Вярваме, че общият проект за реставрация на църквата „Св. Стефан”

...
Вярваме, че общият проект за реставрация на църквата „Св. Стефан”
Коментари Харесай

Ердоган: Лошите спомени не ни пречат да живеем добре заедно

Вярваме, че общият план за реституция на църквата „ Св. Стефан” в Истанбул, който осъществихме дружно с българските управляващи, ще бъде образец и ентусиазъм и за други планове. Това сподели по време на формалното разкриване на реставрираната черква „ Св. Стефан” в Истанбул президентът на Турция Реджеп Ердоган, съобщи „ Фокус”.

Ердоган означи в словото си, че днешното събитие е доста значимо обръщение към интернационалната общественост в подтекста на българското европредседателство.

„ С това Истанбул демонстрира, че другите религии и култури живеят дружно в този град и още веднъж ние демонстрираме това на целия свят”, акцентира турския президент.

По думите му църквата „ Св. Стефан” е храм на българската общественост в Истанбул, също така тя дава принос и за хубостта града и неговото благосъстоянието.

Той означи, че реставрацията е била продължителна и сложна, а разноските средства са в размер на към 15 млн лири. В същото време екипът е показал огромен професионализъм и сензитивност.

„ По местата, които са завладявали нашите предци, първо са обезпечавани сигурност за храмовете и за религиозните обекти. Вие сте свободни да изпълнявате своите религиозни убеждения и ние ще ви защитаваме”, уточни Ердоган.

Той добави, че отпред с Фатих Султан Мехмед прадедите им са проявявали сензитивност към толерантността и признаването на религиозните убеждения и има исторически доказателства за това.

„ Лошите мемоари от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху вярата и опцията да живеем дружно. Затова ние считаме, че би трябвало да има обединяване. Това е и нашето отношение към всичките религии”, акцентира турският президент.

В тази връзка той уточни, че се пробват да поддържат храмовете на всички религии в страната им.

През последните 15 години Турция е реставрирала доста обекти както в страната си, по този начин и на Балканите, Близкия Изток, Северна Африка, Средна Азия, Мала Азия и Източна Африка.

Това са над 5 000 обекти, чиито реставрации са осъществени с поддръжката на Турция, уточни Ердоган и добави: „ Съхраняването на тези обекти е наша отговорност към бъдещите поколения”.

Той съобщи, че по време на Османската империя на територията на България са построени доста исторически и културни обекти, които имат потребност от реституция.

„ В София има единствена джамия, отворена за работа. Разбрах, че реставрацията на джамията, която е с 450-годишно минало, към този момент е завършила. За мен ще бъде наслаждение дружно да открием приключването на реставрацията й. Готови сме да споделим опита си със България във връзка с реставрациите”, сподели още президентът на Турция Реджеп Ердоган.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР