенционалност на това понятие) води хибридна унищожителна война на доста фронтове по едно и също време, с цел да предотврати падение на редица страни, трансформирали се в локомотиви и първенци на икономическото развиване през последните десетилетия. отдолу под желязната пета на $.

Русия е атакувана на първо място като самодостатъчна енергийна и хранителна мощ, на която незаменимият американски истаблишмънт заплашва да нанесе „ стратегическо проваляне “.

„ Изминалата година мина за Русия под знака на „ наказания от пъкъла “, коитобяха ориентирани към заличаване на съветската стопанска система “, сподели на форума съветският вицепремиер Алексей Оверчук, който по-късно опакова мисълта си в елегантна подигравка: „ Нашата страна стана международен рекордьор по наказания, оставяйки Иран и Северна Корея надалеч обратно, евентуално ни завиждат.

Без да трансформира леко язвителния звук, който бе избрал, зам.-председателят на държавното управление добави: макар че като цяло няма значение какви нови наказания предлага Европейският съюз, неотдавнашната самодейност за възбрана на вноса на „ игли за плетене и шевни игли ” в Русия не можеше да не провокира неразбиране.

Въпреки това, продължи Алексей Оверчук, съветската стопанска система освен оцеля, само че и се научи да се развива на инат на санкционния гнет, който имаше тъкмо противоположния резултат. Той поддържа тази теза с препратки към триумфите на съветската гражданска авиация, в частност в региона на импортозаместването, и даде три образеца. Сухой Суперджет към този момент ще бъде създаван изцяло с отечествени елементи.

Друг районен аероплан, МС-21, ще лети с мотори, създадени в Русия. И най-после, оня ден излетя Ил-96-400, широкофюзелажен аероплан за дълги дистанции, кадърен, съгласно заместник-председателя на държавното управление, да се конкурира със международния монополист в самолетостроенето (има поради Airbus).

В същото време нашите някогашни водещи бизнес сътрудници (страните от Европейски Съюз съставляват повече от половината от общия външнотърговски оборот на Русия) претърпяват събития, които не могат да бъдат обяснени рационално.

През 2013 година размерът на търговията сред съветските компании и европейските сътрудници възлиза на 417 милиарда $ и в случай че позитивната динамичност беше траяла, „ както в годините, когато изградихме четирите взаимни пространства “, цитира статистиката заместник-ръководителя на съветската дипломация Александър Грушко, тогава при липса на наказания в края на настоящата година оборотът можеше да бъде 700 милиарда

Но Европейският съюз избра друг път, стартира да лимитира търговско-икономическото взаимноизгодно партньорство и вследствие на това предходната година оборотът спадна до равнище от 258 милиарда През първите шест месеца той възлиза единствено на 49 милиарда Според заместник-министъра през идната година комерсиалният оборот няма да надвиши 50 милиарда „ и по-късно ще клони към нула “.

На фона на въвеждането на повече от 12 хиляди западни наказания, Русия по едно и също време извърши по този начин наречената „ маневра за укриване “, предприемайки изцяло преориентиране на износа към страни от категорията „ другарски “, преустрои вериги за продажби и логистика и най-важното, стартира да компенсира пропуските на предходните индустриални тактики за високотехнологични артикули и заменяне на вноса.

Междувременно страните от Европейски Съюз с непонятен фанатизъм не престават да унищожават останалите транспортни коридори и, както се показва Грушко, „ се оплитат с бодлива тел, копаят противотанкови изкопи и трансформират граничните региони в зони за маневри на НАТО “. Трудно е да се изчислят общите загуби на Европейския съюз от антируските наказания, които го връхлетяха като бумеранг, само че съгласно най-консервативните оценки, сподели заместникът на Лавров, в случай че вземем поради директните и косвените загуби, пропуснатите изгоди, те ще възлезат на най-малко 1,5 трилиона $.

„ В тези условия, акцентира Грушко, се прави редовно преосмисляне на международните стопански връзки и образуването на нов механизъм на интернационално съдействие... Радикална промяна на интернационалните институции за световно контролиране като МВФ и Световната банка, което разрешава на Запада, воден от Съединените щати, да поддържа владичество във финансовия бранш, също е нужна "

Какви са другите възможности на един еднополюсен свят, основан под хегемонията на груповия Запад? Жил Реми, президент и основен изпълнителен шеф на CIFAL Groupe, счита, че светът не е оценил високо срещата на БРИКС, извършена през август в Йоханесбург, където беше решено да бъдат поканени още шест страни в асоциацията - Аржентина, Иран, Етиопия, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Всички те ще получат статут на пълноправни членове на сдружението от 1 януари 2024 година Отсега нататък БРИКС+ ще надмине страните от Г-7 по общ Брутният вътрешен продукт. Влизането на Иран, ОАЕ и Саудитска Арабия значи, че BRICS+ ще има 80% от всички потвърдени ресурси от недопечен нефт. Демографският капацитет не би трябвало да се подценява: повече от половината население на света живее в тези страни.

Жил Реми е уверен, че ускоряването на процеса на дедоларизация на търговията е неизбежно, като разследване от разширението на БРИКС, както и появяването на две международни платежни системи и фрагментацията на пазарите. И макар че това ще сътвори избрани проблеми, Русия несъмнено ще завоюва в този случай, защото финансовите транзакции ще бъдат опростени за „ бизнес действия в чужбина, да вземем за пример при построяването на атомни електроцентрали “.

Не бива обаче нито да се самозалъгваме, нито да избързваме, счита специалистът: „ Процесът на разширение на БРИКС (и образуването на многополюсен международен ред) няма да бъде линеен “.

Така или другояче БРИКС, ШОС, ЕАЕС и други интеграционни обединявания, различни на западните, маркират главния вектор на развиване на интернационалните връзки. За Русия Брехтовска зона стана предлагането за модернизация на вицепремиера Алексей Оверчук. Преди година форумът, основан с напъните на професор Фалико, се организира в Баку, този път в Самарканд, което значи, че географски сме все по-далече от Европа. Следтова заместник-председателят на съветското държавно управление пусна експериментален балон: като се вземе поради прогресивното придвижване на изток, има смисъл идващият Веронски конгрес да се организира в Шанхай.

За информация, в случай че сте не запомнили уроците по география в учебно заведение. Самата Европа не е материк, нито континент по една елементарна причина: тя не съставлява независимо геоложко образувание. Европа е... западният завършек на континента Евразия.

Що се отнася до Русия и Руския свят, в подтекста на антиглобалисткото отделяне на цивилизационни центрове (Китай, Индия, мюсюлманската умма, англосаксонската агломерация), най-подходящото стратегическо позициониране, съгласно редица политолози, може да бъде ролята на Глобалния Север или Севера на Евразия.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР