Взаимодействието на институциите и резултатите от този механизъм показват, че

...
Взаимодействието на институциите и резултатите от този механизъм показват, че
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Ако върнатите в училище са 32-33 хиляди деца, това е колосален резултат

Взаимодействието на институциите и резултатите от този механизъм демонстрират, че имаме над 40 хиляди новозаписани деца в учебно заведение. Една част от тях са 5-6 годишни, само че даже да приказваме за 32-33 хиляди нови деца в учебно заведение , това отново е грамаден резултат. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на въпрос от от Actualno.com. Той взе участие в учебен конгрес, проведен от Варненския свободен университет в Пампорово с кметове от цялата страна.
„ Аз децата няма да ги върна в учебно заведение. Ще ги върнат координираните старания на институциите - учителите, обществените служащи, служителите на реда, общинските чиновници. Това е армията от хора, на която ние разчитаме “, акцентира министърът.
По думите му страната би трябвало да поддържа тази войска от хора, като им сътвори организация и съгласуваност. „ Сам преподавател не може да отиде , изключително в най-проблемните елементи, не може да убеди родителите, в някои случай той е и обект на експанзия. Когато отидат дружно обаче се усеща в по-голяма степен силата на страната “, уточни Вълчев.
Записването обаче е единствено първичната стъпка, - добави той. Много по-трудно е обезпечаването на ежедневната им посещаемост и още по-трудно е да създадем по този начин, че да усвоят основните компетентности – освен познания, а умения и връзки. Всъщност в образованието по този начин идва резултатът - количествените натрупвания водят до качествени промени – сподели министърът.
Според него формулата е ранно обгръщане в детска градина , координирана работа на институциите за обезпечаване правото им на обучение, което е обвързване на родителите плюс стимулирани и изобретателни учители.
„ Радвам се, че диалогът, който се води в последно време, подчертава върху мястото на правото на обучение в йерархията на правата. Често спорим за това, тъй като желаеме да свържем правото на обучение с някаква друга помощ, да кажем помощ за отопление. От другата страна ни споделят, че обществената помощ е обвързвана правото на живот, което е висше право. Въпросът е дали ние може да сложим правото на обучение над правото на живот “, добави Красимир Вълчев.
Междувременно министърът е изпратил до Европейска комисия писмо с гледище да се унищожаване въпрос в анкета, в който български възпитаници над 9 години би трябвало да отбележат пола с и.
Анкетата е част от платформата на Еврокомисията за цифровизация на образованието SELFIE, която се популяризира в 28 страни-членки на Евросъюза и предлага за отговор на въпроса за пола 4 варианта– " момче “, " момиче “, " друго “ и " избирам да не споделям “.
Над 900 български учебни заведения досега са попълнили анкетата. По думите на Вълчев никое от 900-те учебни заведения, в които е влезнала платформата, не е подало сигнал, че някой е засегнат. Сигналът бил от един-единствен родител до медиите.
" Аз самият нееднократно съм казвал, че не поддържам проповядването на джендър идеологията в учебно заведение и като министър, и като родител, само че анкетата не е на наш сървър, не можем да променяме, даже преводът не е наш. Може само Европейска комисия, по наша молба, да го направи “, добави министър Вълчев.
Той заяви, че започва два плана по Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък “ - за в допълнение образование по български език в детските градини, и втория - за в допълнение образование за превъзмогване на просветителни компликации в учебните заведения по всички предмети.
„ Това значи, че когато едно дете изостава, би трябвало да се работи с него. Тези спомагателни часове ще бъдат наложителни, обвързани с отсъствия и прекъсване на помощите “, посочи Вълчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР