Втвърдяването на реториката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по

...
Втвърдяването на реториката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по
Коментари Харесай

Ударите по Газа поразяват и крехкото сближаване на Турция с Израел

Втвърдяването на реториката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по адрес на Израел през последните дни демонстрира, че Анкара мъчно ще задържи още дълго овладения звук и неутралната си позиция от началото на ескалацията в израелско-палестинския спор. Започването на предстоящата сухопътна атака на израелската войска в Газа ще направи още по-трудна тази задача.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 364
Нещо повече, дейностите на Израел заплашват съществено да разклатят нежните му връзки с Турция, които в последните две десетилетия няколко пъти са ставали жертва на упоритостите на Ердоган да бъде бранител на палестинската идея.

" Призоваваме всички страни към въздържаност. Те би трябвало да се въздържат от нападателни дейности ", сподели Ердоган на конгрес на своята Партия на справедливостта и развиването (ПСР) в Анкара в събота, откакто Хамас изстреля стотици ракети против Израел, а той в отговор стартира да нанася въздушни удари в линията Газа, съобщи Българска телеграфна агенция.

Това, както и последвалите първични изявления на известния с острия си език Ердоган ясно демонстрираха, че турският президент поставя старания да поддържа неутрална позиция в спора в Газа, заобикаляйки провокативната изразителност в миг, когато Анкара и Тел Авив търсят благоприятни условия да върнат връзките си в релсите след години на напрежение. 

Ердоган прикани всички фактори в Близкия изток да поемат отговорност за установяването на мир, като съобщи, че би трябвало да се заобикалят стъпки, които ще покачат напрежението, ще доведат до нови кръвопролития и ще задълбочат проблемите.

Турската страна се впусна в усилена дипломация, в която Ердоган и външният му министър Хакан Фидан организираха голям брой телефонни диалози със своите сътрудници от района и други основни страни, и даже предложи да посредничи сред Израел и " Хамас ". Ердоган стартира и преговорен развой с " Хамас ", с цел да реализира освобождението на отвлечените от ислямистката формация заложници.

От името на Турция " сме подготвени да създадем всичко по силите си ", в това число да се заемем с " ходатайство " и " заслужено сдобряване ", с цел да изведем бързо района от този спор, съобщи президентът, представен от Анадолската организация.

Сьонер Чагаптай, шеф на изследователската стратегия за Турция във Вашингтонския институт за близкоизточна политика, счита обаче, че поддържането на сдържан звук от страна на държавното управление в Анкара ще става все по-трудно, написа уеб сайтът Ал Монитор. Пo думите му сдържаните реакции на Турция отразяват решимостта ѝ да възвърне връзките с Израел. 

" Но поддържането на този звук ще стане по-трудно ", сподели Чагаптай пред Ал Монитор. " Мисля, че [подходът] ще се промени доста бързо. Тъй като отсега нататък от ден на ден палестинци ще умират и страдат, а все по-малко израелци ще умират - съгласно мен това ще бъде несъответствието в спора, който доста ще оформи реториката на Ердоган ", споделя той.

Мнението му бе подкрепено от самия Ердоган с изявленията му през последните дни. Със усилването на израелските удари по Газа се ускори и остротата на речите му. Въпреки доближаването с Израел, почнало преди няколко месеца, в сряда Ердоган съобщи на съвещание на парламентарната група на ПСР, че Израел се държи в линията Газа " не като страна, а като формация ".

Коментирайки конфликтите сред Израел и Хамас, президентът посочи, че и " войната има морал ". 

" Бомбардирането на цивилни селища, блокирането на транспортни средства, доставящи филантропична помощ в района ", осъществяването на всичко това, " може да бъде инстикт единствено на една формация, а не на страна ", сподели Ердоган.

Според президента на Турция протичащото се в Близкия изток " наподобява повече на всеобщо ликвидиране, в сравнение с война ".

Непропорционалното потребление на мощ против линията Газа, лишено от всякаква морална аргументация, може да докара Израел до изцяло нежелано място на международната сцена. Този спор, който се води със срамни способи, не е война, а всеобщо ликвидиране, съобщи той, давайки явен израз на несъгласието си с дейностите на Израел.

В петък Ердоган продължи с сериозния звук.

" В момента в Газа се избиват дами, деца, майки, всички наред. Никой не се тревожи за това, само че ние се тревожим ", уточни президентът в изявление в Истанбул. " Газа е потисната и жертва " в този миг, до момента в който за Израел тъкмо в този момент не се касае за сходно положение, сподели още той.

Именно израелско-палестинският спор постоянно е бил в центъра на изострянето на връзките сред Израел и Турция през годините на ръководството на Ердоган, първо като министър председател, а след това и като президент. Някога известна като " най-близкия съдружник на Израел в мюсюлманския свят ", Турция стартира да утежнява връзките си с еврейската страна през новото хилядолетие, а актуалният президент не пестеше обиди по неин адрес, наричайки я " терористична страна " и " палач на бебета ". 

На историческата среща на Световния стопански конгрес в Давос през 2008 година Ердоган упрекна Израел, че прави " държавен тероризъм " поради интервенцията му в Газа и си потегли афектиран, откакто модераторът искаше да прекъсне изявлението му. Пак палестинците бяха косвеният мотив за разрива сред Турция и Израел през май 2010 година, когато израелски бойци убиха девет турски деятели на борда на турския транспортен съд " Мави Мармара ", част от флотилия с филантропична помощ за поставената под обсада линия Газа. За следващ път връзките се утежниха през декември 2017 година, откакто президентът Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския разгласи, че Съединени американски щати признават Йерусалим за столица на Израел и местят посолството си от Тел Авив. На 15 май 2018 година след гибелта на палестински стачкуващи при набези по време на митинги Турция отзова посланика си в Израел, което бе последвано от реципрочна стъпка от израелска страна.  

През последните година-две Турция и Израел започнаха развой на разтопяване на ледовете, включващ назначение на нови посланици и посещаване на израелския президент Ицхак Херцог в Турция през март 2022 година Това бе последвано от визити на двамата външни министри и първата в миналото среща лице в лице сред Ердоган и израелския министър председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и предишния месец в коридорите на 78-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. 

Дали обаче и този път процесът на нормализиране няма да падне в жертва на събитията в Газа? 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР