Workshops - безплатна програма от 5 танцови ателиета за изпълнители

...
Workshops - безплатна програма от 5 танцови ателиета за изпълнители
Коментари Харесай

Пет танцови ателиета и 4 спектакъла в откриващия уикенд на One Dance

Workshops - безвъзмездна стратегия от 5 танцови ателиета за реализатори от сферата на танцовото изкуство, и 4 спектакъла ще има в откриващия дълъг уикенд на фестивала One Dance на 10, 11 и 12 май 2024 в Дом на културата “Борис Христов ”.
Прочетете още
Водещи на ателиета ще са хореографите от програмата Фокус Франция – Йоаким Моде, Бенджамин Кан, Довидас Стримайтис, Лота Гартън и Брандон Масел от танцова компания MazelFreten. Поканени да се включат са всички актьори, работещи в региона на актуалния танц и основани в България. Максималният брой участници е 20.

За участниците, които не живеят в Пловдив, за първи път One Dance и Teatroskop ще провиснал до 12 стипендии за подвижност, с които те да покрият (частично или напълно) своите разходи за превоз и настаняване в Пловдив. Единичната стипендия е на стойност 100 лева (бруто), а позволени за кандидатстване ще са всички неживущи в Пловдив. Освен това, One Dance ще даде на участниците и по 4 билета за всички спектакли от Фокус Франция.

Петте разностилни ателиета ще въвлекат участниците в многообразието на френския актуален танц, акцентирайки върху разнообразни техники, способи и тематики. Сред тях са връзката сред гласа и тялото като основа за построяването на представления, потреблението на тишината и статиката, вербалните изразни средства, както и феноменът електроденс. Работен език на уъркшопите е британски.

Програмата One Dance Workshops се реализира с поддръжката на Община Пловдив и Teatroskop - Югоизточна Европейска Мрежа за театрални изкуства, инициирана от Министерството на културата на Франция, Френския институт и Министерството на външните работи и европейските въпроси на Франция. “Фокус Франция ” сe осъществя с поддръжката на Френски институт - Париж.

ПРОГРАМА:

10 МАЙ:
13-14.30 ч., Dance Station, ДК “Борис Христов ”, ет. 5
Танцово ателие с Брандон Масел - “Електроденс ”
Един от двамата създатели на френската танцова компания Mazelfreten, Брандон Масел е дипломат на електроденс по целия свят. Той е разгласен за Световен №1 (2019), а през 2012-а става международен първенец в жанра електроденс, който поражда на дансинга в парижките нощни клубове и превзема света със своя деятелен фрийстайл, бързи придвижвания на ръцете и интензивни по заряд батъли под ритъма на електронната музика.

16.30-18 ч., Dance Station, ДК “Борис Христов ”, ет. 5
Танцово ателие с Йоаким Моде - “Между тялото и танца ”
Йоаким Моде приключва Висшата национална консерватория по музика и танци в Париж (CNSMDP) през 2012-а. Работи с с актьори като Артур Перол, Акрам Кан, Noord Nederlandse Dans (Холандия) и Националната танцова компания на Уелс. Той обръща особено внимание на взаимоотношението сред гласа и по-тялото в своите спектакли, по-точно на превръщането на речта и говора в обособен, даже главен детайл в построяването на хореографиите.

19.30 ч., Дом на културата " Борис Христов ", Голяма зала
Спектакъл “Rave Lucid ” - танцова компания Mazelfreten от Основната стратегия на фестивала

21-21.30 ч., Дом на културата " Борс Христов ", предверие
Отворен уъркшоп - Брандон Масел - “Електроденс за всички ”

11 МАЙ:

11-12.30 ч., Dance Station, ДК “Борис Христов ”, ет. 5
Танцово ателие с Лота Гартън - Участие в хореографските процеси
Ателието показва способ за ангажиране на млади публики в танца и хореографията. В процеса на взаимоотношение посредством асоциативно придвижване и импровизация участниците основават къси движения-фрази и работят с тях, употребявайки разнообразни параметри на танца. Ще забележим и по какъв начин професионалните танцьори/хореографи могат да приложат този материал като основа за спектакли. Уъркшопът с Лота Гартън е физически, само че ще има и полемика за методите за включване на младежка и детска публика. Гартън е създател на Lotta Gahrton Prod. (LGP), шведска компания за актуален танц, работеща за публики от разнообразни генерации. LGP постоянно твори в съдействие с музикални институции, художествени галерии, учебни заведения и, несъмнено, танцови подиуми, като изследва ролята на публиката и работи непрестанно с разнообразни равнища на нейното присъединяване.

17-18.30 ч., Dance Station, ДК “Борис Христов ”, ет. 5
Танцово ателие с Довидас Стримайтис
Довидас Стримайтис е родом от Литва, а живее и работи сред Франция и Белгия. Владее разнообразни жанрове и стилове, измежду които линейни танци, шоуденс и актуален танц. В интервала 2019 - 2022 танцува в Националния балет на Марсилия, управителен от La Horde. Миниатюри или пълнометражни спектакли, работата на Стримайтис се отличава със строги структури, минималистична лексика, която е физически предизвикателна, и детайлна благозвучност.

19 ч., Драматичен спектакъл, Голяма зала
Спектакъл “Добре Дошли ”, Йоаким Моде - съществена стратегия на фестивала

20.30 ч., Дом на културата " Борис Христов ", Голяма зала
Спектакъл “Слава на звука, избавил опитност като мен ”, Бенджамин Кан - съществена стратегия на фестивала

12 МАЙ:

11-12.30 ч., Dance Station, ДК “Борис Христов ”, ет. 5
Танцово ателие с Бенджамин Кан - “CRI(S) ”

За Бенджамин Кан, работил с актьори като Филип Сер, Бен Рипе и Алесандро Скиарони, танцът и хореографията са мощни политически принадлежности. Танцовото му ателие подчертава върху крещенето и мълчанието в групова среда, една платформа за сформиране на хор от крясъци и вопли, само че и на индививуални портрети. Това пробно пространство прави връзка с представлението на Бенджамин Кан " Слава на звука, избавил магьосница като мен ".

19.30, Дом на културата “Борис Христов ”, Голяма зала
Спектакъл “Рошаво ”, Довидас Стримайтис - съществена стратегия на фестивала
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР