Вятърът и слънцето ще произвеждат 50 % от световната електроенергия

...
Вятърът и слънцето ще произвеждат 50 % от световната електроенергия
Коментари Харесай

BNEF: Вятърът и слънцето ще произвеждат 50 % от световната електроенергия през 2050 г.


Вятърът и слънцето ще създават 50 % от международната електрическа енергия през 2050 година Това сочи новата, разширена прогноза на Bloomberg New Energy Finance (BNEF). - New Energy Outlook – 2018.

Няколко са основните заключения от новия отчет. Производството на 50 % от електрическата енергия от вятъра и слънцето ще се дължи на поевтиняване на технологиите за предпазване на електрическата енергия и появяването на пазара на доста евтини акумулатори. Благодарение на технологията за предпазване слънчевите и вятърни електроцентрали ще станат на практика изцяло диспечеруеми (dispatchable)., излиза наяве още от отчета. Припомняме, че точно неналичието на еластичност в този момент е една от аргументите за неодобрение на огромните оператори на мрежите, а и за песимизъм от страна на множеството по-малки консуматори.

Според отчета, в интервала 2018 – 2050 година към енергийната система ще бъдат добавени 1291 ГВт акумулатори.

Стойността на междинна слънчева електроцентрала ще спадне към 2050 година със 71 % от актуалното равнище. Вятърната сила ще поевтинее също значително – с 58 %. Според създателите на отчета и в този момент създадената електрическа енергия от слънцето и вятъра е по-евтина о вятърните и газови електроцентрали.

Делът на въглищата в производството ще спадне от актуалните 38 % на 11 %. Само 29 % от електрическата енергия ще се създава въз основата на изкопаемите горива.

Потреблението на природен газ в бранша на електроенергетиката към 2050 година ще остане на почти същото равнище. Независимо от забележителното нарастване на мощностите, централите на природен газ ще играят ролята повече на маневрени, пикови, само че не и на съществени производители на електричество. Нещо повече – ролята на газовите пикови мощности даже ще нарасне (независимо от по-широкото разпространяване на батериите за съхранение), като прогнозата е за нарастване от порядъка на 4 пъти.

Потреблението на газ в Европа ще спадне доста, само че ще се усили в Китай и Индия.

Разпространението на електрически автомобили ще докара до растеж на търсенето на електрическата енергия в размер от 3461 ТВтч (тераватчаса), което е растеж от 9 % на потреблението на електрическа енергия към 2050 година В същото време разпространяването на технологиите на умни зарядни станции ще обезпечи оптимална интеграция на електрическите автомобили към енергийната система.

Пълният отчет на BNEF може да бъде прочетен на страницата на Bloomberg: https://about.bnef.com/new-energy-outlook/#toc-download
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР