Вячеслав Рябков и родителите му са едни от последните в

...
Вячеслав Рябков и родителите му са едни от последните в
Коментари Харесай

Използвайки принуда: Русия наложи своето гражданство в окупираните територии на Украйна

Вячеслав Рябков и родителите му са едни от последните в селото си, които взимат съветски паспорт, само че напрежението става отвратително, написа „ Асошиейтед прес “. При третия си побой от ръцете на съветските бойци , окупирали Херсонска област в Украйна , той отстъпва. Войниците счупват две от ребрата му, само че лицето му не е набито поради паспортната му фотография без усмивка, направена през септември 2023 година Това не е задоволително. През декември хващат заварчика на прибиране от работа. Тогава единият удря приклада си върху лицето на Рябков, разбивайки носа му.

„ Защо не се биете за нас? Вие към този момент имате съветски паспорт “ , поискват те. Побоят траял, до момента в който 42-годишният мъж изпаднал в безсъзнание .

„ Нека приключим с това “ , споделя единият от бойците. Един другар отива да повика майката на Рябок.

Русия сполучливо наложи паспортите си на съвсем цялото население на окупирана Украйна , като направи невероятно оцеляването без тях, принуждавайки стотици хиляди хора да получат поданство преди изборите, Владимир Путин се е уверил, че ще завоюва, откри следствие на „ Асошиейтед прес “. Приемането на паспорт обаче значи, че мъжете, живеещи в окупирана територия , могат да бъдат призвани да се бият против същата украинска войска , която се пробва да ги освободи.

Руски паспорт е нужен, с цел да се потвърди собствеността и да се резервира достъп до опазване на здравето и пенсионни разноски. Отказът може да докара до загуба на настойничество над деца, затвор – или даже по-лошо. Нов съветски закон гласи, че всеки в окупираните територии, който няма съветски паспорт до 1 юли, предстои на отнемане от независимост като „ непознат жител “ .

Но Русия предлага и тласъци: стипендия за овакантяване на окупираната територия и пренасяне в Русия, филантропична помощ, пенсии за пенсионери и пари за родители на новородени – с съветски свидетелства за раждане . Всеки публикуван паспорт и акт за раждане прави по-трудно за Украйна да си върне изгубената земя и деца и всеки нов жител разрешава на Русия да претендира за право – колкото и лъжливо – да пази личния си народ против неприятелски комшия.

Разследването на медията откри, че съветското държавно управление е иззело минимум 1785 жилища и предприятия единствено в районите Донецк и Запорожие . Кримското управление на Украйна в заточение заяви на 25 февруари, че от 694 бойци, починали в последните борби за Руси я, 525 евентуално са украински жители, които са взели съветски паспорти след анексирането .

„ Асошиейтед прес “ приказва за системата за налагане на съветско поданство в окупираните територии на повече от дузина хора от районите, дружно с деятелите, които им оказват помощ да избягат, и държавни чиновници, които се пробват да се оправят с това, което се е трансформирало в бюрократичен и психически призрачен сън за мнозина.

Украинският омбудсман по правата на индивида Дмитро Лубинец издаде, че „ съвсем 100% … от цялото население, което към момента живее на краткотрайно окупираните територии на Украйна “ , в този момент има съветски паспорти. Съгласно интернационалното право от 1907 година е неразрешено да се принуждават хора „ да се закълнат във честност към враждебната мощ “ . Но когато украинците аплайват за съветски паспорт, те би трябвало да показват биометрични данни и информация за мобилен телефон и да положат клетва за преданост.

„ Хората в окупираните територии, това са първите бойци, които се бият против Украйна “ , разяснява Катерина Рашевска , юрист, който оказа помощ на Украйна да заведе дело за военни закононарушения против Путин пред Международния углавен съд.

„ За тях е разумно да не губят съветски хора, а единствено да употребяват украинци.

П ромяна на закона

Комбинацията от мощ и стръв , когато става въпрос за съветски паспорти, датира от анексирането на Крим през 2014 година Руското поданство беше автоматизирано обещано на непрекъснатите поданици на Крим и всеки, който откаже, загуби правата си на работа, опазване на здравето и благосъстоятелност. Девет месеца след съветската окупация на полуострова, 1,5 милиона съветски паспорти са били издадени там, съгласно статистиката, издадена от съветското държавно управление през 2015 година Но украинците споделят, че към момента е допустимо да се действа без подобен години по-късно.

В началото на май 2022 година Русия одобри поредност от закони, с цел да улесни приемането на паспорти за украинци , най-много посредством унищожаване на нормалните условия за престояване и приходи. През април 2023 година пристигна наказването: всеки в окупираните територии, който не одобри съветско поданство, ще се смята за лице без поданство и ще би трябвало да се записва в Министерството на вътрешните работи на Русия.

Руските публични лица заплашиха да спрат достъпа до медицински грижи за тези без съветски паспорт и обясниха, че е нужен подобен за доказване на благосъстоятелност върху имущество . Стотици парцели, считани за „ изоставени “, бяха конфискувани от съветското държавно управление.

„ Можете да го видите в печатите в паспорта: в случай че някой е получил паспорта си през август 2022 година или по-рано, той сигурно е проруски надъхан. Ако паспорт е бил публикуван по-късно време – сигурно е било наложително “ , съобщи Александър Розум, юрист, който напусна окупирания град Бердянск и в този момент се оправя с бюрократичната сива зона за украинци под окупация , които желаят неговата помощ, в това число документи за благосъстоятелност, актове за раждане и гибел и разводи.

Ситуацията е друга според от капризите на съветските чиновници, отговарящи за избрана област, съгласно изявленията с украинци и взор към сметките в обществените медии Telegram, основани от окупационни чиновници. В изявление, оповестено неотдавна, Евгений Балицки , назначеният от Москва губернатор на Запорожие, съобщи, че всеки, който се опълчи на окупацията, предстои на експулсиране. Той изясни:

„ Разбрахме, че тези хора не могат да бъдат извоювани и че ще би трябвало да се третират още по-сурово в бъдеще . “

Тогава Балицки загатна, че е взел „ някои извънредно сурови решения, за които няма да приказвам “. Дори децата са принудени да вземат съветски паспорти.

Указ, подписан на 4 януари от Путин, разрешава бързо приемане на поданство за украински сираци и тези „ без наставнически грижи “ , които включват деца, чиито родители са били арестувани в окупираните територии. Почти 20 000 украински деца са изчезнали в Русия или следени от Русия територии , съгласно украинското държавно управление, където могат да получат паспорти и да бъдат писани като съветски жители . Рашевска, юрист по делото за военни закононарушения, съобщи:

„ Става въпрос за премахване на идентичността . “

Наталия Живоляд, майка на девет деца от предградие на Бердянск, имаше добра визия какво чака децата ѝ, в случай че остане. Живоляд описа, че към половината от нейния град от 3500 души са напуснали скоро по-късно към следените от Украйна земи , някои непринудено, а други депортирани през фронтовите линии на 40-километров (25 мили) пешеходен маршрут. Други приветстваха окупацията : нейната кръщелница с неспокойствие взе съветско поданство, както и някои от нейните съседи.

Но тя сподели, че доста хора са като нея – тези, които руснаците назовават присмехулно „ сервитьори “: хора, чакащи освобождението на Украйна. Тя задържа по-малките си деца, които са на възраст от 7 до 18 години, да не се прибират от учебно заведение и направи всичко допустимо да ги учи на украински. Тогава обаче някой я доносничи и тя е принудена да ги изпрати в съветското учебно заведение . Жената споделя, че когато и да е бойците блъскат на вратата ѝ и питат за какво към момента няма паспорт. Една нейна другарка се предава, тъй като се нуждаела от лекарство за свое хронично заболяване. Живохляд устоя през лятото, без да има вяра на заканите да я депортира и да изпрати потомството й в сиропиталище в Русия или да копае окопи.

Миналата есен шефът на учебното заведение принуди 17-годишния и 18-годишния ѝ наследник да се записват за набор и им подреди в това време да подадат документи за паспорти. Тяхната опция, съобщи шефът, е да се обяснят пред службите за вътрешна сигурност на Русия . До края на 2023 година минимум 30 000 мъже от Крим са били призвани да служат в съветската войска след анексирането на полуострова , съгласно отчет на Организация на обединените нации. На Живоляд ѝ излиза наяве какво рискуват нейните момчета.

Със сълзи на очи и треперещи крайници тя отиде в паспортната работа. Жената показа:

„ Пазех украинско знаме по време на окупацията . Как мога да аплайвам за това гадно нещо? “

Тя се надяваше да го употребява единствено един път – на последния съветски контролно-пропускателен пункт преди прекосяването на следена от Украйна територия .

Когато Живохляд стигна до по този начин наречената филтрационна точка в Новоазовск, руснаците отделиха нея и двете ѝ най-големи момчета от останалите деца. Те трябваше да подпишат съглашение за прекосяване на детектор на лъжата. Тогава Живоглед беше пернат самичък.

В продължение на 40 минути преглеждат телефона ѝ, взимат отпечатъци и фотоси и я разпитват, само че в последна сметка я пропущат. Децата я чакат от другата страна. Домът ѝ липсва, само че не съжалява, че го е напуснала. Тя счита:

„ Чаках до последния миг, с цел да бъда освободена . Но това с опцията децата ми да бъдат определени беше последната капка, която преля чашата. “

В ъоръжаване на опазването на здравето

Често решението за живот или гибел е по-незабавно. Руските окупационни чиновници споделиха, че скоро идва денят, когато единствено тези с съветски паспорти и извънредно значимата национална здравна застраховка ще имат достъп до грижи. За някои към този момент е тук. Международната организация „ Лекари за правата на индивида документира минимум 15 случая на хора, на които е отказана жизненоважна здравна помощ в окупираните територии сред февруари 2023 година и август 2023 година, тъй като не са имали съветски паспорт. Някои лечебни заведения даже разполагаха с паспортно бюро, с цел да ускорят процеса за обезверени пациенти. На една болница в Запорожка област беше подредено да затвори, тъй като медицинският личен състав отхвърли да одобри съветско поданство. Със сълзи на очи и треперещи крайници тя отиде в паспортната работа.

Александър Дудка , назначеният от Русия глава на село Лазурно в Херсонска област, първо заплаши да откаже филантропична помощ на поданици без съветско поданство. През август той добави медикаменти към листата с неща, до които „ сервитьорите “ към този момент няма да имат достъп.

Жителите, сподели той във видеото в канала на селото Telegram, „ би трябвало да почитат страната, която подсигурява тяхната сигурност и която в този момент им оказва помощ да живеят “ .

От 1 януари всеки, който се нуждае от здравна помощ в окупирания район, би трябвало да потвърди, че има наложително национално здравно обезпечаване , което от своя страна е налично единствено за съветски жители. Миналата година „ в случай че не сте били уплашени или в случай че не сте били принудени, имаше места, където към момента можете да получите здравна помощ “, разяснява Уляна Полтавец, откривател на PHR. „ Сега е невероятно.

Дина Урич, която провежда бягствата от окупирани територии с групата за помощ Helping to Leave, съобщи, че към 400 поръчки идват всеки месец, само че те имат пари и личен състав единствено за 40 евакуации. Приоритет са нуждаещите се от незабавна здравна помощ, акцентира тя. А съветските бойци на последните контролно-пропусквателен пункт започнаха да връщат хора без съветски паспорти. Тя съобщи:

„ Имате хора, които непрекъснато умират, до момента в който чакат евакуация заради липса на здравни грижи . Хората ще останат там, хората ще умират, хората ще изпитват психически и физически напън, т.е. някои просто ще умрат от мъчения и гонене, до момента в който други ще живеят в непрекъснат боязън. “

В нос на преданост

Наред с превръщането на украинците в руснаци в окупираните територии, съветското държавно управление вкарва свои хора. Той предлага най-ниските ипотечни лихви за всеки от Русия, който желае да се реалокира там, заменяйки украинските лекари, медицински сестри, учители, служители на реда и общински служащи, които в този момент ги няма. Половината от селото на Живохляд напусна или при започване на войната, когато нещата изглеждаха тъмни за региона на Херсон, или откакто бяха депортирани през фронтовата линия от окупационни чиновници . Празният дом на шефа на учебното заведение беше стихотворец от назначен от Русия заместител.

Артилерийски и въздушни удари повредиха хиляди домове в пристанищния град Мариупол, който беше обсаден от съветските сили месеци наред, преди да попадне под техен надзор. Повечето поданици избягаха на следена от Украйна територия или надълбоко в Русия. Руснаци постоянно завладяват парцела.

Русия също предложи „ документи за престояване “ и стипендия от 100 000 рубли (1000 долара) на украинците, които желаят да одобряват поданство и да живеят в Русия. За доста хора, изтощени от слушане на ежедневните звуци на борба и боязън от това, което може да донесе бъдещето, това изглеждаше като добър вид.

Това още веднъж следва дейностите на Русия след анексирането на Крим : Населвайки окупираните райони с съветски поданици, Русия от ден на ден затвърждава контрола си върху територии, които е завзела със мощ в това, което доста украинци разказват като етническо пречистване. Процесът единствено се форсира. След като завладя град Адвиевка предишния месец, Русия нахлу с паспортите за броени дни.

Съседният херсонски град Олешки всъщност се изпразни след наводнението, породено от детонацията на язовир Каховка. Жилищната стипендия в Русия изглеждаше страхотна спрямо обстрела и покачващите се води, сподели Рима Яременко. Тя не го одобри, вместо това си проправи път през Русия до Латвия и по-късно до Полша. Но тя има вяра, че руснаците са се възползвали от опцията да прогонят „ сервитьорите “ от Олешки.

„ Може би са желали да опразнят града “ , сподели тя. „ Те го окупираха, може би си мислеха, че ще бъде тяхно вечно. “

Рябков сподели, че му е била препоръчана стипендията за жилище , когато е попълнил документите си за паспорт, само че я е отказал. Той обаче познава доста хора, които са приели. По времето, когато съветските бойци хванали Рябков на улицата през декември, всички в селото му или ги нямало, или имали съветско поданство . Когато майка му идва, той е едвам различим под цялата кръв и съветските оръдия бяха ориентирани към него. Тя се хвърля върху тялото му.

„ Застреляй го през мен “ , провокира ги тя.

Те от своя страна не могат да се накарат да гръмнат стара жена и тя в последна сметка го завлече вкъщи. Започнаха подготовка за потегляне на идващия ден. Отне време, само че се измъкнаха с съветските паспорти. Той съобщи:

„ Когато видях нашия жълто-син байрак, започнах да рева . Исках да изгоря съветския паспорт, да го унищожа, да го стъпкам.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР