Взривът, активиран при преминаването на колата на главния прокурор Иван

...
Взривът, активиран при преминаването на колата на главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Божанов: Чип в стикерите за преглед, следящ колите, може да е ползван за атаката срещу Гешев

Взривът, задействан при прекосяването на колата на основния прокурор Иван Гешев, ме подсети за един непряк проблем, който на пръв взор е бюрократичен (стикерите за годишен механически преглед), само че има отношение към сигурността ".

Това написа депутатът от " Демократична България " Божидар Божанов във Фейсбук профилa си във връзка атентата против обвинител номер 1.

" Борислав Сарафов сподели, че с цел да бъде задействан гърмежът в точния миг, е трябвало да има образен контакт с мястото. Това не е наложително, поради новите стикери за ГТП, които са с чип, който може да бъде прочетен отдалечено, позволявайки автоматизирано засичане на съответни коли посредством RFID антена. Едва ли е подобен казусът, само че такава опция съществува (ако НСО поставят стикери, което следва от наредбата за ГТП) ", разяснява Божанов.



" Когато настоявах Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " да унищожаване стикера с чип, показах и проблеми със сигурността, защото стандартът употребен за записване на информацията в чипа не е очакван за тези цели. Това разрешава неоторизирано четене на най-малко част от данните (а има възможност и на всички данни), което улеснява разнообразни незаконни действия - тогава дадох образец с автокрадци, само че има всевъзможни други опасности, включително разследващи, когато има елементарен за отдалечено четене чип с значително информация ", написа още той.

И добави, че в план на изменение на Закона за придвижването по пътищата, който внасят тази седмица, плануват отпадане на стикера.

В понеделник (1 май) пред автомобила на основния прокурор Иван Гешев избухна бомба, до момента в който кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в региона на село Ковачевци. При случая няма потърпевши. 

Прокуратурата стартира следствие за закононарушение по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм. 

Заместник основният прокурор и шеф на Националната следствена работа Борислав Сарафов дефинира случая като атентат.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР