Вярвам, че плуването в ледени води ще става все по-популярно.

...
Вярвам, че плуването в ледени води ще става все по-популярно.
Коментари Харесай

Стойчев: Вярвам, че плуването в ледени води ще става все по-популярно

Вярвам, че плуването в ледени води ще става все по-популярно. Това съобщи международният първенец на плуването в ледени води в Мурманск, Русия Петър Стойчев, съобщи кореспондент на БГНЕС. Той показа усещанията си от надпреварата и рецептата за спортно дългоденствие.

Петър Стойчев театралничи със златния орден от Мурманск – неговият втори от Световни шампионати по плуване в ледени води.

„ Конкуренцията, която чаках, беше налице. Плуващият в трети кулоар 23-годишен руснак Влад потегли много решително, в първата половина беше много бърз и направи сериозна поръчка за купата – по никакъв начин не е прелестно да изоставаш с 10-15 м. Холандецът беше първите метри до мен, а идва и един миг, в който студът ти пречи на преценката за конкуренцията – разликата сред плуването в естествени условия и в студени при преценката за конкуренцията е радикално друга. Не беше слаба конкуренцията, аз си бях споделил, че би трябвало да направя всичко допустимо, с цел да печеля това съревнование “, стартира плувецът.

„ Силно казано е спортно дългоденствие. Това е една дисциплинираност от пет-шест години на сполучливо равнище – хора сред 30-35 години се оправят по-добре с рисковите условия като мраз. Спомням си, че преди пет-десет години ми бе по-неприятно да плавам в студени води – не колкото в този момент, само че в Канада, да вземем за пример, бе 12 градуса. Дългогодишният опит от плувния маратон ми оказа помощ доста в студените условия – опцията да държа права линия. Всяка последваща година конкуренцията ще бъде по-сериозна “, добави Стойчев.

Световният първенец разяснява и терзанията си преди старта, както и задачите отсега нататък. „ Бях обезпокоен преди самия старт, имаше напрежение от страна на съперниците. Трябваше да се явя на обзор в 13:30 часа, а на предния ден още веднъж се бях явил на подобен, след който отхвърлих 500-метровата дисциплинираност. Допреди прегледа в самия ден на надпреварата, с екипа ми се подготвихме за това, което ни чака – имаше заплаха и в случай че не се явя на обзор, да не вземам участие на надпреварата.След като всичко бе наред, отивайки към старта, към този момент бях по-спокоен. Несъмнено бях обезпокоен от бързото потегляне на руснака, имах вяра, че ще го доближи. Само в случай че си здрав душевен и физически, знаеш, че можеш да го настигнеш – вероятността както я има, по този начин и я няма. Направих положително стратегическо плуване и знаех, че каквото и да се случи, в средата на дистанцията би трябвало да съм измежду първите и да направя офанзива във вторите 500 метра, които са доста по-трудни от първите. Имах опция и за по-бързо време, само че спокойствието ми в края ме накара да понижа “, изясни той.

„ Щастлив съм, че сезон 2018/19 за ледено плуване завърши. Дългото пътешестване до Антарктида, преди седмица плувахме на 2000 км от северния полюс и всичко това бе сполучливо. Искам зимата да завърши, да се нарадвам малко на лятото. Живот и здраве ще продължим с екипа да мислим в тази тенденция откъм цели – имаме предложение за плуване в езерото Байкал, за проведено пътешестване сред Русия и Япония, имаме предложение за Свалбарг, Швеция. Вярвам, че този спорт ще откри място на една по-висока спортна сцена “. Стойчев разяснява и оставането си в Русия след края на надпреварата.

„ Останахме още малко в Русия, с цел да бъде разисквано въвеждането на спортния допинг надзор, дискутирахме календара и строго механически неща, свързани със самия спорт. Допинг контролът би трябвало да бъде въведен и утвърден от Международния олимпийски комитет. Като плувец-маратонец, аз живях шест-седем години с неочакван допинг надзор – това е система Адамс, с която известяваш три месеца напред къде ще тренираш, какво ще правиш, в какъв брой ще се събудиш и ще си лягаш. Всеки един състезател би трябвало да дава отговор на антидопинговите правила, с цел да има феърплей. Най-хубавото нещо е, че макар студеното време, извадихме шанс в самия ден на надпреварата в събота и времето бе по-топло – към нулата “, приключи българският плувец.

Стойчев победи за повторно на Световното състезание по плуване в ледени води, този път в Мурманск, Русия, поставяйки международен връх в дисциплината 1000 м за 12:10 мин. Той усъвършенства с пет секунди досегашния си връх, подложен на предходния шампионат в Бургхаузен през 2017. Това бе третото издание на Световното състезание по плуване в ледени води, като Стойчев завоюва златния орден и при двете си участия. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР