Взимаме всички необходими мерки, за да прекъснем разпространението на високопатогенна

...
Взимаме всички необходими мерки, за да прекъснем разпространението на високопатогенна
Коментари Харесай

Взети са мерки срещу разпространението на птичи грип

Взимаме всички нужни ограничения, с цел да прекъснем разпространяването на високопатогенна инфлуенца по птиците в стопанствата в страната. Това заяви на брифинг заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев в Министерство на земеделието и храните, в който участваха изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните доктор Светлозар Патарински и ръководителят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов.

" Това е развой, който изисква общи старания от страна на министерството, в това число БАБХ, ЦОРХВ, браншовите асоциации и не на последно място научните служащи, с цел да може да вземем навременни ограничения и да прекъснем този заразен развой ", разяснява заместник-министър Стратев, представен от пресцентъра на ведомството.

В рамките на последните 20 дни имаме 7 огнища, които са открити в областите Велико Търново, Пазарджик, Хасково и Добрич. Засегнати са 1,2 млн. птици или това са 20 % от всички яйценосни птици в страната, заяви заместник-министър Стратев. Той прикани птицевъдите да оповестяват навременно, в случай че имат подозрения за заболяване в техните ферми, с цел да бъдат подхванати бързо нужните ограничения и да бъде спрян инфекциозният развой. Заместник-министър Стратев увери птицевъдите, че в такива случаи стопанствата ще бъдат обезщетени. Към момента са налични 12 млн. лева и при нужда ще бъдат планувани още средства.

Изпълнителният шеф на БАБХ доктор Светлозар Патарински разяснява, че възбраната на продажба на артикули от скотски генезис на фермерски пазари е подхваната, поради скупчването на фермери по тези пазари и заплахата болестта да се популяризира. Очаква се ограниченията да отпадат поетапно в идващите десетина дни, откакто се направи повсеместен скрининг в птицевъдните обекти.

Вече е позволена продажбата на риба и рибни артикули, както и на пчелен мед на тези пазари. Очаква се след изясняване на обстановката в страната на районен принцип, съгласно настоящата епизоотична конюнктура, да отпадат рестриктивните мерки и за други скотски артикули, посочи доктор Патарински.

Председателят на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов сподели, че в България се подхващат съответни ограничения против болестта и неправителственият бранш е обединил напъните си с администрацията в лицето на БАБХ и Министерство на земеделието и храните, и с научните среди.

Днес в Министерство на земеделието и храните се организира работна група, основана със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, която да разисква и предлага решения за нуждата от разработване на Стратегия за имунизация против високопатогенна инфлуенца по птиците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР