Взимат се мерки този конфликт да не намери някакво странично

...
Взимат се мерки този конфликт да не намери някакво странично
Коментари Харесай

Тагарев: Нито НАТО, нито България планира да вземе страна в Близк...

" Взимат се ограничения този спор да не откри някакво странично проявяване от поддръжници на едната или на двете страни на наша територия ", уточни министърът. 

 

По думите на военния министър нито НАТО, нито България възнамерява да вземе страна в спора в Близкия изток.

 

Тагарев уточни, че Русия остава най-големият риск за България. " Това е ясно посочено в публични документи, в това число в официалното съобщение от срещата на върха на НАТО във Вилнюс ", добави Тагарев. Конфликтът в Близкия Изток не измества този фокус, счита той.

 

Случващото се в Държавата Израел министърът разказа като " демонстрация на огромен тероризъм против една демократична страна, която желае да живее в мир и успокоение, и да се развива стопански ". " За страдание, това е хибридна офанзива в най-чист тип. Хамас е по едно и също време видимо демократично определена мощ, ръководеща палестинците в линията Газа и в това време - терористична организация. Отговорът против такива офанзиви е извънредно комплициран “, съобщи Тагарев.

 

Към момента от България не е поискана филантропична или друга помощ поради войната в Израел и Газа, заяви той.

 

Тагарев още веднъж открои дейностите на Русия като максимален риск за страната ни и Евроатлантическия район. Той не скри, че Киев още веднъж е изискал помощ от София. „ Нашите благоприятни условия от тази позиция са лимитирани. Търсим разновидности. Основно нашата помощ е с муниции – в по-малка степен това, което е налично в складовете на армията, и в по-голяма – това, което създава промишлеността ни ”, уточни министърът пред NOVA.

 

Тагарев не е  впечатлен от поръчката на Владимир Путин да изпрати патрули от МиГ-31, въоръжени с ракети " Кинжал ", над Черно море. Според него поръчката на Русия и по-специално на президента Путин е по-скоро пиар ход и то ориентиран към вътрешното осведомително пространство. " Кинжалите се продават на елементарния руснак като нещо като някаква изключителна система, която не може да бъде спряна и победена, а това не е правилно ", уточни Тагарев.

 

Тодор Тагарев съобщи, че страната ни няма нови системи за противовъздушна защита, които да даде на Украйна, само че, в случай че се отдаде опция, би помогнала със старите си.

 

По мотив пазаруването на машините " Страйкър " и настояването на министъра депутатите да одобрят разхода допустимо най-скоро, Тагарев уточни, че има уверения от депутати, че ще имаме контракт до края на годината.

 

Относно вероятно подаване на оставката си като министър, той уточни: " Винаги би могло да се случи. Имам 41 години професионален път, бил съм министър на защитата единствено 7 месеца. Имам добра академична кариера и на драго сърце бих се върнал към нея ". Към момента оаче той не възнамерява това. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР