Взрив във военния завод “Арсенал уби един човек, а още

...
Взрив във военния завод “Арсенал уби един човек, а още
Коментари Харесай

Най-вероятната причина за взрива в “Арсенал” е човешка грешка

Взрив във военния цех “Арсенал ” умъртви един човек, а още две работнички са в неопределеност, само че най-вероятно са починали. Спасителната група не може да стигне до епицентъра на случая поради заплаха от второстепенен гърмеж. Има и ранена жена, която е превозена в болница в София. Цехът се е срутил изцяло. Там се създават пиротехнически произведения.

Най-вероятната причина за случая е човешка неточност – нарушение на трудовите правила.

На място дойде профилиран отряд на звеното за битка с тероризма, който ще разчисти мястото, с цел да може проверяващите да стартират работа. Разследването е предоставено на Национална следствена служба, а срокът е два месеца, само че най-вероятно ще бъде продължен.

Инцидентът става малко след 11.00 часа през днешния ден в завод 150 на цех 4. Там се създават произведения със звуково-светлинен резултат – сигнални ракети и фойерверки.

“Цехът го видях персонално – изцяло е опустошен. Вследствие на гърмежа е изхвърлено тялото на единия от тримата служащи в цеха. Това е 55-годишен мъж, който мога да кажа, че е умрял. Две дами – едната на 53 и другата на 43-годишна възраст, които също са били сега на гърмежа в цеха към този момент са в неопределеност ”, сподели Тодор Деянов – апелативен прокурор на Пловдив по Българска национална телевизия.

Тежко потърпевша е и друга жена, която е превозена в София с заплаха за живота. Специализиран екип на отряда с битка с тероризма дойде на място, с цел да обезвреди мястото и да стартира търсенето на телата на двете дами.

“Двете лица се търсят, тъй като евентуално те са под отломките на постройката ”, сподели Дичо Атанасов – областен прокурор на Стара Загора.

“Всяко едно произвеждане, обвързвано със характерни условия, по отношение на сигурността на труда, би трябвало да се съблюдава. В случая няма по какъв начин да кажем кои правила са нарушени, инструктаж е изработен сутринта. Смяната е почнала в 7.40 ч. ”, сподели Тодор Деянов.

Разследването е поето от Националната следствена работа

“Има формирано произвеждане по член 123, алинея 1 от Наказателен кодекс за трудова акцидент със смъртен резултат ”, сподели Дичо Атанасов.

Инцидентът в Казанлъшката оръжейница разяснява и министърът на стопанската система Никола Стоянов:

“Успях да се свържа по телефона със притежателя на “Арсенал ”, предложили сме цялостна помощ, която министерството може да предложи. Прекалено е рано да се приказва за аргументите, сега всички старания са ориентирани към това да се оправят с следствията ”, сподели той.

Апелативна прокуратура Пловдив ще разпореди цялостна инспекция на “Арсенал ”, присъединяване в която ще вземат всички институции, имащи отношение към този тип произвеждане.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР