XGO 2 може да се управлява с помощта на специално

...
Коментари Харесай

Умно кученце-робот е по-достъпно от всякога


XGO 2 може да се ръководи благодарение на особено приложение или да се програмира ръчно
(снимка: Kickstarter)

До наскоро умните кучета-роботи бяха налични най-вече за огромни клиенти като държавни служби или бизнеси, заради високата им цена. Но в последните години се появиха по-евтини роботи с такива благоприятни условия, д остъпни за всички.

Един забавен артикул е XGO 2, който е и първият модел от този вид с роботизирана ръка. Кучето-робот е основано от компанията Luwu Intelligent Technology, дъщерно сдружение на Харбинския политехнически университет.

Подобно на други мини-четириноги роботи като Bittle и Mini Pupper, моделът XGO 2 може да се ръководи благодарение на особено приложение или да се програмира по много необикновен метод, без да са нужни специфични умения.

Роботчено стъпва на микро-компютър Raspberry Pi Compute Module 4 и е съвместимо с програмни запаси Blockly, Python и ROS. Освен това роботът може да бъде програмиран посредством физическо ориентиране на придвижванията му.

Главата на робота има екран за конфигурация, който може да демонстрира и анимирани лица
(снимка: Kickstarter)

Интегрираните AI модули разпознават лице, глас или жест, което разрешава на хората да взаимодействат с робота като с „ същинско куче ”. Освен това XGO 2 разполага с така наречен инерционни измервателни единици (IMU) и 12 степени на независимост, с помощта на което може да се движи по разнообразни способи във всяка посока и да поддържа баланс даже върху движещи се повърхности.
още по темата
Главата на робота включва камера, микрофон, високоговорител, LCD екран и бутони за ръководство – те могат да се употребяват за „ ръчно ” програмиране на придвижванията и превключване на режимите на работа. Дисплеят освен оказва помощ при настройката, само че също по този начин може да демонстрира анимирани „ лица ”, което разрешава на потребителя да придаде характерност на робота.

Роботизираната ръка има три степени на независимост и е снабдена с грайфер, който може да се отваря на широчина 2,5‒5,5 см. Роботът приема команди за улавяне, покачване, втурване или влачене на предмети.

ще се предлага в две версии – общоприетата Mini 2 и малко по-слабата Lite 2. Животът на батерията е почти два часа. Версията Lite коства $449, до момента в който Mini се предлага за $749 в предварителните поръчки в Kickstarter. Цените на дребно ще бъдат надлежно $898 и $1398.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР