Вулкан в Далечния изток на Русия, смятан за отдавна угаснал,

...
Вулкан в Далечния изток на Русия, смятан за отдавна угаснал,
Коментари Харесай

Вулкан в Далечния изток на Русия може би отново се пробужда

Вулкан в Далечния изток на Русия, считан за от дълго време загаснал, може би още веднъж се пробужда и изригването му ще има пагубни последици, оповестява Си Ен Ен, представени от БГНЕС. 
Кратерът Болшая Удина, който е част от разположената на полуостров Камчатка Ключевска група вулкани, беше считан за от дълго време загаснал, когато през 2017 година в региона беше видяна повишаваща се сеизмична интензивност.
Според Иван Кулаков, геофизик от съветския Институт за петролна геология и геофизика „ А. А. Трофимук “, твърди, че статусът на вулкана би трябвало да бъде изменен на деен. „ Мощно изригване може да се случи във всеки миг “, безапелационен е той.
Между 1999 и септември 2017 година към 100 слаби сеизмични труса са регистрирани под вулкана, който се издига на 9590 метра над морското ниво. Анормална сеизмична интензивност стартира да бъде регистрирана през октомври 2017 година. До февруари 2019 година за записани към 2400 сеизмични събития.
През февруари тази година в региона на Удина удари земетресение с магнитуд от 4,3 по Рихтер, най-силното записано в региона.
Учени от Русия, Египет и Саудитска Арабия направиха изследване на вулкана сред май и юли предходната година. Според резултатите към кратера се е образувал елипсовиден клъстър от сеизмична интензивност, която се натрупва на по-малко от три благи под повърхността на вулкана. Според специалистите вулканът е обвързван с по този начин наречената зона Толуд, ситуирана южно от кратера – район, в който се съхранява магмата на Земята. Заради нов процеп в земната кора, образуван през 2018 година, в този момент магмата от зоната Толуд се натрупва в Болшая Удина.
Кратерът има същите структурни характерности като различен, преди считан за загаснал вулкан в региона – Безименни, който изригна мощно през 1956 година. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР