Вулканите в югозападната част на Исландия са в покой от

...
Вулканите в югозападната част на Исландия са в покой от
Коментари Харесай

18 000 земетресения само за седмица в Исландия

Вулканите в югозападната част на Исландия са неподвижен от 800 години, само че този интервал евентуално е към края си – над 18 хиляди трусове са раздрусали островната страна за към седмица, което кара учените да имат вяра, че изригване може да бъде неизбежно, написа „ Ню Йорк Таймс “.

Геофизици и вулканолози настояват, че трусовете са кулминационната точка на над година интензивна сеизмична интензивност, макар че множеството от тях са траяли няколко секунди и леко са раздрусали жителите в столицата Рейкявик, ситуирана на към 30 км северно от полуостров Рейкянес, където пораждат земетресенията.

Трусовете са постоянно срещано събитие в Исландия, защото обгръща две от тектонските плочи на Земята – северноамериканската и евразийската, които са разграничени от подводна планинска верига на име Средноатлантически било.

Повечето трусове са надалеч от столицата, където живее по-голямата част от 368-хилядното население на Исландия.

„ Никога през живота си не съм преживявал толкоз трусове. Говорим за чувство на няколко такива всеки ден “, споделя доктор Пал Ейнарсон, почетен професор по геофизика в Исландския университет.

Настоящата поредност от земетресения стартира на 24 февруари с магнитуд 5.7 по Рихтер. В сряда, седмица по-късно, бяха регистрирани други над 2500 трусове, последвани от още 800 в първите часове на четвъртък.

На острова има към 30 дейни вулкани, само че съгласно вулканолозите изригвания на полуостров Рейкянес няма да застрашат обитаемоте наоколо региони.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР