Вятърно захранван товарен кораб отплава на първо пътуване

...
Товарен кораб, оборудван със специални платна, тръгна на първото си
Коментари Харесай

Товарен кораб, оборудван със специални платна, тръгна на първото си пътуване с цел да проучи как овладяването на вятърната енергия може да намали емисиите и потреблението на енергия в сектора на корабоплаването.

Морската индустрия – която представлява близо 3 процента от глобалните емисии на въглероден диоксид и е подложена на натиск от инвеститори и екологични групи да ускори декарбонизацията – проучва редица различни технологии, включително амоняк и метанол, в опит да се отдалечи от по-мръсно бункерно гориво.

Cargill, един от най-големите чартьори на кораби в света, проучва задвижването с помощта на вятъра като една от опциите за по-чиста енергия.

Вятърът беше обичаен начин за задвижване на кораби преди преминаването към парни и дизелови двигатели, но сега се използва най-вече само за по-малки плавателни съдове.

„Това е поемане на риск. Няма гаранция... че икономиката ще работи“, каза Ян Дилеман, президент на подразделението за океански транспорт на Cargill. „Но от нас зависи да покажем на индустрията какво е възможно и да се надяваме, че повече хора ще се доверят на тази технология.“

Увеличете максимално използването на вятъра

Петгодишният Pyxis Ocean е модернизиран с WindWings, големи платна с крила с височина до 37,5 метра (123 фута), монтирани на палубата на товарния кораб.

Дийлман каза, че Cargill се надяват да възстановят разходите чрез спестяване на гориво.

„Ако няма да получим истински изненади, определено ще увеличим мащаба на това. Въпросът е малко как и кога“, каза той, имайки предвид други кораби, които компанията може да построи.

Pyxis Ocean ще отплава от Сингапур и ще се насочи към Бразилия и вероятно ще транспортира товар от зърно до Дания, каза Дилеман.

Той добави, че тогава корабът вероятно ще остане в района на Северния Атлантик, за да увеличи максимално използването на вятъра.

BAR Technologies, която е проектирала лодки за Американската купа, разработи платната, които са построени от норвежката Yara Marine Technologies.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР