Вулканично изригване започна в Югозападна Исландия близо до столицата Рейкявик

...
Вулканично изригване започна в Югозападна Исландия близо до столицата Рейкявик
Коментари Харесай

Зрелищно изригване на вулкан превърна столицата на Исландия в пейзаж от Пъкъла

Вулканично изригване стартира в Югозападна Исландия покрай столицата Рейкявик след хиляди по-малки земни земетресения в региона през последните седмици, заяви Исландската метеорологична работа, представена от Ройтерс. Изригването стана в региона на Фаградалсфятъл, планина на полуостров Рейкянес, намиращ се на към 30 км югозападно от столицата.

" Виждам светещото алено небе от прозореца ми ", сподели Ранвейг Гудмундсдотир, жителка на градчето Гриндавик, което е единствено на 8 км от изригването. " Всички тук се качват на колите, с цел да отидат до такава степен ", добави тя.

През последните четири седмици на полуострова е имало над 40 000 земни труса, внезапен скок в съпоставяне вариращите сред 1000 и 3000 земни труса, регистрирани всяка година след 2014 година



Снимки на уеб страниците на локални медии демонстрират нощно небе, светещо в яркочервено, а фотография, качена в Туитър от Исландската метеорологична работа (ИМС) демонстрира по какъв начин от блестящо светещи потоци лава се издига пушек.

Изригването не съставлява никаква непосредствена опасност за хората в Гриндавик или за сериозна инфраструктура, добави службата.

" Мисля, че не сме могли да се надяваме на нещо по-добро от това ", сподели пред Ройтерс Сара Барзоти, координатор в службата, по въпросите на вулканичните рискове.

За разлика от изригването през 2010 година на вулкана Ейяфятлайокутъл, който спря близо 900 000 полета и принуди стотици исландци да изоставен домовете си, това изригване не се чака да изхвърли доста пепел и пушек в атмосферата, съобщи ИМС.

 Снимка: БТА/АП

Разположена сред Евразийската и Северноамериканската тектонска плоча, които са едни от най-големите на планетата, Исландия е сеизмично и вулканично огнище, защото двете плочи се движат в противоположни направления.

Причина за изригването е магма, която си е проправяла път към повърхността през последните седмици и по този начин е провокирала земетресенията.

Броят на трусовете беше намалял през последните дни, което обаче накара водещи геолози да кажат, че е по-малко евентуално да има изригване.

Международното летище на Рейкявик Кефлавик не беше затворено след изригването, само че всяка самолетна компания трябваше сама да реши дали желае да лети или не, съобщи ИМС.

Спешно беше изпратен хеликоптер с теоретичен личен състав, с цел да следи изригването, добави тя
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР