ВВС на САЩ успешно тестваха прототип на хиперзвукова ракета въздух-земя

...
ВВС на САЩ успешно тестваха прототип на хиперзвукова ракета въздух-земя
Коментари Харесай

ВВС на САЩ успешно тестваха хиперзвукова ракета AGM-183

ВВС на Съединени американски щати сполучливо тестваха първообраз на хиперзвукова ракета въздух-земя AGM-183 като част от програмата ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) за основаване на оръжия за бързо реагиране с въздушно изстрелване. Това се споделя в изказване на Военновъздушни сили на Съединени американски щати във вторник.

Air Force conducts successful test of AGM-183 missile on March 17
According to the document, the launch was carried out on March 17 from a B-52 strategic bomber that took off from the US Andersen Air Force Base on Guam in the Ocean

The US Air Force…
— SGRA (@SGRAonEarth)

Както следва от документа, изстрелването е осъществено на 17 март от стратегически бомбардировач B-52, изхвърчал от американската военновъздушна база Андерсен на остров Гуам в Тихия океан. В документа се отбелязва, че пробата е събрал " скъпи данни за опциите " на ракетата. Военновъздушните сили на Съединени американски щати подчертаха, че няма да разгласяват детайлности за тестовото изстрелване, отбелязвайки, че то е ориентирано към „ разширение на обсега на програмата за хиперзвукови оръжия “.

Изстрелването на 17 март беше петият тест на прототипа на ракетата AGM-183.

Предишният тест на първообраз на хиперзвукова ракета по програмата ARRW беше осъществен през август предходната година. Според седмичника Defence News тогава американската войска не е прецизирала дали пробата е бил сполучлив. През март предходната година министърът на военновъздушните сили на Съединени американски щати Франк Кендъл съобщи, че последният тест на хиперзвуково оръжие по програмата ARRW се е провалил. В същото време първият заместник-министър на защитата Катлийн Хикс, говорейки на семинар във Вашингтон на 9 май 2023 година, увери, че Пентагонът счита програмата ARRW за потребна.

На 9 декември 2022 година Военновъздушни сили на Съединени американски щати направиха първото сполучливо изстрелване на пълномащабен първообраз на AGM-183. Според публични данни ракетата бързо е достигнала скорост над пет пъти скоростта на звука, летяла е по авансово заложен курс и е избухнала по плануваната траектория.

AGM-183 ARRW е балистична ракета с въздушно изстрелване, оборудвана с хиперзвукова планираща единица. Разработва се от Lockheed Martin.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР