Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изригна два пъти, изхвърляйки вулканична

...
Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изригна два пъти, изхвърляйки вулканична
Коментари Харесай

Анак Кракатау изригна, хвърляйки пепел на 3 километра

Вулканът Анак Кракатау в Индонезия изригна два пъти, изхвърляйки вулканична пепел на височина до 3000 метра, съобщи организацията по вулканология на страната, представена от Reuters.

Първото изригване е записано в 7,46 сутринта локално време в петък, а 62 минути по-късно се случва и повторно.

Властите са издали второ най-високо равнище на паника. Заповед за евакуация към момента няма, само че туристите и жителите са посъветвани да не се доближават или да се изкачват на вулкана.

Високият 157 метра Анак Кракатау, ситуиран в индонезийския пролив Сунда сред островите Ява и Суматра, е изригнал повече от 10 пъти от март тази година. Най-близкото населено място до вулкана е на 16,5 км.



Всъщност най-мощното вулканично изригване, известно на учените, е точно на Кракатау през 1883 година, когато 2/3 от острова изчезва. Повече от 36 хиляди души са починали.

През 1927 година на мястото на саморазрушилия се Кракатау има ново вулканично изригване и над морето се появява дребен вулканичен конус. Образува се дребен остров, наименуван Анак Кракатау ( " Детето на Кракатау " ). Вулканичната активност на вулкана продължава и той пораства всяка година приблизително с 6,8 m.

През 2018 г. ново силно изригване на Анак Кракатау предизвиква подводно свлачище, последвано от цунами, което умъртви минимум 430 души.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР