Второто условие е да разкрие тайни за българската организирана престъпност,

...
Второто условие е да разкрие тайни за българската организирана престъпност,
Коментари Харесай

Адвокатката Ирина Дилкинска ще се спаси, ако каже къде е криптокралицата Ружа Игнатова

Второто изискване е да разкрие секрети за българската проведена престъпност, споделя юристът на жертвите й Джонатан Леви

US управляващите желаят да знаят скривалището на Франк Шнайдер и активите на OneCoin

Адвокатката на криптокралицата Ружа Игнатова Ирина Дилкинска се призна за отговорна, само че присъдата, която ще получи, към момента не е ясна. Медиите в Съединени американски щати към този момент оповестиха, че за обвиняванията в пране на пари и финансови измами я грозят оптималните 10 години затвор.

Наказанието й може да бъде и по-леко, оповестява. Според юриста на жертвите Джонатан Леви задържаната българка занапред ще разкрива най-секретните секрети в компанията OneCoin, с които са били наясно единствено шепа хора от близкия кръг на Игнатова.

" От това, което ще каже пред управляващите на четири очи, ще зависи окончателната й присъда - изяснява пред медията ни юристът. - Решаващо в този момент е с какво ще им сътрудничи. "

От показанията на брата на Ружа Константин към този момент стана ясно, че Дилкинска е била незаобиколим фактор в аферата за милиарди. В материалите по делото е разказана преживелица от май 2018 година, когато тя е в офиса в София с Игнатов и му споделя: " Продадохме въздух на хората ". За този спомен споделя персонално той пред магистратите в Съединени американски щати.

Според Леви ролята на Ирина в OneCoin е била основна - без неин автограф и единодушие не можели да минат значими финансови прехвърляния. Юристът прибавя и различен любопитен подробност - в последните месеци, преди да изчезне, Ружа става мнителна към всички към себе си и е сигурна, че ще бъде предадена на управляващите от непосредствен човек. Имала цялостно доверие само на 2-ма-3-ма души, измежду които била Дилкинска.

Пред " 24 часа - 168 истории " юрист Леви споделя какъв брой близка е била тя с криптокралицата, какви разкрития ще направи пред управляващите в Съединени американски щати, с цел да се избави от тежка присъда, както и дали жертвите на схемата към момента получават смъртни закани.

- До момента знаем, че Ирина е била основен юрист на мрежата OneCoin на Ружа. Съществена ли е била нейната роля в схемата?

- Ирина Дилкинска е била извънредно значима за OneCoin. Всички са наясно с това, че тя е била юридически консултант на компанията, само че от документите, с които аз разполагам, откривам, че тя е работила и като така наречен отговорник по сходството (compliance officer – това е чиновник, който подсигурява, че компанията съблюдава своите външни регулаторни и законови условия, както и вътрешните си разпореждания – бел. ред.). Тоест нейната роля в организацията е включвала освен интервенции в България, само че и отговорности в офиса в Лондон. Тя е била извънредно близка с Ружа Игнатова преди изгубването на криптокралицата през 2017 година Мога да ви опиша връзката сред двете като топла. Ирина знае секрети, с които дребен кръг от хора към Ружа са били осведомени. До каква степен е била значима за огромната машинация, най-добре знаят останалите участници в нея. Забележете, че напълно неотдавна нейното име стартира да се загатва в медиите, и то откакто Съединени американски щати желаеха от България тя да бъде съдена там. Говорим безусловно за месеци, може би година. За останалите " герои " се изписаха голям брой публикации, само че за Дилкинска нямаше толкоз информация. Имам поради, че историята помни десетки сиви кардинали в сянка, за които научаваме на доста по-късен стадий. Сиреч - в OneCoin имаме дами с водещи функции и мъже, които са изиграли значими, само че поддържащи функции.

- Някой от излъганите срещал ли се е персонално с Дилкинска и разказвал ли ви е за връзката си с нея?

- Моят клиент Дънкан Артър, който стана предпазен очевидец, е бил на позиция тъкмо под тази на Ирина Дилкинска. Дънкан е индивидът, който обори версията, че Христофорос Аманатидис-Таки е поръчал Ружа през ноември 2018 година Български медии оповестиха, че тя е била убита и изхвърлена на части в Йонийско море. Той описа, че брат й Константин Игнатов е провеждал постоянен и пряк телефонен контакт с нея до март 2019 година Тоест тя е била жива тъкмо 5 месеца след хипотетичната екзекуция. В този ред на мисли Дънкан е изцяло осведомен с ролята на Ирина в OneCoin, тъй като той е бил чиновник в офиса на компанията в Лондон. Позицията му също е била на " отговорник по сходството " (compliance officer). Лично пред мен е разказвал, че Ирина и Ружа са били доста близки. Дилкинска е взела участие в множеството значими аспекти. Част от интервенциите и дейностите не са могли да се реализират без знанието й. В някакъв миг от живота си, може би месеци или година преди да изчезне, криптокралицата става доста подозрителна. Била е сигурна, че някой ще я съобщи и това ще е човек от обкръжението й. Ирина е била от малцината, на които Ружа е имала цялостно доверие до последно - може би приказваме за не повече от двама-трима души. Вярвала е, че тя в никакъв случай няма да я съобщи Ирина очевидно е заслужила уважението на шефката си. Тук изниква въпросът по какъв начин и с какво тъкмо го е направила.

- Какво споделя Ирина в съда и на какъв брой години ще бъде наказана съгласно вас?

- Ирина Дилкинска е постигнала съглашение за признание на виновността си с американските управляващи. Подобни съглашения нормално изискват съдействие от страна на обвинения и признание на виновността в подмяна на евентуално по-лека присъда. Признанието й се е случило на 9 ноември и се отнася до обвинявания за машинация и пране на пари. Тя се е съгласила и да бъде избрана парична глоба. В момента не мога да ви кажа доколко ще сътрудничи на управляващите и каква информация ще им даде. Но от цената на нейното съдействие ще зависи това какъв брой ще бъде понижена присъдата й. Знам какво управляващите ще желаят да знаят от нея. Тя ще би трябвало да приказва за следните неща: местоположението на Ружа Игнатова и Франк Шнайдер (бивш чиновник на тайните служби на Люксембург, апетитен за дясна ръка на криптокралицата - бел. ред.), местоположението на активите на OneCoin, както и информация за проведената престъпност в България. Убеден съм, че ще лежи в затвор, само че занапред ще разберем за какъв брой време. Тя знае неща за Ружа, с които никой различен към днешна дата не е наясно. Мисля, че разполага с елементи от живота й, с каквито не са осведомени даже роднините й. Определено разпитът ще бъде концентриран и върху това с кого Игнатова е общувала във вашата страна и по какъв начин е управлявала схемата от София.

- Казвате, че US управляващите ще я питат за BG престъпността, само че какво тя може да каже за нея?

- Ще е добре да разкрие колкото се може повече елементи. Българската проведена престъпност е обвързвана по безапелационен метод с Ружа Игнатова. Криптокралицата несъмнено е имала връзки с значими персони от ъндърграунд средите, с цел да може години наред никой в родната й България да не я допира с пръст. Американските служби са наясно с това, че хората към Ружа знаят, в случай че не за всички, то най-малко за част от връзките й с хора в проведената престъпност. Името към този момент бе обвързвано с митичен необут, за който се твърдеше, че я е поръчал. Тук може да се задълбае в това какви са били връзките й с въпросния човек и несъмнено, дали въобще е комуникирала персонално с него. Да не забравяме и обстоятелството, че контактите й в България евентуално са в основата на сполучливото й бягство през 2017 година Стана ясно, че преди да се качи на самолета за Гърция, тя е била предизвестена. Данни от Европол свидетелстваха, че Игнатова е била осведомена за квалифицирания арест. От кого и за какво - това са въпроси без отговор.

- Получават ли към момента излъганите в криптосхемата закани?

- Нашият офис съставлява голям брой жертви на OneCoin и лица, подаващи сигнали за пирамидата. Всички те желаят едно - да им бъдат възобновени откраднатите пари. На второ място желаят да видят Ружа Игнатова на подсъдимата пейка. Поддържаме връзка с американските прокурори и други управляващи по отношение на незаконната организация OneCoin, чиято активност продължава. Бандата работи и през днешния ден от София, само че под името OneLife. Те към момента имат над 900 хиляди дейни акаунта, притежаващи " нови " OneCoins в криптомрежата Polygon. Българското държавно управление е все по този начин със затворени очи и заради това няма изгледи други фигури на компанията да бъдат задържани в близко бъдеще. Относно заканите - до неотдавна имаше такива, и то брутални. Говорим за смъртни закани. Част от жертвите сами споделиха, че към тях са отправяни закани.

- Някой от излъганите върна ли си парите, или най-малко част от тях?

- Жертвите не са получили нито едно евро или $ назад по сметките си. Няма изгледи това да се случи, макар че нашата борба продължава. Ясно е, че Ружа и компанията й са спечелили милиарди, само че ние не знаем къде са тези пари през днешния ден. Част от тях са хвърлени за скъпи парцели, облекла, коли, яхти, бижута и свръхлуксозен метод на живот. Внесени са значително и за конференциите, които са провеждани за набиране на нови вложители. Плащани са и заплати на чиновници. Покривани са възнаграждения на юристи и други лица. Къде обаче е останалата част от откраднатите пари? Няма диря от тях. Може би някой ще разкрие тази загадка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР