ВУкрайна започнаха есенните дъждове, а именно те могат бързо да

...
ВУкрайна започнаха есенните дъждове, а именно те могат бързо да
Коментари Харесай

Победата в Лиман - само начало за Украйна?

ВУкрайна започнаха есенните дъждове, а точно те могат бързо да трансформират хода на войната и да повлияят на това какъв брой от окупираните от руснаците територии ще могат бъдат освободени до края на годината. Дъждът трансформира обширни региони в мочурища, в които тежката военна техника елементарно затъва, пишат от " ".

" С настъпването на дъждовния сезон и размекването на почвите през есента верижните машини стават още по-важни ", разяснява немският специалист Нико Ланге. Той обаче няма никакво подозрение, че Украйна ще съумее да резервира самодейността на терена.

От Лиман - към цялата Луганска област?

В последните дни на фронтовата линия се виждат първите подкрепления от мобилизирани съветски запасняци, показва Ланге. Въпреки това Украйна съумя да разгласи цялостен надзор над основния град Лиман, и то единствено ден, откакто Путин публично разгласи, че Москва анексира окупираните от нея украински територии.

От Лиман потеглят някои от главните направления за доставяне на съветските войски в Луганска област, които са в обсега на украинската артилерия. Още преди настъплението в града, военният анализатор Игал Левин разяснява, че украинска победа там би била началото на края на съветската окупация на тази част от Източна Украйна.

" Това отваря вратата към Северодонецк и Лисичанск ", споделя Левин за Дойче Веле. Възвръщането на тези региони би имало огромен психически резултат, защото те бяха завзети от руснаците с цената на доста жертви. Но и Киев ще би трябвало да се приготви за загуби, предизвестява Левин. Оттам нататък украинските сили ще могат да си върнат назад и по-малките селища Сватове и Старобилск. " Те са значими логистични центрове за Русия в тази част от фронта. Ако тези два града бъдат освободени, на практика ще се разпадне и цялата фронтова линия там ", прибавя някогашният израелски офицер.

20 000 съветски бойци са изолирани край Херсон

В Херсон, в Южна Украйна, към 20 хиляди съветски бойци наподобява са попаднали в капан западно от река Днепър. Снабдяването на съветските елементи с продоволствия и муниции е затруднено откакто бомбардировки са развалили минимум три моста на реката. А ситуацията ще се утежни в допълнение поради неприятното време през есента.

Същевременно се усилват индикациите, че съветският президент Владимир Путин се меси все по-активно в работата на военните и е против изтеглянето на съветските войски западно от Днепър - евентуално в несъгласие със съвета на армейското командване. Командването на 49-а съветска войска в Херсон бе трансферирано на източния бряг на Днепър още през лятото.

В същото време Кремъл трансферира сили от северните елементи на страната към региона на бойните дейности в Украйна. По данни на американското профилирано издание " Форин Полиси " 80 % от 30-хилядна съветска армия, която преди е била ситуирана в региона на балтийските страни и Южна Финландия, към този момент са трансферирани в Украйна.

Не доближават нито бойци, нито офицери

Експертката по Русия Маргарете Клайн от берлинската фондация " Наука и политика " допуска, че с помощта на Кремъл съветските войски към този момент са на ръба на силите си - армията е понесла огромни загуби. Респективно съветските изказвания, че боеспособните са над един милион, са недостоверни. Реалният им брой е по-малък, счита Клайн.

Руската войска има и още един сериозен проблем, показва израелският боен анализатор Игал Левин: не доближават командирите и почналата готовност няма да помогне в това отношение. След седем месеца атака в Украйна на Русия просто ѝ липсват способни командири, а " без положителни командири броят на бойците е без значение ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР