Xiaomi - един от най-големите производители на смартфони и други

...
Xiaomi - един от най-големите производители на смартфони и други
Коментари Харесай

Защо Xiaomi съкращава 10% от служителите си

Xiaomi - един от най-големите производители на смарт телефони и други електронни устройства, стартира огромни съкращения, оповестяват международните организации. Плановете на компанията са да се раздели с до 10% от личния състав си. Според анализатори Xiaomi е жертва както на задълбочаваща се рецесия на заетостта в Китай, по този начин и на световната застоялост на софтуерните компании след пандемията.

Официално съкращенията се назовават " рутинна оптимизация на личния състав и усъвършенстване на организационната конструкция ". Според китайски медии ще бъдат наранени хиляди чиновници, ангажирани със смарт телефоните и интернет услугите на Xiaomi.
 Шефът на Xiaomi изясни за какво употребява iPhone
Шефът на Xiaomi изясни за какво употребява iPhone

Признанието на Лей Джун провокира вълна от мнения в обществените мрежи

През първите 9 месеца на годината компанията към този момент се е разделила с 1900 души.

Гигант в доста сфери

Базираната в Пекин Xiaomi се изстреля до върха при производителите на смарт телефони през последните години, като единствено през 2021 година е доставила над 190 млн. устройства - с цели 45 млн. повече спрямо миналата година, демонстрират данни на Statista.

Началото през 2010 година е непретенциозно. Първо се появява интерфейсът за Android MIUI, а по-късно - и устройствата от серията Mi, които го употребяват. Xiaomi се развива като районен състезател до 2015-2016 година, когато моделите ѝ стартират да се оферират по-мащабно в Европа. Първоначално компанията залага единствено на съответствие цена-качество, само че през последните години навлезе и в премиум сегмента с Ultra версиите на своите флагмани, които към този момент употребяват и технология на немската фотографска компания Leica.
 Xiaomi и Leica Camera създават общ смарт телефон
Xiaomi и Leica Camera създават общ смарт телефон

Третият по величина производител на смарт телефони готви смяна в мобилната снимка

Същевременно, Xiaomi има обширна гама от роботизирани прахосмукачки, смарт тв приемници и ред други уреди както под личния си бранд, по този начин и посредством взаимни планове с други производители, които интегрират продуктите си в богатата екосистема.

Към 30 септември за компанията работят 35 314 души, от които над 32 600 са в Китай, а множеството от останалите са в Индия и Индонезия.

По-голямата картина

Краят на строгите противоепидемични ограничения удари по всички софтуерни компании, които направи милиарди поради потребностите на потребителите по време на локдауните. В случая на Xiaomi през ноември разбрахме, че продажбите на смарт телефони са паднали с 11% - а от тях идват 60% от приходите.
 Загуба от $3 трилиона: Ужасната година за огромните софтуерни компании става все по-лоша
Загуба от $3 трилиона: Ужасната година за огромните софтуерни компании става все по-лоша

Те напълно не са ваксинирани против макроикономическата стихия, която опустошава пазара

Последното не е прекомерно изненадващо, тъй като продължаващите проблеми с доставката на чипове и инфлацията принудиха всички на смарт телефон пазара да покачват цените на флагманските си модели и да вършат съществени взаимни отстъпки с по-достъпните си устройства (например по-лоши камери и не толкоз способни процеси спрямо миналогодишните предложения). Така доста консуматори просто избраха да не сменят телефона си през 2022 година - изключително с оглед икономическата обстановка.

А тази обстановка не наподобява добре и в родния за Xiaomi Китай. След близо 3 години драконовски ограничавания, производството и потреблението в комунистическата страна са съществено смутени, като най-тежко пострадаха дребните бизнеси.
 Пазарът на парцели в Китай изправя страната пред дълг от $2 трилиона
Пазарът на парцели в Китай изправя страната пред дълг от $2 трилиона

Над 40% от неизплатения дълг е изискуем през идващите 5 години

През ноември 5,7% от жителите на градовете са безработни, което е най-високото ниво от 6 месеца насам, излиза наяве от формалните държавни данни.

Още по-обезпокоително е, че младежката безработица остава висока - 17,1% при връх през юли от 19,9%. Догодина 11,6 млн. младежи ще завършат образованието си и занапред ще би трябвало да си намерят работа.

Пекин съществено се намеси в работата на интернет колосите и по този начин за първи път от години компании като Alibaba и Tencent се оказаха с понижени доходи. Това стана и причина за освобождението на хиляди чиновници.
 След дълги локдауни и загуби за милиарди Китай се отдръпва от политиката за
След дълги локдауни и загуби за милиарди Китай се отдръпва от политиката за " нулев Ковид "

Огромното обществено неодобрение стои зад смяната

По-рано през годината в страната избухнаха митинги на инвеститори в банки, които нямат достъп до спестяванията си, а също и на жители, които отхвърлят да заплащат ипотеката за незавършени жилищни планове. В началото на декември държавното управление беше насила да се откаже от противоепидемичните ограничения поради всеобщи улични митинги на обезпокоени за работата си хора.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР