Вярващите католици по целия свят отбелязват Разпети петък, който е

...
Вярващите католици по целия свят отбелязват Разпети петък, който е
Коментари Харесай

Вярващите католици по целия свят отбелязват Разпети петък

Вярващите католици по целия свят означават Разпети петък , който е част от Великия пост - интервал от 40 дни преди Великден, отдаден на смирение, молитва и самоотречение. Това е специфичен ден, отдаден на споменаването на страданието и кръстната гибел на Исус Христос.
В Стария град на Йерусалим християни с дървени кръстове минаха по Виа Долороса - пътят , който Иисус е извървял , преди да бъде разпънат на Голгота.

A pesar de la difícil situación, se celebra el tradicional vía crucis de Viernes Santo en la Vía Dolorosa de Jerusalén dirigido por los franciscanos. Israel es el único país de OM que no persigue y hostiga a los cristianos.
— Acción y Comunicación sobre Oriente Medio - ACOM (@ACOM_es)
Вярата на католиците учи, че Исус е бил разпнат на кръст в петък и умира за спасението на човечеството. Затова Разпети петък е ден за примирение, смирение и признателност към Бога за неговата жертва.

В този ден католиците се въздържат от месо и яйца , като се хранят единствено с риба и зеленчуци . Също по този начин, мнозина от тях посещават църквата за специфични богослужения и молебствия, които са отдадени на страданието на Христос.

Разпети петък е време за размисъл и самоотречение , когато вярващите се стремят да се откажат от своите грехове и да се насочат към по-духовен живот . Това е и време за събиране с околните и за шерване на вярата и любовта към Бога .

В края на Разпети петък, католиците се молят за амнистия и благословение , като се надяват на избавление и възкресение в Христос . Този ден е значима част от католическата традиция и просвета, която акцентира вярата и предаността към Христос и неговата жертва за спасението на света.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР