Взривът, активиран при преминаването на колата на Гешев ме подсети

...
Взривът, активиран при преминаването на колата на Гешев ме подсети
Коментари Харесай

Чип в стикерите за преглед следи колите, може да е ползван за бомбата срещу Гешев

Взривът, задействан при прекосяването на колата на Гешев ме подсети за един непряк проблем, който на пръв взор е бюрократичен (стикерите за годишен механически преглед), само че има отношение към сигурността.

Това написа депутатът от " Демократична България " Божидар Божанов в своя фейсбук профил във връзка атентата против основния прокурор Иван Гешев.

Припомняме, че пред автомобила на Гешев избухна бомба с към 3 кг тротил. Безпрецедентният атентат, какъвто не се е случвал в най-новата ни история, стана в понеделник в 11:45 часа на пътя Самоков - София.

Според проверяващите причинителят, който към момента не е открит, е имал образен контакт, най-вероятно е бил прикрит в храстите край пътя и е направлявал обстановката. Избързал е с парченце от секундата.

" Сарафов сподели, че с цел да бъде задействан в точния миг е трябвало да има образен контакт към мястото. Това не е наложително, поради новите стикери за ГТП, които са с чип, който може да бъде прочетен отдалечено, позволявайки автоматизирано засичане на съответни коли посредством RFID антена. Едва ли е подобен казусът, само че такава опция съществува ", разяснява още Божанов.

" Когато настоявах Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " да унищожаване стикера с чип, показах и проблеми със сигурността, защото стандартът употребен за записване на информацията в чипа не е очакван за тези цели ", съобщи той и добави, че това разрешава неоторизирано четене на най-малко част от данните (а има възможност и на всички данни), което улеснява разнообразни незаконни действия.

" Тогава дадох образец с автокрадци, само че има всевъзможни други опасности, включително разследващи, когато има елементарен за отдалечено четене чип с значително информация ", написа още депутатът и разясни, че в план на изменение на Закона за придвижването по пътищата, който внасят тази седмица, плануват отпадане на стикера. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР