Взети са мерки, всички екипи са на терен, заяви на

...
Взети са мерки, всички екипи са на терен, заяви на
Коментари Харесай

Кметът на Варна: Ситуацията продължава да е много тежка, бедственото положение остава. И в други общини е обявено бедствено положение

" Взети са ограничения, всички екипи са на терен ", съобщи на брифинг кметът на Варна Благомир Коцев след съвещание на спешния щаб поради ураганния вятър.

Има 8 екипа от " Пожарна сигурност " и екипи на горското стопанство.

" Терените се разчистват. Обезопасяват се пътищата, с цел да може градският превоз да се движи. Ситуацията продължава да е доста тежка. Поривите напразно доближават 30 метра в секунда, вълнението е 6 бала, има 4-метрови талази. Предстои да се вземе решение дали на следващия ден да бъде образователен ден ", добави Благомир Коцев.

Кметът на Варна изясни, че учебните заведения би трябвало да бъдат огледани и обезопасени, с цел да няма опасности.

" Призовавам хората да останат по домовете си и да излизат единствено в крайни случаи. Да не се движат с коли, защото има доста падащи предмети и летящи ламарини. Хората да приберат саксиите от терасите си. Има доста случаи на провали на имущество. 2 учебни заведения имат потърпевши покриви, регионите са обезопасени ", сподели още Благомир Коцев.

Бедствено състояние оповестиха в шест общини на Шуменска област поради усложнената конюнктура от мощния вятър и снеговалежа тази нощ. Решението бе взето на съвещание на Областния щаб за понижаване риска от бедствия, свикано от регионалният шеф проф. Добромир Добрев, оповестиха от регионалната администрация.

След разбор на обстановката в общините и тежката обстановка в северните елементи на региона бе решено в общините Нови пазар, Никола Козлево, Венец, Каолиново, Каспичан и Хитрино, да бъде оповестено бедствено състояние за период от 7 дни, считано от 09:30 часа през днешния ден. Нарушаване на енергоснабдяването има във всичките шест общини, заради повреди в електропреносната мрежа. Екипи на „ Енерго Про " работят по отстраняването им и електрозахранването ще бъде възобновено във допустимо най-кратки периоди, сподели регионалният шеф.

Директорът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Георги Гендов заяви, че няма данни за потърпевши хора, само че ситуацията остава усложнена. По искане на Областно пътно ръководство Шумен на 18 ноември към 23:15ч. е затворен основен път I-2 посока Шумен към Разград, има построен контролно-пропускателен пункт (КПП) до пътен възел Белокопитово. От 00:30 ч. заради изобилен снеговалеж е затворен пътят Ямбол-Силистра. След кръстовището за село Хитрино обосновката е комплицирана, контролно-пропусквателен пункт е построен на 7 км край Шумен.

Затворен е и остарелият път за Варна, контролно-пропусквателен пункт е построен след кръстовището за село Зайчино ореше. По увещание на шефа на Областно пътно ръководство интензивно се работи по трите основни пътища и в най-скоро време да бъдат отворени за придвижване, сподели Гендов. Изградено е и контролно-пропусквателен пункт до село Пристое за недопускане на коли на основен път Шумен-Силистра. Има данни за нарушено водоподаване на територията на общините Нови пазар и Каспичан.

Според шефа на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Иван Иванов екипите са реагирали на над 50 сигнала, като над 27 души са избавени, част от тях се намират в кметствата на обитаеми места. Има четири закъсали противопожарни коли, единият към този момент е освободен от пътя, за останалите се работи, сподели Иванов. Автомобилите са край село Тъкач, на пътя Никола Козлево - Хърсово и на Нови пазар - Хърсово. В момента се прави организация за снабдяването им с гориво, посочи комисар Иванов.

Община Дългопол разгласи бедствено състояние, оповестява на формалната страница на Общината във фейсбук кметът Георги Георгиев.

В обръщението си към жителите на общината той напомня, че Североизточна България е най-засегната от преминаващия леден фронт. Кметът напомня, че някои общини в региона към този момент са оповестили бедствено състояние.

„ Всички общини от района имат проблеми с енергоснабдяването, екипи на „ Електроразпределение Север " работят по премахване на повредите по 20 киловолтовата мрежа и в нашата община ", написа в поста си Георгиев. Затворени за придвижване са редица пътища в област Добрич, а в област Варна пътищата към Добрич, Вълчи дол и Кичево са с ограничавания в напредването на моторни транспортни средства.

Покривът на читалището в Дългопол е отчасти опустошен, а изолацията на Детска градина " Детелина " е отчасти паднала, оповестява още кметът и прецизира, че заради гореизброените аргументи и за предоставяне на опция за отбрана на общинската и частна благосъстоятелност пред Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет и Агенция „ Социално подкрепяне " към Министерството на труда и обществената политика, афишира бедствено състояние на територията на община Дългопол от през днешния ден.

Източници: Българска национална телевизия, Българска телеграфна агенция

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР