We`re aware of a fake BBC video circulating on social

...
We`re aware of a fake BBC video circulating on social
Коментари Харесай

FactCheck: Класическа дезинформация - Украйна доставя оръжия на ...


We`re aware of a fake BBC video circulating on social media falsely claiming that Bellingcat has verified Ukrainian weapons sales to Hamas. We`ve reached no such conclusions or made any such claims. We`d like to stress that this is a fabrication and should be treated accordingly.
— Bellingcat (@bellingcat)
 

, нито Bellingcat са разгласили такава информация, тя е изцяло измислена. Проверка на „ Евронюз “ демонстрира, че в началото изфабрикуваното видео е публикувано от прокремълски онлайн групи. След това се появява в обществените мрежи и става известно.

 

Екранна фотография на изфабрикувана обява на Washington Post също погрешно твърди, че „ доставките на украинско оръжие за Хамас са се утроили през последния месец “. Фалшивото заглавие е подписано от Крис Молтисанти, персонаж в телевизионния сериал „ Семейство Сопрано “.

 

Същите изказвания, неподплатени с никакви доказателства, се популяризират напълно публично от съветската страна. На съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации първият заместител на непрекъснатия представител на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски съобщи, че „ към 20% от западните оръжия, доставени на Киев, се озовават на черния пазар ” като прибавя, че „ корупцията в страната е главната причина, заради която въоръжените сили на Украйна изпитват дефицит на муниции ”.

 

В същия дух се изрича и съветският президент Владимир Путин:  

„ Сега споделят: оръжия влизат в Близкия изток от Украйна. Е, несъмнено, тъй като се продават. И те се продават на талибаните и оттова отиват на всички места. “

 

Твърдението, че Киев продава получените от Запада оръжия на Хамас се появява още в първите дни на войната в Близкия изток. Тезата, че Украйна продава западни оръжия на черния пазар е остаряла. Анализ на изявленията в съветските медии демонстрира, че тя се появява незабавно след началото на доставките на оръжие за Украйна и се стартира от съветските пропагандни медии при всяко разискване на тематиката за дефицит на муниции в Украйна. Твърдението е част от общия разказ за възходяща корупция в Киев, съгласно който високопоставени лица интензивно вземат участие в оръжейни покупко-продажби на черния пазар. Такъв е казусът с някогашният украински министър на защитата Олексий Резников, за който се популяризира изказване, че персонално е следил покупко-продажбите, без да има доказателства за това.

 

Бившият съветски президент и сегашен заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев също сподели в формалния си Телеграм канал, че „ оръжията, предадени на режима в Украйна, се употребяват интензивно в Израел “. 

 

В обява в Х, Марджъри Тейлър Грийн, републиканска представителка в американския Конгрес, споделя:

„ Трябва да работим с Израел, с цел да проследим серийните номера на всички американски оръжия, употребявани от Хамас против Израел. От Афганистан ли идват? От Украйна ли идват? Много евентуално отговорът е и двете. ”

 

Грийн не за първи път споделя погрешна информация, излязла от проруски медии. В обява в Х от март 2022 година представителката на Конгреса приказва за „ секрети биолаборатории на Съединени американски щати на територията на Украйна “, а в изявленията си постоянно пази позицията, че Съединени американски щати би трябвало да спрат да изпращат оръжия на Украйна.

 

Съществува и версия на изказванието, в която Украйна препродава получените от НАТО оръжия на мексикански картел. Тя потегля от погрешно преведен репортаж на мексиканска медия, който бързо отеква в обществените мрежи. В следствие погрешното изказване е споделено и от републиканския претендент за президент на Съединени американски щати Вивек Рамасвами.

 

Твърдението, че украинските оръжия отиват на черния пазар, е опровергавано

Общото сред всички тези случаи е, че няма никакви доказателства на изказванията, че Украйна доставя получените от НАТО оръжия на престъпни и терористични групировки. Другото, което наподобява общо, е ролята на Кремъл.

 

Разследващата организация Bellingcat, както и проверители на обстоятелства, считат, че изказванията се популяризират с дейното подпомагане на Кремъл, от проруски медии и профили в обществените мрежи. 

 

В отговор на изказванията украинската медия The new voice of Ukraine освен упреква Русия за разпространяването на погрешна информация, само че и твърди, че че съветското разузнаване е предало на Хамас оръжия, иззети от украински бойци в сраженията в Украйна, с цел да дискредитира Киев.

 

Сред контрааргументите на Украйна е, че оръжието, което страната получава от западните страни може да бъде проследено и разпознато. „ Всички задгранични [военни] съоръжения имат съоръжение за геопозициониране, тъй че е елементарно да се дефинира къде се намират. Броят им се следи непрекъснато, ” изяснява Олександр Коваленко, боен и политически анализатор от „ Информационна опозиция “ – план на Центъра за военно-политически проучвания в Киев. 

 

Дезинформационната тактичност се основава на изфабрикувани доказателства

Наративът, че украински оръжия се продават на черния пазар или се изпращат на престъпни групировки, постоянно се популяризира благодарение на изфабрикувани доказателства. Макар и да е съмнителна, тяхната достоверност не може да бъде тествана или опровергана диркетно. Такъв е казусът с видеоматериалите, показани като изявления на Хамас, които се популяризират в обществените мрежи.

 

Предполага се, че подправеното видео на BBC, в което се виждат сложени на земята оръжия, е изфабрикувано в Русия или Украйна. Първоизточникът на видеото не е прочут. Клипът е публикуван най-много измежду проруски профили в Х и съветски канали в Телеграм. Проверка на France 24 демонстрира, че оръжията, които се виждат във видеото, не са употребявани от Хамас. Консултация на медията със експерт по тематиката удостоверява, че такива оръжия не са показвани на формалните канали на групировката, която разполага по-скоро с оръжия от израелски, ливански или ирански генезис. Друг значим подробност е, че информацията, която се разгласява от формалния канал на Хамас съдържа воден щемпел с логото на групировката, какъвто не се вижда на този видеоклип.

 

Специалистите допускат, че оръжията, които се виждат на фрагментите са били конфискувани от украинските въоръжени сили.

 



 

Подобен е казусът и с анонимно видео, на което мъже с покрити лица благодарят на Украйна за доставката на оръжия, което получи необятно разпространяване в обществените мрежи в България.

 

Проверка на Factcheck.bg сподели, че българският първоизточник на видеото е Телеграм канала bgmilitary. В следствие е оповестено във Facebook групата „ Измамата К0вид 19 – Комитет за Спасение Стара Загора ” и други Facebook групи с огромна публика преди да бъде публикувано от обособени консуматори. 

 

Какво се вижда във видеоклипа

Отпред – мъж, който се показва за представител на Хамас. Облечен е във военна униформа с нашивка палестинското знаме. Лицето му – скрито с червено-бялa кефия. Говори на арабски език, само че си проличава, че не му е майчин. Думите му са преведени на британски със надписи. Зад него – четирима въоръжени. Също в униформи и с прикрити лица. А най-отзад е зелен байрак, който наподобява на знамето на Хамас. Клипът е озаглавен „ Представители на Хамас разгласиха видео, в което показаха признателност на Зеленски за доставката на оръжия и помощта в борбата против Израел. “

 

Проверката на Factcheck.bg не откри информация, която може да удостовери, че фрагментите демонстрират представители на Хамас. Заснетото не е задоволително, с цел да се дефинира и къде е снимано видеото.

 

Но инспекцията откри, че:

 

- представителят употребява арабски език с акцент, което не е обичайно; Официалните представители владеят арабски като майчин език;
- липсва водният знак на Хамас, който участва на формалните изявления на групировката;
- изрича се признателност на президента на Украйна Володимир Зеленски, че е дал оръжия, само че оръжия не са снимани.
 
Косвени улики, че видеото не е достоверно

Във видеото не се виждат лицата на хората и не може да се удостовери самоличността им. Говорещият в клипа употребява арабски език с акцент, удостовери специалист пред Factcheck.bg. Гласът му не съответствува с гласа на формалния представител на военното крило на Хамас Абу Обейда, който владее арабски като майчин език.

 

Рана Салахат, журналистка от палестинската медия за инспекция на обстоятелствата Tahaqaq Observatory и член на арабската мрежа по инспекция на обстоятелствата от AFCN (Arab Fact-checkers Network), удостовери, че представителите на Хамас са известни и никой различен не може да се появи и да приказва обществено по този метод от тяхно име. В допълнение, речта във видеото се разграничава от нормалния им метод на говорене – съдържа доста неточности и не дава отговор на нормалния речник на Хамас.

 

Действително бригадите Ал Касам съставляват въоръженото крило на групировката Хамас. Техен формален представител е Абу Обейда. Той дава отговор за формалните изказвания, конференциите и видеоклиповете на Хамас. Видео изявленията на групировката се отличават с високо качество и на тях участва само Абу Обейда. Не е подобен казусът обаче с съответния видеоматериал. Качеството на картината е неприятно, а в клипа се виждат четирима мъже зад представителя. Твърди се, че материалът е основан, с цел да се изрази признателност за доставката на оръжия, само че такива не са показани. В края на видеоклипа камерата се обръща надолу към тяло на човек, покрито с плат. Цялата комбинация припомня повече на искане на откуп, в сравнение с израз на признателност за получена доставка.

 

Кой популяризира видеото?

Най-старата налична от България обява на видеото е отстрани в обществената мрежа Х. Той е основан през септември 2023 година на името на Jane Sikorski. Търсене на това име в Google води до изявления за прочут фотограф. До момента на публикуването на видеото, профилът е споделял само наличие на други профили в Х. Основно фотоси на цветя, пейзажи и смешни клипчета и картинки. Видеото с мъжете в униформи е единственото наличие, качено в платформата от самия профил. Публикацията е от 24 октомври 2023 година, а текстът ѝ гласи „ Hamas receives weapons from Ukraine’s Zelenskyy “. В превод: „ Хамас получава оръжия от украинския Зеленски “. Тя е и последната обява от профила.

 

Това е добре прочут модел на разпространяване на дезинформация. Създава се профил, чието наличие за даден интервал от време е безобидно и развлекателно – фотоси на красиви пейзажи, картинки с животни и цветя, смешки. В даден миг профилът стартира да разгласява наличие с политически заряд, военна агитация или дезинформация.

 



 

Никакви доказателства

Твърденията, че Украйна взе участие в трафик на оръжия, не са подкрепени с никакви доказателства от тези, които ги популяризират. Затова и е мъчно да бъдат открити доказателства, които да ги опровергават. Разпространителите разчитат точно на това. По сходен модел се развива и дезинформационната акция за “тайните биолаборатории ” на Съединени американски щати в Украйна: публични съветски изявления, препредани от следените от Кремъл медии и мултиплицирани в обществените мрежи. И всякога се прибавя нов подробност, трансформират се страни, участници или подтекст, тъй че да се реализира мечтаният резултат: цялостно комплициране на аудиторията и чувството, че няма истина, тъй като всички лъжат.

 

Анализът е на, заглавието е на редакцията на ФрогНюз.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР