Вярвам, че решенията на срещата на върха на НАТО и

...
Вярвам, че решенията на срещата на върха на НАТО и
Коментари Харесай

Президентът от Атина: Въпросът не е дали Украйна ще влезе в НАТО, а кога

Вярвам, че решенията на срещата на върха на НАТО и на Съвета на НАТО съставляват мост към бъдещото участие на Украйна в НАТО. Всички съдружници до момента са удостоверили мощния си ангажимент да поддържат участието на Украйна в алианса. Въпросът не е дали Украйна ще влезе в НАТО, а по кое време това ще се случи . Отговорът на този въпрос ще зависи от развиването на бойното поле и способността за реализиране на резистентен мир. Това съобщи българският държавен глава Румен Радев при откриването на 28-ата годишна държавна кръгла маса, проведена от англоезичното списание " Икономист " (The Economist). Държавният глава е на работно посещаване в Гърция, където по традиция се организира икономическият конгрес, съобщи Българска телеграфна агенция.

Никой не си представяше преди две години и половина, че може да сме очевидци на пълномащабна, опустошителна война в Европа и днешните трагични събития в Близкия изток. Те ни припомнят за неустойчивостта наоколо и какъв брой нежен е мирът, акцентира президентът Радев в своето встъпително слово.

" Вярвам, че главните цели на Европейски Съюз са да обезпечи сигурност, непоклатимост и разцвет на всички свои жители, както и на района. Да можем да оформим нашето бъдеще зависи в огромна степен от способността ни да поддържаме и развиваме тази роля и визия на Европейски Съюз за подсилване на нашата сигурност и защита, както и да разработим постоянна тактика за връщане на мира в Европа. Всеки ден, в който продължава съветската война против Украйна, съставлява възходящ риск за международния мир ", предизвести президентът.
Война на изтощение 
Тази война към този момент се трансформира във война на безсилие, на световен стопански конфликт, генерирайки големи човешки премеждия и материални вреди, акцентира още той.

Изтощаването на нашите стопански системи и обществени системи подхранва политическа неустойчивост и популизъм. Затова още от първия ден на съветската военна експанзия България стана част от общите старания на Европейски Съюз за цялостна поддръжка на Украйна и нейната кандидатура за участие в Европейски Съюз, акцентира президентът.

За да реализираме задачите си, не би трябвало да заобикаляме да отговаряме на сложни въпроси, съобщи още президентът Радев.

По думите му " тази война явно сложи на тестване нашата сигурност и отбранителна архитектура, готовността на нашата отбранителна промишленост, нашето единение и взаимност ".

" Преди всичко имам вяра, че тази война провокира нашето сериозно мислене - способността ни да проучваме и оценяваме задълбочено всички стратегически и оперативни аспекти и опасности, да се разпознава стратегическият център на тежестта на съперника, било то съветските полеви сили, информационните линии, съветската стопанска система и военната промишленост или способността на Русия да заобикаля наказания и да построява мощни партньорства със страните от Глобалния Юг ", уточни той.
Стратегия 
" Това изправи пред предизвикването способността ни да дефинираме изпълними политически цели и да ги превърнем в тактика ", изясни президентът.

" Предизвика също по този начин способността ни да дефинираме мечтаното като краен резултат и какво значи победа. И също по този начин да разработим нашата тактика, употребявайки всички налични принадлежности - военни, стопански и дипломатически. И всички ние видяхме някои образци за неверни стратегически оценки, които тази война към този момент разкри. Например, съветското управление подцени волята на украинския народ да се съпротивлява и да се бори за своята независимост. Освен това съветският Генерален щаб катастрофира вследствие на неразбираемите политически цели като демилитаризация и диверсификация. Нейните военни бяха унижени и победени в първата фаза на войната ", сподели още Румен Радев.

От друга страна, ние подценихме устойчивостта и потенциала на съветската стопанска система и военна промишленост. Всички помним задълбочени разбори на доста водещи специалисти и политици, съгласно които под тежестта на глобите съветската стопанска система ще се срине след няколко месеца, даже че Руската федерация ще се разпадне. Нищо сходно не се случи, напомни президентът.

" Общият стопански напредък на Европейски Съюз за предходната година е доста под (темпа на - бел. р.) съветския стопански напредък. Не знам дали заявеният от Русия растеж от 3,6 % е правилен, само че е правилно,  че съветската промишленост, военната промишленост през днешния ден създава доста повече снаряди и главно военно съоръжение, в сравнение с всички ние ", каза Радев.

Според президента различен сходен образец е обвързван с украинското управление. " Насърчавано от доста съюзнически специалисти и водачи, то подцени някои от главните правила на оперативните дейности, които изискват избрани условия, като преимущество в числеността на армията, съоръжение и предимство във въздуха, преди да е почнала каквато и да било настъпателна интервенция ", счита той. 

Знаем резултата - дълго промотираното украинско контранастъплението докара до големи човешки жертви и материални загуби. В контраст Русия съумя да вземе оперативната самодейност. Така че е явно, че би трябвало да преоценим метода си към тази война и да се върнем към дипломацията и договарянията, колкото по-рано, толкоз по-добре, сподели още президентът Радев.

Според него има потребност да се доразвие концепцията за стратегическа автономност на Европа. " Тази идея се разви през последните няколко години под натиска на бързо влошаващите се условия във връзка с световната сигурност. Същността на тази идея е да ни даде способността да оформяме стратегическата среда в сходство с нашите стратегически цели, осигурявайки сигурност, непоклатимост и мир на всички наши жители. Това изисква нашето нараснало равнище на упоритост, с цел да оформим стратегическата среда дружно с нашите цели. Ние би трябвало да поддържаме нашата резистентност и независимост на деяние, с цел да реализираме тази извънредно амбициозна цел ", подчерта Радев.

По думите му са нужни също по този начин по-нататъшно развиване на транспортната, цифрова и енергийна съгласуваност и най-много по-нататъшно развиване и подсилване на отбранителната индустриална база и превъзмогване на нашата фрагментация от позиция на отбранителната промишленост.

По отношение на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух и вода по-рано през годината изпълнителният редактор на списание на списание " Икономист " Даниел Франклин попита президента Радев за позицията му по въпроса и по кое време би трябвало страната ни да получи цялостен достъп до Шенген. Държавният глава напомни, че България покри всички механически критерии преди 13 г. 

" Смятам, че оставането на България и Румъния отвън Шенген не способства за стабилността и просперитета на Европа, нито за военната подвижност, от която се нуждаем по време на рецесия и война ", заяви Радев.

Президентът Радев отбеляза и решаващата роля на стратегическото партньорство сред България и Гърция.

Инвестирахме доста, с цел да подобрим нашата съгласуваност и по този метод да се ангажираме с напъните на Европа за непоклатимост и разцвет, сподели той.

По-късно през днешния ден се чака българският държавен глава да организира работни срещи с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис и с президента на страната Катерина Сакеларопулу. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР