Вярвам, че реформите на Аржентина заслужават подкрепата на МВФ и

...
Вярвам, че реформите на Аржентина заслужават подкрепата на МВФ и
Коментари Харесай

Аржентина и МВФ се договориха за заем от 50 млрд. долара

" Вярвам, че промените на Аржентина заслужават поддръжката на МВФ и на интернационалното общество ", счита изпълнителният шеф на Международния валутен фонд Кристин Лагард. Страната получи заем от над 50 милиарда $, който ще се гласоподава от борда на фонда идната седмица

Още по тематиката
Аржентина търси финансова помощ от МВФ, с цел да избегне рецесията

Средствата ще бъдат употребявани и за ускорение на промените
10 май 2018
Валутите на разрастващите се пазари изтриха облагата от началото на годината

MSCI показателите затвърждават намаляващото довериe в разрастващите се стопански системи
10 май 2018 Аржентина и Международният валутен фонд (МВФ) реализираха съглашение за заем на стойност 50 милиарда $ за три години. Правителството в Буенос Айрес се надява по този метод да успее да възвърне стопанската система си, оповестява Financial Times.

Средствата ще бъдат употребявани за осъществяване на проекта за развиване на стопанската система. В него е заложено инфлацията да намалее до 17% през 2019 година до 13% през 2020 година и до 9% през 2021 година Другата цел е бюджетният недостиг да се свие до 2.7% от Брутният вътрешен продукт през 2018 година По-рано държавното управление имаше желание да намали недостига до 3.2% от Брутният вътрешен продукт.

Споразумението предстои на утвърждение от борда на МВФ. Размерът му е над упованията на финансовите пазари и медиите в страната, които предвиждаха помощта да е 30 милиарда $. " Предполагах, че [заемът] ще е огромен, само че това надминава прогнозите. Невероятни вести ", написа в Twitter икономистът Мигел Кугиел. " Ясно е, че страната е повече от способна да го изплати ", прибавя той.

Противоречиво решение

Преди месец аржентинският президент Маурисио Макри разгласи, че ще търси помощ от МВФ, откакто локалната валута изгуби над 20% от цената си от началото на годината и доближи рекордно ниски равнища. Заради внезапното рухване на курса държавното управление призна, че инфлацията за тази година ще бъде над плануваните 15%.

Опозицията подлага на критика решението на президента, а доста аржентинци към момента упрекват МВФ за финансовите проблеми през 2001/02 година Тогава фондът отхвърли финансова поддръжка за изпадналата в дълбока рецесия страна. Президентът Макри обаче пази тезата, че заем от МВФ ще е позитивен за стопанската система и " ще предотврати повтарянето на сходни рецесии ". В съглашението съществува и уговорка, която разрешава на държавното управление да усили кредите, в случай че " обществените условия се влошат ".

Условията

Освен МВФ Аржентина чака над 6 милиарда $ заеми от други интернационалните финансови институции през идната година. Някои анализатори допускаха, че банки от Уолстрийт също ще се включат към кредиторите, само че такава информация не беше доказана. Управляващият шеф на МВФ Кристин Лагард изясни, че проектът е напълно квалифициран от от аржентинското държавно управление за усилване на стопанската система. " Удовлетворена съм, че посредством финансова поддръжка можем да асистираме възстановяване изискванията на пазарите, което ще даде време на управляващите да адресират някои дълготрайни недостатъци ", прибавя тя.

Анализ на BBC сочи, че МВФ и Аржентина желаят редуциране на обществените разноски, които са най-високите измежду страните от Г-20. Сред условията на фонда е самостоятелност на централната банка. Управителят на Bank of Argentina Федерико Стурценегер назова решението " историческо ". За последните 50 години банката непрестанно печата пари, което пречи на страната да излезе от продължителната финансова рецесия. Тази година МВФ няма да постанова друг първичен фискален недостиг от към този момент обещаният от държавното управление 2.7% от Брутният вътрешен продукт От фонда обаче упорстват той да намалее до 1.3% идната година и до 0% до 2020 година, а не 2021 година Първоначалният фискален недостиг не включва лихвени заплащания.

Въпреки че страната дава обещание да се оправи с високата си инфлация, анализатори остават песимистично настроени.

Преговорите сред МВФ и Аржентина завършват по-бързо от предстоящите шест седмици. Според Алберто Бернал, интернационален пълководец към XP Investments, съглашението е добър знак. " Ако имаш проблем, е по-добре да го решиш колкото се може по-бързо ", счита Бернал. Анализаторите обаче понижиха двойно прогнозите си за напредък на стопанската система до 2.5% за 2018 година и усилиха упованията си за инфлацията тази година до 27.1% от 22% единствено месец по-рано.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР