Взападните държави, където застрахователният бизнес се развива от много по-отдавна,

...
Взападните държави, където застрахователният бизнес се развива от много по-отдавна,
Коментари Харесай

Защо застрахованите имоти у нас са толкова малко

Взападните страни, където застрахователният бизнес се развива от доста по-отдавна, автомобилното обезпечаване дълго време е водещият сегмент, както е сега у нас. През последните няколко години обаче и в България се следи съществено развиване в региона на животозастраховането и имущественото обезпечаване, разяснява в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио застрахователният специалист Тихомир Станев. Статистиката на Комисията за финансов контрол демонстрира, че имущественото обезпечаване у нас генерира едвам 13.8% от премийния доход, до момента в който в Европа междинното ниво е близо три пъти по-високо. " Годишната награда на един апартамент с оценка от 100 000 евро може да варира в необятни граници от 150 до 500 лв. годишно, според от покритието. Тоест това не е сума, която да е непостижима за множеството фамилии, изключително в София. Но повода доста хора да не застраховат имуществото си се крие главно в това, че не правят оценка задоволително съществено рисковете от възможни вреди ", разяснява Станев. По думите му най-активно се застраховат жилища, които са купени с ипотечен заем, защото това е условие на банките. " Другият мотивиращ детайл е когато в блока или входа се случи някакво събитие, кражба, теч и така нататък Тогава и останалите притежатели стартират да търсят разновидности за обезпечаване на имуществото, защото научават от първа ръка какви са рисковете ", изясни специалистът.

" Понякога разликата сред офертите може да стигне до 50, 100 или даже 200 % за един и същи парцел. Това зависи от доста фактори, защото ценообразуването зависи от квартала, типа на постройката, етажа, на който се намира апартаментът, а от време на време даже и от комшиите.

Ако застрахователят, да вземем за пример, има информация, че дадена постройка от години страда от течове на покрива, който не се ремонтира поради недоразумение сред съседите, той може да откажа да застрахова апартамент в нея, защото рискът от вероятно наводняване става прекомерно огромен ", изясни Тихомир Станев.

Той сподели още, че застрахователите оферират и разнообразни бонуси, в това число и за притежателите, които се застраховат в продължение на няколко години при една и съща компания и не завеждат вреди.

Според Тихомир Станев,добре е да има сходен механизъм, който да работи при по-сериозни бедствия, защото той би обезпечил спомагателна доза успокоение, че всички евентуални вреди ще могат да бъдат покрити съответно.

" Все още не сме узрели обаче за концепцията по какъв начин ще се събират средствата в този пул. Подобен механизъм работи при застраховката Гражданска отговорност, като там просто се заделя част от всяка лавица.

И когато се случи пътнотранспортно произшествие, за което застахователят отхвърля да отпусне обезщетение (например, в случай че виновният лидер е използвал алкохол), то претенцията може да бъде заведена към гаранционния фонд ", съобщи специалистът.

По думите му, по този метод се форсира процесът на обезщетение и може да се намерения за нещо сходно и при имущественото обезпечаване.

" При по-дребните щетизастрахователите не са толкоз прецизни при огледите, като по време на пандемията имаше доста случаи, при които това ставаше просто с изпращане на фотография от страна на застрахования.

Когато обаче става въпрос за по-големи суми, е обикновено компанията да организира лично следствие. Колкото по-голяма е вредата, толкоз по-внимателно тя се преглежда от всеки от отделите в компанията, както и от управлението ", разяснява Тихомир Станев.

Той сподели още, че в най-развитите пазари, като Англия и Съединени американски щати, даже има хора и компании, които се занимават с следствие на застрахователни измами или връщане на откраднато имущество.

" Това е доста рентабилен бизнес, защото, в случай че застрахователната компания би трябвало да заплати 1 млн. евро за една открадната картина, да вземем за пример, само че вместо това успее да откри топ детектив, който да успее да я възвърне против възнаграждение от 200 000 $, то това значи спестовност от 80% ", изясни специалистът.

" Дигитализацията е неизбежна и за всеки артикул от финансовия свят въпросът е не дали, а по кое време ще премине в дигитален вид. Представителите на поколението Z ще желаят да подписват полиците от телефоните си, а не да вървят до офиси, да подписват хартиени носители и така нататък

Освен това, съгласно мен, ще се промени и международният пазар. В бъдеще е доста евентуално да мога да сключа Гражданска отговорност със осигурител от Нова Зеландия ", предвижда Тихомир Станев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР