Взетите експресни водни проби от мястото с тоновете мъртва риба

...
Взетите експресни водни проби от мястото с тоновете мъртва риба
Коментари Харесай

Недостиг на кислород вероятно е причина за тоновете мъртва риба във Варненското езеро

Взетите експресни водни проби от мястото с тоновете мъртва риба във и край Варненското езеро не сочат отклонения в индикаторите, само че при започване на идната седмица се чака да излязат и лабораторните разбори по биогени (азот амониев, нитратен и нитритен, общ азот, общ фосфор и фосфати), неразтворени субстанции, БПК5 (биологично ползване на кислород) и амоняк. Тогава ще може да се откри повода за измиране на рибата, само че догатките са, че във водата е имало дефицит на О2.

Това оповестиха от Басейнова дирекция " Черноморски регион " – Варна в четвъртък след осъществена инспекция предходния ден по сигнала за големите количества умряла риба. Проверен е бил сектор от крайбрежието на Варненско езеро – на към 500 м източно от " Терем – Флотски боеприпас " в посока с. Константиново (срещу Топлоелектрическа централа " Варна), където е имало доста измрели попчета и гюмюш.

От варненската екоинспекция е поискано да извърши спомагателна инспекция дали има източници на брегово замърсяване. Течът от авариралия подводен водопровод, отвеждащ фекалните води на кварталите " Аспарухово " и " Галата " към пречиствателната станция в село Тополи, бил надалеч от мястото с измрялата риба, с цел да е причина той за мора.

Течът на отпадните води е открит още предишния август, до момента в който построеният с 5 млн. евро по предприсъедителната стратегия ИСПА през декември 2011 година водопровод е бил в осемгодишна гаранция. Министерството на околната среда и водите обаче не подхванало нищо, а изпълнителят на плана бил предизвестен, че в случай че не в профил повредата, разноските за ремонта ще му бъдат поискани по правосъден път. След като до края на предходната година нищо не се е случило, ВиК-Варна поискало от принципала си – районното министерство, 1.3 млн. лева за неотложния ремонт.

Миналата седмица от община Варна оповестиха, че стартират този ремонт, а в този момент кметът на града Иван Портних разгласи, че се чака той да бъде завършен до 45 дни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР