X изглежда забавя времето за зареждане на връзки към няколко новинарски издания и конкурентни платформи

...
Времената за зареждане на връзки към някои конкуренти на Twitter
Коментари Харесай

Времената за зареждане на връзки към някои конкуренти на Twitter и новинарски медийни сайтове, публикувани в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter, изглеждаха забавени или ограничени през по-голямата част от вторник.

Връзките, публикувани в X, които насочваха към сайтове, включително New York Times, Reuters, Facebook, Substack и конкурентите на X Bluesky и Threads, отнеха около 5 секунди, за да се заредят – значително забавяне от обикновено почти мигновеното време за зареждане, според наблюдения на репортери на CNN. Много други сайтове, като NBA.com, CNN, търговец на дребно Target и други сайтове не изглеждат засегнати от проблема.

Закъсненията бяха докладвани първо от потребители на технологичния форум Hacker News.

Причината за забавянето на зареждането на връзки към някои сайтове не е ясна. X не отговори на множество искания за коментар от CNN. Сайтът беше измъчван от технически проблеми, след като Мъск купи сайта миналата година и освободи по-голямата част от персонала. И изглежда, че проблемът е решен за някои потребители до сряда следобед.

Отляво , Марк Зукърбърг и Илон Мъск Отляво Марк Зукърбърг и Илон Мъск Getty Images

Закъсненията обаче засегнаха сайтовете за конкурентни платформи, както и новинарските издания, които собственикът на Twitter Илон Мъск по-рано критикува. По-рано тази година Мъск враждува с New York Times заради нежеланието му да плати за новата платена програма за проверка на неговата платформа и отделно призова изходът да бъде „отменен“.

Очевидното забавяне при посещение на връзки към New York Times беше лесно да се провери с прости команди на компютър. Уил Дорман, изследовател по киберсигурност, включи уебсайта на New York Times в основна командна програма на своя Mac и сравни времето за зареждане на този уебсайт с това на фиктивен уебсайт. Времето за зареждане на сайта на New York Times е с около 4,5 секунди по-дълго, каза Дорман пред CNN във вторник.

X, подобно на други платформи, използва услуга за съкращаване на връзки, за да събира информация за потребителите, които кликват върху връзки, споделени на платформата. Когато връзка за статия в New York Times, включена в инструмента за съкращаване на връзки на X, отнема много повече време за зареждане в сравнение с други уебсайтове, използващи същата услуга за съкращаване на връзки, „това е ясен индикатор, че има сървърни [в управлявания от X съкращавач ] се случват манипулации“, каза Дорман пред CNN.

New York Times каза в изявление до CNN, че е забелязал забавянето, но „Не сме получили никакво обяснение от платформата относно този ход.“

„Въпреки че не знаем обосновката зад прилагането на това забавяне във времето, ще бъдем обезпокоени от целенасочен натиск, прилаган върху всяка новинарска организация по неясни причини“, се казва в изявлението. „Мисията на The New York Times е да докладва новините безпристрастно, без страх или благосклонност, и ние ще продължим да го правим, необезпокоявани от каквито и да било опити да попречим на това.“

Linda Yaccarino, NBCUniversal , председател, Global Advertising & Partnerships, NBCUniversal, на сцената по време на (Ad)Ventures in Venture: Led By Women, The Marketplace, Advertising Week New York, The Market Line, Ню Йорк, САЩ - 19 октомври 2022 г. Линда Якарино, NBCUniversal, председател, Global Advertising & Partnerships, NBCUniversal, на сцената по време на (Ad)Ventures in Venture: Led By Women, The Marketplace, Advertising Week New York, The Market Line, Ню Йорк, САЩ - 19 октомври 2022 г. AWNewYork/Shutterstock

Meta, компанията майка на Facebook и Threads, не отговори на искане за коментар относно забавянето. Но главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг отговори на публикация за проблема в Threads с емоджи с мислещо лице.

През последните седмици Мъск и Зукърбърг са правили планове да се изправят един срещу друг в битка в клетка, въпреки че Зукърбърг тази седмица сигнализира, че битката може да е прекратена, защото смята, че Мъск „не е сериозен“. „Илон няма да потвърди дата, след това казва, че се нуждае от операция и сега моли вместо това да направи тренировка в задния ми двор“, написа Зукърбърг в Threads Sunday. В понеделник Мъск изглежда отговори, като предложи в поредица от туитове, че може да се появи в дома на Зукърбърг, за да се бие така или иначе.

Съоснователите на Substack Крис Бест, Хамиш Маккензи и Джарай Сети казаха в изявление за CNN, че се надяват X да отмени забавянето, но че „Substack е създаден в пряк отговор на този тип поведение от страна на компаниите за социални медии.“

„Писателите не могат да изградят устойчив бизнес, ако връзката им с аудиторията им зависи от ненадеждни платформи, които са доказали, че са готови да направят промени, които са враждебни към хората, които ги използват“, казаха съоснователите на Substack.

Ройтерс каза в изявление, че е запознат с доклади „за забавяне на отварянето на връзки към истории на Ройтерс на X. Разглеждаме въпроса“.

Bluesky не отговори веднага на искане за коментар относно забавянето на връзката.

X за кратко предизвика бурна реакция през декември заради решение за забрана на връзки към конкурентни социални медийни услуги, включително Facebook, Instagram и Twitter алтернативи като Mastodon, което по-късно беше отменено. Платформата също се сблъска с поредица от прекъсвания и технически проблеми през последните месеци, които повлияха на способността на потребителите да четат туитове, да разглеждат снимки и да кликват върху връзки, след като Мъск съкрати персонала на компанията и намали разходите за инфраструктура.

- Джон Пасантино и Оливър Дарси от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР