X5, който се появи преди почти 20 години, бе първият

...
X5, който се появи преди почти 20 години, бе първият
Коментари Харесай

BMW X3 е във върхова форма

X5, който се появи преди съвсем 20 години, бе първият 4x4, който се движеше като лек автомобил. Така, внезапно, човек можеше да си купи 4x4 – по-гъвкав, с по-мощно лъчение, с по-висока шофьорска позиция, - който не стоеше на пътя като камион. Успехът му надвиши с доста упованията на BMW. Не би трябвало да забравяме, че баварците поназнайваха това-онова за 4х4 колите, въпреки всичко тогава бяха притежатели на Land Rover.

Конкурентите не закъсняха (някои от тях) да копират тази формула, като даже Land Rover, бащата на 4x4, промени своята рецепта, правейки моделите си по-пригодни за пътя. Audi и Mercedes, които в началото гледаха с подигравка на новия сегмент, също скочиха в конкуренцията.

След големия триумф на BMW X5 не бе изненада, че на ред е по-малък подобен, който от 2003 година стартира да копира известността на оригинала, реализирайки за последните 14 години към 1,5 млн. продажби.

ВИЖТЕ BMW X3 НА ФОНА НА ЧЕТИРИ СЕЗОНА, КОИТО СМЕНИХМЕ ОТ СОФИЯ ДО ВЕЛИНГРАД

Сега всяка трета кола, излизаща от поточните линии на BMW, е модел Х. Затова си заслужава дизайнери и инженери да хвърлят напъните си точно към тях. В цялостен контрастност с първото потомство, което си беше компромисно в доста връзки, и второто, което бе по-добро, само че към момента надалеч от стандартите на BMW, новият модел е първият Х3, към който нямам забележки.

Range Rover Velar се класира непосредствено за финала на най-престижния шампионат (тест драйв)

Мощ, авторитет, практичност… И наслаждение. Jaguar F-Pace 25d (тест драйв)

Mercedes GLC Coupe обезврежда биполярните отзиви (тест драйв)

Коктейл празненство с Kia (джин) Stonic (тест драйв)

И това за мен бе предстоящо, защото BMW X3 застава против изпипаната във всяко отношение формула в Audi Q5, против комфорта на Mercedes GLC, ръководството и простора на Jaguar F-Pace, съвършеното шаси на Porsche Macan.

Първоначалните знаци за Х3 са доста положителни. Той е доста по-голям, малко по-голям от първото потомство Х5, само че размерът, както знаем, се продава добре.

Едно е несъмнено, BMW не е поел никакви опасности с третия Х3. Новият модел наподобява тъкмо по този начин, както се очакваше, като обезврежда някои недотам изпипани дизайнерски похвати при предходното потомство. На пръв взор новият модел не наподобява фрапантно по-различен, което и не се постанова. Но автомобилът в реалност е претърпял много промени: „ бъбреците “ са по-големи, а фаровете (с нов LED светлинен подпис) към този момент не влизат в тях; централният въздухозаборник към този момент не е разграничен на две от бронята, а обграждащите го два въздуховода в този момент приютяват светлините за мъгла, които към този момент не са кръгли. Отзад стоповете са разнообразни, ръбовете във вратата на багажника също, ауспусите са нови, както и защитната скара под пода на автомобила. Всичко това прави новия модел доста по-завършен и прелестен за окото.

Дизайнерите не са били изключително дръзки и в интериора, само че поздравявам с две ръце многото заемки от Серия 5. Арматурното табло е интелигентно и ергономично, нещо, в което BMW са отличници. Материалите също са на висота, като даже и базовото равнище (моделът се предлага във разновидности базов, Advantage, xLine, M Sport, Luxury, а за най-претенциозните има BMW Individual) на обзавеждане предлага кожена тапицерия и меки повърхности, както и лакирани и алуминиеви елементи. Инфотейнмънт системата сплотява BMW ConnectedDrive, 20GB музикална библиотека и камера за придвижване на заден ход, а седалките са просто страхотни с многопосочното си контролиране и висока странична опора.

Новото Х3 употребява приспособена версия на последната архитектура на BMW с надлъжно ситуиран мотор. Това ще рече, че Х3 скача пред Серия 3 в технично отношение. Новите решения смъкват от тежестта на модела до 55 кг (независимо от увеличените размери), като дават на клиентите някои доста съвременни електронни системи. Те обаче са в листата с в допълнение съоръжение. Там попадат също М-спортното окачване, Динамичният надзор на амортисьорите, М-спортните спирачки и Променливото спортно кормилно ръководство.

За разлика от Х1, всеки Х3 е оборудван с xDrive, който подсигурява на модела много впечатляващи офроуд качества. На този тест драйв те ни бяха демонстрирани в Родопите, само че след повече от час и половина безредие на всичките ми черва съм уверен на 120%, че този вид автомобил не би трябвало да излиза отвън пътя. Не че не може, просто не му е там мястото. Най-малкото поради 18-цоловите джанти (спрямо 17 при предходното потомство, може да стигнат до 21), само че по-важното – поради доста положителното държание на новото Х3 на пътя.

Автомобилът е значителен и обемен като размери, само че все пак не отстъпва доста на седаните на BMW във връзка с еластичност, точно ръководство и впечатляващо противостоене на наклоняването в завой. Х3 в действителност може да достави наслаждение в едни предизвикателни пътни условия, въпреки да намирам F-Pace по-силен тук.

Дизелът е впечатляващ. Три бензинови и два дизела са моторите за новото Х3, като за пръв път ще се предлага версия М40. Аз обаче взимам ключовете за 3,0-литровия дизел с 265 к.с. и 620 Нм, които са задоволителни да ускорят тежащия близо 1,9 тона SUV до 100 км/ч за под 6 секунди. Средният разход отвън града бе към 9 л/100 км, което е с повече от 3 л над заводските параметри, само че 9 л за тези килограми и мотор ми се коства резонно.

Целият този пакет идва на съответната цена, която е пораснала по отношение на предходния модел. Тя е маскирана във формата на ново съоръжение. Така разликата сред базовите Х1, Х3 и Х5 е надлежно 30 000 и 20 000 лева, което обезврежда заплахата тези три модела да си омешат клиентите.

Тези, които могат да си го разрешат, няма да се разочароват. Х3 е превъзходен SUV за ръководство и возене, фамилиите ще останат удовлетворени от практичността му, а лидерът – от ръководството му. Със сигурност това е един от най-хубавите SUV в междинния сегмент, който може да се купи.

Технически характерности: BMW X3 xDrice 30d

Размери

Дължина, мм: 4708

Широчина, мм: 1891

Височина, мм: 1676

Междуосие, мм: 2864

Собствено тегло, кг: 1895

Двигател

Тип: редови, 6-цилиндров, турбо

Работен размер, куб. см: 2993

Макс. мощ, к.с. при об/мин: 265 при 4000

Макс. въртящ миг, Нм при об/мин: 620 при 2000-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 240

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,8

Среден разход, л/100 км: 5,7

Вредни излъчвания СО2, г/км: 149

Базова цена на модификацията, лева с Данък добавена стойност: 112 450
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР