XV-то издание на международното изложение Културен туризъм“ се проведе от

...
XV-то издание на международното изложение Културен туризъм“ се проведе от
Коментари Харесай

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“

XV-то издание на интернационалното ревю „ Културен туризъм “ се организира от 19 до 21 април, което е първият профилиран конгрес за разпространение на културния туризъм и неговото значение за България като туристическа дестинация. За поредна година държавни и неправителствени организации, общини и музеи, научните среди, бизнесът и представители на дипломатически задачи показват във Велико Търново своята активност, положителни практики и събития, които образуват визии за този тип туризъм.

Тази година една от изненадите измежду изложителите представляваше колоритният щанд на Вишеградската четворка – V4 (Унгария, Полша, Словакия и Чехия), който очевидно будеше интерес и привличаше любопитните погледи на гостите на ревюто със своите внушителни фототапети ситуирани на 16 квадратни метра повърхност, показващи забележителностите, знаците на столиците от Вишеградската четворка – Будапеща, Братислава, Варшава и Прага. Част от спиращите пред щанда споделяха своите прекарвания и усещания от своите към този момент осъществени визити, а други споделяха, че на драго сърце ще посетят страните от Централна Европа, разглеждайки екскурзиите предлагани на място от партньорската туристическа организация Крис Еър ООД.

Представителите на посолството на Унгария и Унгарския културен институт в София предлагаха на посетителите хапки маджарски салами, унгарска ракия и фамозното токайско вино, обичаното пиво на Бетовен, Луи XIV и Петър I. Унгарците възпяват и в националния си химн десертното си вино: „ вършим нектар, извлечен от лозите на Токай ”. Луи XIV отпивайки за първи път глътка от кехлибарения балсам възкликва: „ Вино за Кралете, Кралят на Вината ”.

На туристическото ревюто Унгария показа и своите маджарски уникати, по този начин нар. „ Хунгарикуми “, част от които бях показани и показани на щанда. В момента те са 70 на брой като непрестанно се усилват. Защитени са със специфичен закон. „ Хунгарикумите “ могат да пренесат всеки клиент жаден за завършения в света на културата, спорта, науката и гастрономията. Неразделна част от визитката на дунавската страна са още унгарската Пуста, Националния естествен парк Хортобадь, известното кубче Рубик, брилянтните мозъци на Янош Нойман, пионер на актуалния дигитален компютър и използването на доктрина на операторите към квантовата механика, сестрите Полгар, гении в шаха и доста други. Част от по-възрастните гости на ревюто виждайки фотографията от корицата на биографичната книга на Ференц Пушкаш (един от най-известните футболисти на всички време, приключил кариерата си в Реал Мадрид), си припомниха с трогване и наслада своите млади години и величието на унгарския футболист.

По покана на Унгарския културен институт в Търново гостуваха танцьорите от фолклорния отбор за маджарски национални танци към Младежкия и културен център „ Хирьош Агора “ гр. Кечкемет, които в дните на ревюто показаха унгарската просвета под формата на национални ритми и танци, забавлявахапубликата и се трансфораха в любимците на събитието. Вишеградското присъединяване на ревюто отпред с Унгария бе отличено с премията “Оригинално показване ” и бе връчена от Борислав Йорданов шеф на Общинската организация по туризъм “Царевград Търнов ” във Велико Търново на Тамаш Будаи първи секретар, търговски аташе на посолството на Унгария в София, Ласло Лукач началник на танцовия състав от Кечкемет и Десислава Симеонова шеф на Крис Еър ООД.

Тридневната стратегия бе наситена с доста музика, песни и танци. Освен това се организираха тематични кръгли маси, ревю на книги за просвета и туризъм.

Във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий “ Н. Пр. Текла Харангозо, ексклузивен и пълномощен дипломат на Унгария изнесе обществена лекция пред студенти и преподаватели по покана на студентите от Дипломатическия клуб „ Имхотеп “, а тематиката на лекцията бе „ Сътрудничеството на страните от Вишеградската група, положителните практики на Унгария в региона на дипломацията и търговията, унгаро-българските търговски връзки “. След лекцията на посланика в полемиката се включиха и госпожа Дьорди Димитров, шеф на Унгарския културен институт и консултант по културните въпроси към посолството на Унгария в София, както и Шаролта Папаи Мадярне, гост-лектор по маджарски език в Шуменския университет. Г-жа Дьорди Димитров приказва по въпросите на културната дипломация и активността на Унгарския културен институт, в частност културното съдействие на страните от Вишеградската група в България, а госпожа Шаролта Папаи Мадярне за методите на образование в образователните заведения в Унгария и за опциите за реализация на българския трудов пазар с маджарски език.

Н. Пр. Текла Харангозо беше удостоена със званието „ Почетен член “ на Дипломатическия клуб „ Имхотеп “.
Присъствието на дипломатическата задача в сходни културно осведомителни конгреси не е инцидентен. Трябва да напомним, че връзките сред двете страни и положителните им отношение датират още в далечното минало.

Градинари от региона на Търново потеглят на гурбет из Централна Европа още през 18 в. Пренесените познания на българските градинари се доразвиват, учат и ползват и в унгарското земеделие на страната.

Патладжанът и техниката за напояване са единствено скромните образци, които са пренесени и стават част от унгарската земеделска просвета. Градинарите играят значима роля до ден сегашен в подсилване и одобряване на връзките сред двата народа. По самодейността на техен представител в унгарския парламент, в лицето на Симеон Варга, през месец септември 2016 година парламентите на двете страниприемат единомислещо 19 октомври- денят на Св. Иван Рилски- за Ден на българо-унгарското другарство.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР